Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ρατσισμός με το νόμο

Κατά σατανική σύμπτωση, την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις μνήμης για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ιταλικής μετανάστευσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (όταν 136 ιταλοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε βελγικό ορυχείο), τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιταλία ένας από τους πιο σκληρούς ευρωπαϊκούς νόμους ποινικοποίησης της παράτυπης μετανάστευσης.
Παρά την αντίθεση αντιπολίτευσης και συνδικάτων και τις επιφυλάξεις συνταγματολόγων και Εκκλησίας, η ξενοφοβική Λίγκα του Βορρά, που έθεσε τον πόλεμο κατά της μετανάστευσης ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της, επέβαλε την ατζέντα της έπειτα από ένα χρόνο ατέρμονων προσπαθειών του ηγέτη της και υπουργού Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι.
Ενδεικτική της φιλοσοφίας της νέας νομοθεσίας είναι η απάντηση που επιφύλαξε στον Φίνι ο γραμματέας της Λίγκας και επίσης υπουργός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Ουμπέρτο Μπόσι: «Εμείς πηγαίναμε μετανάστες για να δουλέψουμε, όχι για να σκοτώσουμε».
Με αυτόν τον αφορισμό, στο νέο πακέτο μέτρων ασφαλείας που τέθηκε σε ισχύ, η παράτυπη μετανάστευση χαρακτηρίζεται έγκλημα και «εγκληματίες» οι περίπου 750.000 παράτυποι μετανάστες (1,09% του συνολικού πληθυσμού) που κατά τον ΟΟΣΑ φιλοξενεί η Ιταλία.
Μεγάλα πρόστιμα
Σύμφωνα με αυτό, επιβάλλονται πρόστιμα 5.000-10.000 ευρώ στους παράτυπους μετανάστες οι οποίοι με δικαστικές αποφάσεις θα απελαύνονται, διευρύνεται σε έξι μήνες ο χρόνος κράτησης στα CIE (κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης), απαιτείται η προσκόμιση νομιμοποιητικών εγγράφων σε κάθε επαφή με δημόσιες υπηρεσίες, τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια όσοι ενοικιάζουν καταλύματα σε παράτυπους μετανάστες και αυξάνονται οι περιορισμοί στην τέλεση «μεικτών» γάμων.
Το πιο αμφιλεγόμενο, ωστόσο, μέτρο του «πακέτου ασφαλείας» είναι η θέσπιση των «περιπολιών πολιτών», με τη δημιουργία «ενώσεων εθελοντών» ανά δήμο που θα παρακολουθούν τις κινήσεις των πολιτών και θα φροντίζουν για την ασφάλεια και την τάξη. Οι ενώσεις δεν θα μπορούν να έχουν κομματικό χαρακτήρα, μέλη τους μπορεί να είναι κάθε πολίτης άνω των 18 ετών, αρκεί να προσκομίσει πιστοποιητικό «σωματικής και ψυχικής υγείας» και οι περιπολίες θα γίνονται φέροντας περιβραχιόνιο, χωρίς στολές και όπλα.
Οι «πρασινοχίτωνες» της Λίγκας που ήδη περιπολούν τους δρόμους πολλών πόλεων του Βορρά δεν φαίνεται να ανησυχούν, όπως δήλωσε ο Φλάβιο Τόσι, δήμαρχος της Λίγκας στη Βερόνα, που πληρώνει 200 εθελοντές πολιτοφύλακες: «Απλώς θα ενταχθούμε στις νέες ενώσεις».
Πολλοί δήμαρχοι δήλωσαν πως δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τις περιπολίες πολιτών, ενώ ο γραμματέας του συνδικάτου αστυνομικών Εντζο Λετίτζια προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει το σχετικό διάταγμα: «Δεν προβλέπεται καμιά κύρωση για όσους συνεχίσουν να κάνουν περιπολίες από μόνοι τους ή φέρουν όπλα».
Τα αντιμεταναστευτικά μέτρα δημιούργησαν ήδη τους πρώτους τριγμούς στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας, καταδεικνύοντας αυτό που και ο ΟΟΣΑ επισημαίνει: οι μετανάστες δεν «κλέβουν» θέσεις εργασίας αλλά συχνά εξισορροπούν προσφορά και ζήτηση εργασίας. Ετσι, αναγνωρίζοντας, το κοινωνικό κόστος που θα σήμαινε για τα ιταλικά νοικοκυριά η απέλαση κάπου 300.000 παράτυπων οικιακών βοηθών που φροντίζουν ηλικιωμένους, αρρώστους και παιδιά, υπεγράφη διάταγμα για τη νομιμοποίησή τους.
Ο δε υπουργός Ανάπτυξης Κλάουντιο Σκάντζολα, φοβούμενος τα προβλήματα που θα προκύψουν σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός και ο γεωργικός, τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης «και άλλων κατηγοριών μεταναστών που δεν σχετίζονται με την εγκληματικότητα».
Από τις πρώτες ώρες ισχύος του νέου νόμου άρχισαν οι συλλήψεις αλλά φάνηκαν και τα προβλήματα εφαρμογής του.
Στο Μπέργκαμο μια 27χρονη Μαροκινή, έπειτα από έναν πεντάχρονο μάταιο αγώνα για νομιμοποίηση, προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να θεωρηθεί «εγκληματίας».
Και στη Φλωρεντία, οι πρώτοι επτά παράτυποι μετανάστες που συνελήφθησαν, ελλείψει CIE έπρεπε να μεταφερθούν στο Μπάρι, που απέχει κάπου 1.000 χιλιόμετρα, αλλά καθώς η αστυνομία δεν διέθετε κονδύλια για τη μεταφορά τους, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: