Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα είναι έτοιμα και προς εφαρμογή όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της νέας γρίπης, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε χθες «η εξέλιξη της γρίπης είναι απρόβλεπτη ακόμη και για τους επιστήμονες». O ίδιος ανακοίνωσε τους νέους άξονες δράσης και δήλωσε πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονικά προβλέπεται να αρχίσει και η λειτουργία των σχολείων- και θα υπάρξει πρόβλεψη για «κατά περίπτωση» μέτρα σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων της νέας γρίπης. Στις 17 Αυγούστου πρόκειται να υποδεχθούν παιδιά οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και την 1η Σεπτεμβρίου οι δημόσιοι, ενώ οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και μετά τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που θα κατατεθούν σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Από το τέλος Αυγούστου σε ετοιμότητα θα βρίσκονται σε όλη τη χώρα τα κέντρα εμβολιασμού (περί τα 150 σε Αττική και Θεσσαλονίκη), ενώ θα λειτουργήσουν και ειδικά κέντρα γρίπης, είτε σε ιδιωτικά ιατρεία είτε σε μικρές υγειονομικές μονάδες, τα οποία θα στελεχώνονται από μεγάλο αριθμό γιατρών, ώστε να μην οδηγείται ο πολίτης στο νοσοκομείο αλλά να του παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα. Ειδικά στον Δήμο Αθηναίων προβλέπεται να λειτουργήσουν 27 κέντρα εμβολιασμού και επτά κέντρα γρίπης.
Μόνο με συνταγή γιατρού
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων μέσω των φαρμακείων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι αυτή θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και πρόσθεσε πως «έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών που αιτιολογημένα έχουν ανάγκη τα φάρμακα». Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα για την νέα γρίπη με στόχο πάντα την παροχή άμεσης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και κατά συνέπεια την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την κατάσταση θα εξυπηρετήσουν ιδιώτες γιατροί. «Έχουμε αποφασίσει να στηθεί ένα δίκτυο γιατρών που θα χωρίσει την Αθήνα σε πέντε ζώνες και εκεί θα ενταχθούν οι ειδικότητες του παθολόγου, παιδιάτρου, γενικού γιατρού και καρδιολόγου, οι οποίοι έπειτα από δήλωσή τους στον σύλλογο θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση προκειμένου να καλύπτουν τα περιστατικά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η εφημερία σημαίνει ότι τα τηλέφωνά τους θα είναι στη διάθεση των πολιτών όλο το 24ωρο και θα επισκέπτονται τους γιατρούς. Οι εφημερεύοντες θα ανακοινώνονται καθημερινά μέσω των εφημερίδων και της ιστοσελίδας των ιατρικών συλλόγων», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Ελευθερίου, Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως ακόμη και ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που δεν έχει σύμβαση με ιδιώτες μπορεί σε περίπτωση γρίπης να επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό, να λάβει απόδειξη, να την καταθέσει στο ΙΚΑ και ακολούθως το Ίδρυμα θα του επιστρέψει τα χρήματά του.
1.002 καταγεγραμμένα κρούσματα
Ενημερώνοντας για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 1.002. Επί αυτού του αριθμού ένα ποσοστό 95% έχουν ήδη ιαθεί πλήρως, είναι υγιέστατοι στα σπίτια τους». Τα σοβαρά περιστατικά της νέας γρίπης αυτήν τη στιγμή είναι δύο, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική του νοσοκομείου της Κρήτης και δεν πρόκειται για κάποια νέα περιστατικά».
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΡΙΠΗΣ Θα λειτουργήσουν ειδικά κέντρα γρίπης σε ιδιωτικά ιατρεία και σε μικρές υγειονομικές μονάδες με μεγάλο αριθμό γιατρών
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΡΙΠΗΣ Θα λειτουργήσουν ειδικά κέντρα γρίπης σε ιδιωτικά ιατρεία και σε μικρές υγειονομικές μονάδες με μεγάλο αριθμό γιατρών
Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται «να τεθεί θέμα κρεβατιών εντατικής θεραπείας στο πλαίσιο της πανδημίας», καθώς έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να αυξηθούν τα κρεβάτια κατά 50 ή 60 και να στελεχωθούν με προσλήψεις προσωπικού αλλά και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Διευκρίνισε επίσης ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί, στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα τεθούν «όλα τα κρεβάτια εντατικής του ιδιωτικού τομέα». Επανέλαβε ακόμα ότι προτεραιότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα έχουν τα άτομα που ανήκουν σε δύο κατηγορίες: τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω υγείας και τα άτομα που υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους, όπως επαγγελματίες υγείας, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, προσωπικό του ευρύτερου δικαστικού χώρου, προσωπικό του Τομέα Καθαριότητας των ΟΤΑ, προσωπικό που εργάζεται σε ΔΕΚΟ και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ερωτηματικά για το πώς θα γίνει ο έλεγχος στα φάρμακα
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη τόνισε ότι «το υπουργείο λειτουργεί με διαφορά φάσης μιας εβδομάδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ», κι έθεσε τρία ερωτήματα: «Πρώτον, ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρονται από τα κέντρα επιτήρησης, δεύτερον, με βάση ποιες διατάξεις θα γίνεται ο έλεγχος στα φάρμακα και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και τρίτον, ποιος θα καταβάλει το κόστος για τα φάρμακα, δηλαδή αν θα τα καταβάλει το υπουργείο Υγείας ή οι ασθενείς». Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για «μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του λαού». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η κυβέρνηση εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες και μεταφέρει αρμοδιότητες του Συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων από ιδιώτες, της διάγνωσης της νέας γρίπης από ιδιωτικά εργαστήρια και της μεταφοράς της ευθύνης λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού στους Δήμους. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανησυχήσει». Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος του γραφείου Τύπου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της γρίπης δεν πρέπει να αποτελέσει άλλο πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και επιπόλαιων επικοινωνιακών δηλώσεων. Προσέθεσε όμως ότι «εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι οι διαχρονικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη μη διαμόρφωση ενός πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας της υγείας που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα στην αντιμετώπιση της γρίπης. Βεβαίως, είχαν άλλες προτεραιότητες όπως την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου