Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Η γρίπη τρέχει με 100

Πάνω από 100.000 Ελληνες έχουν μολυνθεί από τη νέα γρίπη, σύμφωνα με υπολογισμούς των υγειονομικών αρχών.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αγγ. Χατζάκης επιβεβαιώνει:
«Μια καλή εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον ένας στους εκατό Ελληνες έχει ήδη νοσήσει. Περίπου 50.000 με 70.000 πρέπει να είχαν ήπια συμπτωματολογία και ίσως να μην το κατάλαβαν καν, αφού η γρίπη θα έδρασε ως κρυολόγημα».
Η εικόνα που μεταφέρεται από τους επίσημους αριθμούς κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται εργαστηριακά απέχει παρασάγγας από τα πραγματικά περιστατικά που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παραδέχεται πως «είναι υποεκτιμημένη η συχνότητα της νέας γρίπης στην Ελλάδα». Επισήμως, άλλωστε, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά μόλις 2.149 κρούσματα, 2 εκ των οποίων θανατηφόρα.
*Ο αριθμός των νοσούντων όμως δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς από αυτόν εξαρτάται η όλη στρατηγική εμβολιασμού. Αλλωστε, αν κανείς έχει νοσήσει, το εμβόλιο θεωρείται ανώφελο, αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα στην ασθένεια.
Οι πρώτες ποσότητες των εμβολίων που επρόκειτο να φθάσουν εσπευσμένα χθες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εάν δεν δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
*Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε με κάθε τρόπο να φέρει έστω ένα τμήμα της παρτίδας του εμβολίου, προκειμένου να μη φανεί ασυνεπής κατά την προεκλογική περίοδο. Ετσι, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Β. Κοντοζαμάνης, λίγες ώρες πριν υποβάλει την παραίτησή του για να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές, έσπευσε να δώσει έγκριση εισαγωγής σε δύο φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε τα φορτηγά με τα εμβόλια να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι οι πρώτες παρτίδες βρίσκονται προ των πυλών και μαζί με την Ισπανία θα είμαστε οι πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα παραλάβουμε το πολυπόθητο υλικό.
Εγκριση στα μέσα Οκτωβρίου
Η άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που απαιτείται δεν σχετίζεται με αυτήν που ήδη δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες προ ημερών, καθώς ακολουθείται διαφορετική διαδικασία τόσο στο θέμα της αδειοδότησης όσο και στο θέμα των κλινικών μελετών.
*Οπως επισημαίνει η εκτελούσα χρέη προέδρου του ΕΟΦ, Δήμητρα Παταργιά: «Εχουμε μια πρώτη εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά είναι διαφορετικές οι διαδικασίες που εφαρμόζει ο αμερικανικός από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εμείς ακολουθούμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, ο οποίος θα συνεδριάσει στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες.
»Εφόσον όλα συνεχισθούν ομαλά, εκτιμούμε ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουμε την έγκριση. Αλλά μέχρι τότε οι μελέτες συνεχίζονται».
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαφορετικές κλινικές μελέτες για παιδιά και ενήλικους που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε ξεχωριστές γνωμοδοτήσεις
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: