Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω στην καταπολέμηση του ρατσισμού

Θετικά αποτιμώνται οι ενέργειες της Ελλάδας αναφορικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της μη Ανεκτικότητας (ECRI) που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σε ένα σύνολο 60 σελίδων, η έκθεση αναφέρεται διεξοδικά στις προόδους που έχουν γίνει για την καταπολέμηση των ρατσιστικών διακρίσεων μέσω αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και σε μία σειρά «ανησυχητικών σημείων».
Αναλυτικότερα, κατά τον τρέχοντα έλεγχο στην Ελλάδα, η ECRI διαπίστωσε σημαντικά βήματα προόδου κατά την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα στους εξής τομείς:
- Στον τομέα της εργασίας, με την υιοθέτηση του νόμου 3304/2005 για την ίση αντιμετώπιση ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, αναπηρία κλπ, σημειώθηκε πρόοδος στην καταπολέμηση των διακρίσεων.
- Η αλλαγή που έγινε στη νομοθεσία τον Οκτώβριο του 2008 με την οποία τα ρατσιστικά κίνητρα μιάς παρανομίας αποτελούν επιβαρυντικά στοιχεία, συμβαδίζει με τις προηγούμενες συστάσεις της ECRI.
- Προσπάθειες έχουν γίνει για τους Ρομ, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, αλλά και για τους μετανάστες, καθώς 11.300 άτομα δέχθηκαν την απαραίτητη υποστήριξη και ενημέρωση σε 87 κέντρα υποδοχής. Ενα ειδικό κέντρο για ανήλικα παιδιά δημιουργήθηκε στη Μυτιλήνη.
- Νόμος αναγνωρίζει για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, μία ελάχιστη συμμετοχή (quota) 0,5% στους διαγωνισμούς για τις δημόσιες θέσεις.
- Αναγνωρίσθηκε η 27η Ιανουαρίου ως "Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος"
- Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αστυνομία, υιοθετήθηκε Κώδικας Δεοντολογίας.
Ωστόσο, η ECRI δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε κάποια "μελανά σημεία", όπου απαιτούνται άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις από την πλευρά του ελληνικού κράτους.
-Η ECRI καλεί επιτακτικά την Ελλάδα να επικυρώσει το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το οποίο έχει υπογράψει από το Νοέμβριο του 2000. Στην απάντησή τους οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι πολλές χώρες-μέλη δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο 12, για το οποίο επικρατεί η άποψη ότι η εκτεταμένη εφαρμογή του θα επιβαρύνει ιδιαίτερα το φόρτο εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
- Ο νόμος 927/1979 που απαγορεύει την προτροπή μίσους κατά των Εβραίων, των Ρομ και των μεταναστών, ελάχιστα εφαρμόζεται παρά την ύπαρξη τέτοιων περιπτώσεων με συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών.
- Ελάχιστες καταγγελίες έχουν γίνει με βάση το νόμο 3304/2005 κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, γιατί οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) θα πρέπει να εκπροσωπούν συγκεκριμένα θύματα προκειμένου να φέρουν το θέμα στα δικαστήρια. Επίσης, τα όργανα που πρέπει να ελέγχουν όπως η "Επιτροπή Ισης Μεταχείρισης " (ΕΙΜ) δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια ή ανεξάρτητα.
- Η ECRI ζητεί από τις ελληνικές αρχές να τιμωρούν κάθε προτροπή σε μίσος, ρατσιστική διάκριση ή αντισημιτική στάση, είτε αυτή προέρχεται από πολιτικούς, δημόσιες προσωπικότητες, ή μέσα ενημέρωσης.
Τέλος, εκφράζει σειρά συστάσεων για την Αστυνομία και ζητεί τη δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού παραπόνων με απώτερο στόχο τη διερεύνηση και τιμωρία της μη σωστής συμπεριφοράς εκ μέρους των αστυνομικών.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: