Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Δουλέμποροι έπνιξαν μετανάστες

Τουλάχιστον 10 σομαλοί μετανάστες πνίγηκαν και άλλοι έξι αγνοούνται, όταν οι δουλέμποροι που τους μετέφεραν τους ανάγκασαν να πέσουν στη θάλασσα στα ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).
Το πρώτο πλοιάριο, που μετέφερε 44 Σομαλούς, ανατράπηκε το βράδυ του Σαββάτου όταν οι δουλέμποροι άρχισαν να σπρώχνουν τους επιβάτες και να τους ρίχνουν στη θάλασσα στα ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Χαντραμούτ, αναφέρει η ανακοίνωση.
Το πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απέπλευσε την Παρασκευή από τη Μαρέρα της Σομαλίας, ανατολικά του λιμένα Μποζάσο.
Όπως έγινε γνωστό από τους επιβάτες οι 34 κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή, ενώ επτά από αυτούς πνίγηκαν και τα πτώματά τους εκβράσθηκαν στην ακτή του Ρουτζάιμαχ, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται.
Στο δεύτερο πλοιάριο που μετέφερε 42 Σομαλούς, οι δουλέμποροι ανάγκασαν επίσης τους επιβάτες να πέσουν στη θάλασσα στα ανοικτά της επαρχίας Σάμπουα. Τρεις από τους μετανάστες πνίγηκαν, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι επίσης νεκροί, αναφέρει η ανακοίνωση της UNHCR. Τριάντα κατάφεραν να κολυμπήσουν ως την ακτή, ενώ άλλοι έξι υπάρχουν πληροφορίες ότι παρέμειναν στο πλοιάριο με τους δουλέμπορους, οι οποίοι απέπλευσαν πίσω στη Σομαλία.
Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας στην Υεμένη Κλερ Μπουρζουά δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πυκνώσουν τα περιστατικά παράνομης διακίνησης μεταναστών από τη Σομαλία στην Υεμένη, καθώς η περίοδος των μουσώνων φτάνει στο τέλος της και ο πλους είναι ασφαλέστερος.
Σημειώνεται ότι πολλοί αφρικανοί μετανάστες προερχόμενοι κυρίως από τη Σομαλία, προσπαθούν να φτάσουν στην Υεμένη, χώρα που θεωρείται πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της αραβικής χερσονήσου.
Ωστόσο από τους χιλιάδες Σομαλούς και Αιθίοπες που προσπαθούν να φτάσουν στην Υεμένη μέσα σε μικρά πλοιάρια, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εκατοντάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR, στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου κατάφεραν να φτάσουν στις ακτές της Υεμένης περίπου 36.000 Αφρικανοί, αριθμός που αντιπροσωπεύει μιαν αύξηση 33% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2008. Πέρυσι έφτασαν με τον τρόπο αυτό στην Υεμένη 50.091 μετανάστες, ενώ 590 πνίγηκαν και 359 αγνοούνται και θεωρούνται επίσης νεκροί.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: