Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Συνέλαβαν και τα... παιδιά

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΦΓΑΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μόνο χειροπέδες δεν πέρασαν σε δύο παιδιά που συνελήφθησαν μαζί με τους Αφγανούς γονείς τους όταν επιχείρησαν να ταξιδέψουν με τη χρήση πλαστών εγγράφων στη Γερμανία, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η 8χρονη Narges και η 2χρονη Farzona κρατούνται μαζί με τη μητέρα τους στα κελιά του Αστυνομικού Τμήματος Κορδελιού, τις τελευταίες δέκα μέρες.
Τα παιδιά πληρώνουν διπλά την περιπέτεια της προσφυγιάς (φωτογραφία αρχείου) Ο πατέρας τους κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ραιδεστού και όλη η οικογένεια αναμένεται να απελαθεί πίσω στο Αφγανιστάν. Στις αρχές του μήνα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο στις 18 Οκτωβρίου 2009, για την εκδίκαση της υπόθεσης στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα των δύο παιδιών που έπαιζαν ανέμελα έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, δίπλα στη μαντιλοφορούσα μητέρα τους.
Ο αρμόδιος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη του τις διατάξεις των σχετικών νόμων, αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης της μάνας και των δύο παιδιών μέχρι την απέλασή τους. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η 27χρονη μητέρα και ο 32χρονος πατέρας εισήλθαν παράνομα στη χώρα ένα μήνα νωρίτερα και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης για κατοχή και χρήση πλαστού δελτίου ταυτότητας Βελγίου. Την ταυτότητα φέρεται ότι προμηθεύτηκε ο σύζυγός της από άγνωστο ομοεθνή του αντί 300 ευρώ προκειμένου να ταξιδέψει αεροπορικώς στη Γερμανία.
«Μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση τουλάχιστον για τα παιδιά», ζητεί ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας, Θωμάς Χαραλαμπίδης, ο οποίος αναμένει την αυριανή διαδικασία αντιρρήσεων στο Πρωτοδικείο. «Υπάρχουν ιδρύματα που μπορούν να αναλάβουν τη φιλοξενία των παιδιών και της μητέρας. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Παιδιού, δεν συνηθίζεται αυτή η πρακτική και υπάρχει γκάμα επιλογών. Νόμιμη είναι και η απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση, νόμιμη είναι και η τροποποίηση που αίρει την κράτηση για τη μάνα και τα παιδιά. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η κράτηση είναι το έσχατο μέσο».
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, το 2008, σχημάτισε 285 δικογραφίες για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παραβάσεις του νόμου περί λαθρομεταναστών, ενώ από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα έχουν σχηματιστεί 270 δικογραφίες για ανάλογα αδικήματα. Ανάμεσά τους ήταν και τα μέλη τουλάχιστον 20 οικογενειών (τα 2/3 ήταν ανήλικα παιδιά και έγκυοι μητέρες).
Οπως προκύπτει από τα εισιτήρια και άλλα στοιχεία, σκοπός τους ήταν να φτάσουν σε σκανδιναβικές χώρες, που έχουν ελαστικότερη πολιτική στη χορήγηση ασύλου, και δευτερευόντως στη Γερμανία και τη Γαλλία, χώρες που εφαρμόζουν σκληρότερη πολιτική όσον αφορά τους λαθρομετανάστες.
Από στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι στον νομό Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Ιούλιο, συνελήφθησαν συνολικά 724 λαθρομετανάστες (στην πλειονότητά τους Αλβανοί, Ιρακινοί, Αφγανοί) και 17 άτομα (Ελληνες, Αιγύπτιοι, Μαροκινοί, Ιρακινοί, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι και Αλβανοί) που φέρονται ως διακινητές. Αντίστοιχα μέσα στον Αύγουστο πιάστηκαν στο δόκανο του νόμου 115 λαθρομετανάστες (κυρίως Αλβανοί και Ιρακινοί) και δύο Ελληνες διακινητές. *
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: