Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Στον «αφρό» λαθρομετανάστες

Ο ΠΝΙΓΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΔΕΚΑΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΓΙΝΕ «ΠΡΟΒΛΗΜΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ
Κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης ζητεί η Ιταλία, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 73 άτομα από την Ερυθραία πέθαναν αβοήθητα στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ η Μάλτα αρνήθηκε να επιτρέψει στην Ιταλία να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο έρευνας και διάσωσης στα μαλτέζικα χωρικά ύδατα.
Αβοήθητοι πέθαναν οι 73 περίπου Ερυθραίοι, αφού παρέμειναν3 εβδομάδες στα νερά της Μεσογείου, καθώς πολλά πλοία που τους συνάντησαν αρνήθηκαν να τους συνδράμουν. Ετσι, Μάλτα και Ιταλία «συγκρούστηκαν» για την ευθύνη των χωρικών υδάτων και το πρόβλημα ξαναήρθε στον «αφρό» της ατζέντας των «27» της Ε.Ε. (φωτ. Reuter) Το σκάφος με τους μετανάστες ξεκίνησε από την Τρίπολη της Λιβύης, πριν από 3 εβδομάδες. Σε τρεις ημέρες τού είχαν τελειώσει τα καύσιμα και έμεινε ακυβέρνητο. Επειτα από μερικές ημέρες τέλειωσαν τα τρόφιμα και το νερό. Πολλά πλοία που το συνάντησαν δεν βοήθησαν. Οι άνθρωποι πέθαιναν ένας ένας από πείνα και δίψα. Οι ζωντανοί πετούσαν τους νεκρούς στη θάλασσα, όπως ανέφερε ο Αντρέι Μάχετσιτς, εκπρόσωπος του υπάτου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Οι Αρχές της Μάλτας ανέφεραν ότι βρήκαν επτά πτώματα, που ενδεχομένως προέρχονται από το πλοιάριο αυτό. Τελικώς το πλοίο βρέθηκε την Πέμπτη από σκάφη του ιταλικού τελωνείου. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ένα αλιευτικό συνάντησε το πλοιάριο, έδωσε στους μετανάστες νερό και λίγο ψωμί, αλλά τους άφησε στην τύχη τους. Στο πλοιάριο απόμειναν ζωντανοί πέντε άνθρωποι, ένα παιδί, μια γυναίκα και 3 άνδρες. Ολοι οδηγήθηκαν στη νήσο Λαμπεντούζα.
Μάλτα: Απεταξάμην...
Η Μάλτα αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την τραγωδία. Και μάλιστα απέρριψε ιταλική πρόταση να αναλάβουν τα σκάφη της Ιταλίας τη διάσωση στα χωρικά ύδατα της Μάλτας. Η Ρώμη υποστηρίζει ότι η μικρή νησιωτική χώρα δεν έχει τα μέσα να ελέγξει τα τεράστια χωρικά της ύδατα. Η Μάλτα όμως ήταν κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει την έρευνα και διάσωση στα χωρικά της ύδατα.
Ευρωπαϊκό πρόβλημα
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε στην εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα» ότι «είναι σαφές πως η Μάλτα δεν έχει τα μέσα, αριθμό πλοίων και πληρώματα, για να ελέγξει τόσο μεγάλη περιοχή». Παραδέχτηκε, πάντως, ότι δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ευθύνη της Μάλτας για την τραγωδία.
Ο Φρατίνι δήλωσε ότι η λαθρομετανάστευση «πρέπει να θεωρηθεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ε.Ε. έχει κάνει πολλές δηλώσεις, αλλά ακόμα δεν έχει πει τι πρέπει να γίνει αν μια ομάδα λαθρομεταναστών φτάσει στα σύνορα της Ευρώπης... Ολοι οι Ευρωπαίοι, και οι 27, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι γι' αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε.
(Πηγή: Ρόιτερ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: