Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ρεκόρ... κενών θρανίων!

Πάνω οι βάσεις στις περισσότερες υψηλόβαθμες Σχολές- Κάτω σε Νομικές, Αστυνομικές

Εκτίναξη βάσεων στις περισσότερες υψηλόβαθμες Σχολές και νέο ρεκόρτετραετίας- με σχεδόν 20.000 κενές θέσεις, προέκυψε από τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παράλληλα οι Σχολές χαμηλής ζήτησης έπεσαν ακόμα περισσότερο, ενώ πάνω από 30 Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ θα μείνουν και εφέτος με κενά θρανία αφού δεν κατόρθωσαν να καλύψουν πάνω από 10 θέσεις εισακτέων. Συνολικά περισσότεροι από 50.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών έμειναν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλοί από τους οποίους θα αποτελέσουν την πελατεία των κολεγίων που από εφέτος θα λειτουργούν και με τη σφραγίδα του κράτους. Να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία που εφαρμόζεται το μέτρο της βάσης του δέκα έχουν απομείνει κενές πάνω από 65.000 θέσεις συνολικά, ιδίως σε Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες «Οι 20.000 κενές θέσεις με ευθύνη της κυβέρνησης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα σημαίνουν έναν αντίστοιχο αριθμό νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα κινηθούν στο εξωτερικό ή σε κάθε είδους ειδικά εκπαιδευτήρια. Αυτό αναδεικνύει τις αδικίες του συστήματος αλλά και τα τεράστια αδιέξοδα, οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά για τις οικογένειες, για τη χώρα και βεβαίως για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων έφερε όλες τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές Σχολές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα καθώς απαιτούν πάνω από 19.000 μόρια για την εισαγωγή και εκτίναξε εκ νέου τις Παιδαγωγικές και Πολυτεχνικές που εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση. Υψηλές ήταν οι βάσεις και στις καθηγητικές Σχολές. Αντίθετα, Νομικές (καθώς πολλοί υποψήφιοι προτίμησαν τις παιδαγωγικές) αλλά και αρκετές Αστυνομικές Σχολές εμφάνισαν μικρή πτώση. Η πτώση στις Αστυνομικές Σχολές ερμηνεύεται από το γεγονός ότι εφέτος είχαν προσφερθεί περισσότερες θέσεις, ετέθησαν πιο αυστηρά σωματομετρικά κριτήρια, αλλά ρόλο στη μη προτίμησή τους από αρκετούς υποψηφίους εκτιμάται πως έπαιξαν και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Τα νούμερα
Συνολικά εφέτος σε 248 Τμήματα των ΑΕΙ και σε 106 των ΤΕΙ σημειώθηκε άνοδος των βάσεων, ενώ πτώση σε 77 των ΑΕΙ και 88 των ΤΕΙ. Στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές οι βάσεις ανέβηκαν έως και 293 μόρια, στις Παιδαγωγικές έως και 274, ενώ οι Νομικές έπεσαν έως και 143. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν Μηχανογραφικό Δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 ενώ πέρυσι ήταν 97.407. Συνολικά εισήχθησαν 68.794 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι 68.224. Συγκριτικά με το 2008, όπως είπε η γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, εφέτος αυξήθηκαν κατ΄ απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι. Επίσης παρατηρείται αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά.


ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4ΕΤΙΑ Έχουν απομείνει κενές πάνω από 65.000 θέσεις συνολικά εξαιτίας της εφαρμογής της βάσης του δέκα

Δάσκαλοι, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές
Στήθος με στήθος έδωσαν φέτος τη μάχη των βάσεων εισαγωγής τα Παιδαγωγικά και οι Νομικές Σχολές. Και μπορεί για μόλις 6 μόρια να κράτησε την πρωτιά η Νομική Αθήνας (18.893 έναντι 18.887 του Παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης), ωστόσο τελικός νικητής στην κούρσα των βάσεων φέτος ήταν τα Παιδαγωγικά. Κατάφεραν να προσελκύσουν τόσο μεγάλο αριθμό αριστούχων που ανάγκασαν τις Νομικές να υποχωρήσουν την ίδια ώρα που αυτά ανέβαζαν τις βάσεις εισαγωγής τους. Το 2002 όποιος είχε 14.500 μόρια εισαγόταν στο Παιδαγωγικό Αθήνας, ενώ για να μπει κάποιος σ΄ ένα περιφερειακό Παιδαγωγικό (π.χ. της Ρόδου, της Θράκης ή της Κρήτης) του έφταναν και του περίσσευαν τα 13.000 μόρια. Από τότε μέχρι φέτος άλλαξε κάτι και αυτό επηρέασε τις βάσεις εισαγωγής. Το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης απαιτεί τώρα 18.887 μόρια, ενώ το πιο χαμηλόβαθμο Παιδαγωγικό στη Ρόδο άνοιξε την είσοδό του με 17.941 μόρια. Οι πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές του επαγγέλματος του δασκάλου- άμεση πρόσληψη, παρά τις χαμηλές αποδοχές, που είναι περίπου το 50% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν πριμοδοτήσει, τα τελευταία χρόνια, τόσο τη στροφή χιλιάδων υποψηφίων προς τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης όσο και τις βάσεις εισαγωγής τους. Οι δάσκαλοι κάνουν αυτήν τη στιγμή το πιο περιζήτητο επάγγελμα στη χώρα.

«ΤΑ ΝΕΑ» είχαν προβλέψει

«Την έκπληξη αναμένεται να κάνουν φέτος τα Παιδαγωγικά Τμήματα (δάσκαλοι) καθώς όλα δείχνουν ότι, για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα «χτυπηθούν» στήθος με στήθος, στο ύψος των βάσεων εισαγωγής τους, με τις Νομικές Σχολές των αντίστοιχων πόλεων, με πολλές πιθανότητες να τις ξεπεράσουν. Αρκετά απαιτητικότερα θα είναι φέτος, σε σχέση με πέρσι, και τα υψηλόβαθμα Τμήματα Μηχανικών και οι «ναυαρχίδες» των Οικονομικών, αλλά την πρωτοκαθεδρία, στην ομάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, θα έχει η Ιατρική Αθηνών, που «ερωτοτροπεί» με τα 19.500 μόρια!».


11.000 οι άριστοι - 50.000 δεν βλέπουν την πόρτα των ΑΕΙ-ΤΕΙ,

ΕΡΕΥΝΑ Του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr
Η φετινή «κατασκευή» περίπου 11.000 αριστούχων, του μεγαλύτερου αριθμού τα τελευταία 9 χρόνια, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές αφενός, απογείωσε τις βάσεις εισαγωγής του συνόλου των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών σχολών (εκτός των Νομικών). Από την άλλη η φετινή μείωση του αριθμού των υποψηφίων σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό (33%) υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από το 10 έριξε τις βάσεις δεκάδων χαμηλόβαθμων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και δημιούργησε πανελλαδικό ρεκόρ κενών θέσεων, καθώς από τις 88.262 προσφερόμενες θέσεις εισακτέων καλύπτονται μόλις 68.794! Παιδαγωγικά και ξερό ψωμί! Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα των φετινών υποψηφίων και το αποτέλεσμά του ήταν διπλό: πρώτον, ανέβασε κι άλλο τις βάσεις των εννέα (κι ένα το Ειδικής Αγωγής Βόλου δέκα) Παιδαγωγικών Τμημάτων (δάσκαλοι) και δεύτερον, μείωσε τις βάσεις των Νομικών. Η τάση υπέρ των Παιδαγωγικών Σχολών αναμένεται να αποτυπωθεί και στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.
Τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελληνίων
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση των φετινών βάσεων είχε πολλές πρωτοτυπίες. Πρώτον, παρουσίαζε ένα αγεφύρωτο... χάσμα. Άνοδος των υψηλόβαθμων τμημάτων και πτώση των χαμηλόβαθμων. Τμήματα με βάσεις στα ύψη και τμήματα με βάσεις... κάτω από τη γη. Αφενός, είχαμε την πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ με «ανεβασμένες» τις βάσεις τους και από την άλλη 95 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ με βάση... κάτω από τη βάση (κάποια από αυτά με πολύ μικρό αριθμό εισακτέων ή και χωρίς εισακτέους). Αφετέρου, οι κενές θέσεις έσπασαν ρεκόρ καθώς έφτασαν τις 19.500 ενώ πάνω από 30.000 εξετασθέντες του Γενικού Λυκείου αποκλείστηκαν (συνολικά δεν βρήκαν θέση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ πάνω από 50.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών). Πλησιάζοντας το μικροσκόπιο στις φετινές βάσεις εισαγωγής εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις δύο διαφορετικές κατευθύνσεις στην κίνησή τους, οι οποίες «κατασκευάστηκαν» από τα «οικοδομικά υλικά» των διαφοροποιημένων επιδόσεων των υποψηφίων, από τη μείωση ή την αύξηση των θέσεων εισακτέων στα εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ και από την υπερβάλλουσα ζήτηση των υποψηφίων σε μια συγκεκριμένη ομάδα σχολών ή από τη μειωμένη ζήτηση σε κάποια άλλη.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο ανά Επιστημονικό Πεδίο



1Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
«Κλειδί» τα Ειδικά Μαθήματα Έτσι, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο τα περιζήτητα Παιδαγωγικά Τμήματα (δάσκαλοι και νηπιαγωγοί) σημείωσαν άνοδο και μαζί τους ανέβηκαν οι βάσεις τμημάτων στο Ειδικό Μάθημα των οποίων τα πήγαν καλύτερα οι φετινοί υποψήφιοι (π.χ. Αγγλικής Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας, ΜΜΕ κ.λπ.). Αντίθετα σε όσων Τμημάτων το Ειδικό Μάθημα οι υποψήφιοι φέτος τα πήγαν χειρότερα (π.χ. Μουσικών Σπουδών, Ιταλικής Φιλολογίας κ.λπ.) είχαμε πτώση των βάσεων εισαγωγής. Μάλιστα στο Μουσικών Αθήνας σημειώθηκε πτώση-ρεκόρ- 082 μόρια- ενώ στο Τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ιταλικής) Αθήνας είχαμε πτώση 1.193 μαρίων.
2Ο- 4Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Απογείωση των βάσεων Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, στις περιζήτητες σχολές των αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ η άνοδος συνδέεται καθαρά με τη φετινή σημαντική αύξηση των αριστούχων στην Τεχνολογική Κατεύθυνση. Τα Αρχιτεκτονικά Τμήματα ανεβαίνουν περίπου 500 μόρια κατά μέσο όρο το καθένα ενώ πέντε Τμήματα (χωρίς Ειδικό Μάθημα) απαιτούν περισσότερο από 19.000 μόρια για να ανοίξουν τις πύλες εισόδου τους στους υποψηφίους (Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ- Θεσσαλονίκης, Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ- Θεσσαλονίκης, Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ- άνοδος από 220 έως και 440 μόρια). Παράλληλα τα κλασικά Μαθηματικά, Φυσικά και Χημικά Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου μαζί με τα Τμήματα Πληροφορικής σε κέντρο και περιφέρεια ανεβάζουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους παγιώνοντας τουλάχιστον για τα πρώτα τη στροφή των υποψηφίων προς αυτά η οποία έχει καταγραφεί τα 3-4 τελευταία χρόνια. Στα ίδια Πεδία καταγράφονται δεκάδες Τμήματα κυρίως ΤΕΙ με πτώση των βάσεών τους, τα οποία θα δεχθούν εκατοντάδες υποψηφίους με λιγότερα από 10.000 μόρια (αλλά με βαθμό πρόσβασης 10) και παράλληλα θα αφήσουν χιλιάδες κενές θέσεις.
3Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μια ανάσα από τα 19.500 μόρια Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπως σωστά είχε προβλεφθεί, το πλεόνασμα αριστούχων της θετικής κατεύθυνσης ανέβασε τις βάσεις των Ιατρικών, Οδοντιατρικών, Φαρμακευτικών κ.λπ. Σχολών. Η Ιατρική Αθηνών διατήρησε τα πρωτεία στις σχολές με τις υψηλότερες βάσεις, φτάνοντας μια ανάσα από τα 19.500 μόρια. Άνοδος σημειώθηκε και στα περισσότερα Τμήματα των ΤΕΙ (ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης), καθώς υποψήφιοι με υψηλές σχετικά βαθμολογίες που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ του Πεδίου κατευθύνθηκαν στα πολλά υποσχόμενα από την άποψη των επαγγελματικών προοπτικών ΤΕΙ.
5Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Βάσεις με διπλή κατεύθυνση Ο σημαντικά μειωμένος, σε σχέση με πέρσι, αριθμός υποψηφίων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου κατόρθωσε να φρενάρει τη μεγάλη αύξηση των βάσεων εισαγωγής που υπονοούσαν οι καλύτερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας τα οποία επηρεάζουν με τους υψηλούς συντελεστές τους τη γενική βαθμολόγηση των υποψηφίων. Έτσι έχουμε, παρ΄ όλες τις αντίθετες προβλέψεις, μια διπλή κίνηση των βάσεων εισαγωγής που αρχίζει από ήπια άνοδο σε αρκετά Τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ του Πεδίου και φτάνει σε σχετικά ισχυρή πτώση άλλων Τμημάτων ΤΕΙ αλλά και ΑΕΙ που έχουν λιγότερες προτιμήσεις.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: