Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία

Την ύπαρξη καρτέλ στην ελληνική αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εξηγήθηκε, έτσι, γιατί επί χρόνια οι καταναλωτές πληρώνουν «χρυσά» τα βιβλία για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, όμως, οι τιμές δεν θα πέσουν φέτος, αφού οι προμήθειες έγιναν με το παλιό καθεστώς. Ανοίγει, ωστόσο, ο δρόμος για υγιέστερο ανταγωνισμό από την επόμενη σχολική χρονιά.
Η έρευνα της Επιτροπής ξεκίνησε το 2003 έπειτα από καταγγελία του βιβλιοπωλείου λιανικής «Φλωράς» εναντίον χονδρεμπόρου, αλλά επεκτάθηκε αυτεπάγγελτα στο σύνολο της αγοράς.
Τελικά επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα στους δύο μεγαλύτερους χονδρεμπόρους ξενόγλωσσου βιβλίου -με συνολικό μερίδιο αγοράς περίπου 65%- και σε πέντε εκδοτικούς οίκους, με τους οποίους οι χονδρέμποροι είχαν συμβάσεις με όρους αποκλειστικότητας διάθεσης βιβλίων στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται για τους χονδρεμπόρους Απόλλων Α.Ε. (πρόστιμο 1.208.171,93 ευρώ) και Ευσταθιάδης Group Α.Ε. (4.502.618,39 ευρώ) και τους εκδοτικούς οίκους Burlington Β.V. (7.823.987,16 ευρώ), Pearson Limited (1.449.052,32 ευρώ), Μπουκουβάλας Α.Ε. (240.559,5 ευρώ), Oxford (15.000 ευρώ) και Hillside (15.000 ευρώ).
Διαπιστώθηκε πως οι συμβάσεις μεταξύ των παραπάνω εταιρειών παρέβαιναν το κοινοτικό δίκαιο περί ελεύθερης διακίνησης αγαθών, αφού οι όροι τους δεν επέτρεπαν σε μικρότερους εμπόρους να κάνουν δικές τους εισαγωγές σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που τους επέβαλλε η σύμπραξη εκδοτών -χονδρεμπόρων.
Προσφυγή στην Ε.Ε.
Επιπλέον, οι πρακτικές τους αποθάρρυναν πολλούς άλλους εμπόρους να δραστηριοποιηθούν στις εισαγωγές, κρατώντας την αγορά κλειστή και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη από το καρτέλ.
Για τους μικρότερους χονδρεμπόρους και εισαγωγείς, που δεν είχαν συμβάσεις αποκλειστικότητας, ίσχυαν δυσμενείς όροι, με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν ή να κλείσουν οι περισσότεροι.
Ολο αυτό το σύστημα ήταν εις βάρος και των μικρών βιβλιοπωλείων, που δεν απολάμβαναν τις πολύ ευνοϊκότερες εκπτώσεις που γίνονταν για μεγάλες αλυσίδες των ανταγωνιστών τους.
Το πρόβλημα, όμως, δεν φαίνεται να λύνεται με την απελευθέρωση του εγχώριου ανταγωνισμού, αφού το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και καθορίζεται από τις πρακτικές των εκδοτών, οι οποίοι ελέγχουν τεράστια ποσοστά των εθνικών αγορών.
«Το επόμενο διάστημα εμείς θα προσφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με καταγγελία κατά των εκδοτικών οίκων, γιατί έχουν στήσει σε όλη την Ευρώπη έναν μηχανισμό ελέγχου και απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών», καταγγέλλει ο βιβλιοπώλης που προκάλεσε τη διερεύνηση του προβλήματος, Γ. Φλωράς. Και μάλιστα αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα του βιβλίου «Proficiency Masterclass», που στην Ελλάδα κοστίζει 38,00 ευρώ, στην Αγγλία 20,50 λίρες (20 ευρώ) και στην Πολωνία 18,50 ευρώ.
«Αν προσπαθήσει κάποιος να το εισαγάγει από την Πολωνία, θα βρεθεί απέναντι στην άρνηση του εκδότη, που θα τον παραπέμψει στον έλληνα χονδρέμπορο».
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: