Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Φυγή πανικού αποτελειώνει τα Ταμεία

ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ -ΑΣΚΟΠΑ- ΝΑ «ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ»
Διπλασιασμό των συνταξιοδοτήσεων και κατάρρευση των «προβληματικών» ασφαλιστικών ταμείων φοβάται η ΑΔΕΔΥ, εξαιτίας την αύξησης των ορίων ηλικίας των γυναικών και τη μετατροπή της κύριας σύνταξης του Δημοσίου σε επαγγελματική παροχή.
«Καμία άλλη χώρα δεν αποδέχθηκε ότι οι συντάξεις του Δημοσίου είναι επαγγελματικές», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος ΄
Εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και των νέων κυβερνητικών μέτρων για το έλλειμμα και το χρέος, έρχεται η κορυφαία οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή του Ασφαλιστικού διά των μέτρων... σωτηρίας του, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άκριτα υιοθετεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:
Η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών έως και 17 έτη, στο πλαίσιο της εξίσωσης με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών, μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς πολλές εργαζόμενες θα επιλέξουν τη φυγή από την υπηρεσία για τη διατήρηση των σημερινών-ευνοϊκών ορίων ηλικίας. (Να σημειωθεί πάντως, ότι είναι αντανακλαστική κίνηση πανικού και ουδένα αποτέλεσμα φέρνει η φυγή, πλην της απαξίωσης των εισφορών και της μειωμένης σύνταξης. Και αυτό γιατί όσες γυναίκες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει τα -κατά περίπτωση- έτη ασφάλισης, μπορούν να εξέλθουν στη σύνταξη οποτεδήποτε στο μέλλον. Αντιθέτως, όσες θα «πιάσει» η βίαιη εξίσωση των ορίων, δεν έχουν τώρα το δικαίωμα συνταξιοδότησης για να φύγουν και να... γλιτώσουν.)
Η εξίσωση των ορίων στο Δημόσιο αφορά περισσότερες από 120.00 γυναίκες που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1982 (όχι κατ' ανάγκην στο Δημόσιο ως πρώτη εργασία). Ομως στην πράξη αφορά όσες εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1986-7, αφού θα υπάρξει και μεταβατική περίοδος προσαρμογής. Αναμένεται δε να θίξει, ιδιαιτέρως, τις εργαζόμενες μητέρες.
Καμία άλλη χώρα
Εκτός από τη μαζική έξοδο που θα ανατρέψει τα (ήδη κακά) οικονομικά των Ταμείων (το 2008, λόγω του νόμου 3655 της κ. Πετραλιά, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο έφτασαν τις 18.000, έναντι της συνήθους ροής 5.500 τον χρόνο), έρχεται και η αποδοχή από την κυβέρνηση ότι οι συντάξεις που δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι επαγγελματικές. Αυτή η εξέλιξη, «την οποία δεν αποδέχτηκε καμία άλλη χώρα, θα καταστρέψει την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης και οδηγεί το σύστημα σε ανταποδοτική λογική», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος.
«Η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε πάγωμα των αποδοχών ή τη χορήγηση βοηθημάτων», αναφέρει στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η ΑΔΕΔΥ. Την ίδια στιγμή, «η ονομαστική απόκλιση από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης είναι στο 47%, ενώ η μείωσης της αγοραστικής δύναμης το 2008 τείνει να προσεγγίσει το 4% στη χώρα μας». Ζητεί δε εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο 1.350 ευρώ.
* Για σήμερα στις 6.00 το απόγευμα έχει προσδιοριστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρίο της ΓΣΕΕ (αύριο με την ΑΔΕΔΥ, ενώ το μεσημέρι σήμερα η εργατική συνομοσπονδία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου). Ραντεβού στο οποίο αναμένεται να επικυρωθεί η πλήρης ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών οργανώσεων. Μάλιστα, η ΓΣΕΕ μιλάει καθαρά για «ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής» (σημ. «αντεπίθεση τώρα» σαλπίζει η ΑΔΕΔΥ). Κοντολογίς, η ελλοχεύουσα σύγκρουση αναμένεται και βίαιη, καθώς θα εκδηλωθεί μεταξύ ενός δύσθυμου και κουρασμένου (τουλάχιστον στην όψη) πρωθυπουργού και μιας ΓΣΕΕ που βιάζεται, τώρα, να κλείσει τον καθοδικό κύκλο και να προσδώσει αισιοδοξία στα μέλη της. *
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: