Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Η νέα γρίπη «έφτιαξε» αγορά

«Καθημερινά βάζω στη σχολική τσάντα των παιδιών μου υγρά μαντιλάκια, ειδικό κρεμοσάπουνο και ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι. Από τις αρχές του καλοκαιριού είχα ενημερώσει τα κορίτσια για τη γρίπη και όπου και αν πηγαίναμε είχαν μαζί τους τα μαντιλάκια τους και το σαπούνι. Πλέον τους έχει γίνει συνήθεια. Με το που αγγίζουν κάτι πλένουν αμέσως τα χέρια τους και χρησιμοποιούν τα κατάλληλα προϊόντα», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Στέλλα Μπαμπανιώτη.
Η αγωνία των γονέων να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη νέα γρίπη έχει δημιουργήσει μία καινούργια αγορά στα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα. Προϊόντα όπως υγρά μαντιλάκια, υγρά αντισηπτικά διαλύματα, τζελ καθαρισμού υπήρχαν και πριν στα ράφια. Πλέον όμως διατίθενται σε ποικιλία και μεγαλύτερες ποσότητες και βρίσκονται στις μπροστινές προθήκες. «Αντισηπτικά υγρά, τζελ καθαρισμού χεριών, υγρά μαντιλάκια, ακόμα και βιταμίνες C- τις προτιμούν κυρίως οι ενήλικες- είναι στην πρώτη γραμμή της ζήτησης. Γενικά όλα τα περί γρίπης προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση», λέει στα «ΝΕΑ» η φαρμακοποιός κ. Αθανασία Βλάχου, στην περιοχή του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Όπως προσθέτει, αυτοί που τα αγοράζουν είναι κυρίως γονείς που θέλουν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τη νέα γρίπη. Παρόμοια είναι η εικόνα που δίνει και η φαρμακοποιός κ. Φρίντα Βεζύρη. Στο φαρμακείο της, στην περιοχή Γουδή, αρκετοί είναι οι γονείς που αγοράζουν «αντισηπτικά υγρά αλλά και μαντιλάκια» για τα παιδιά τους που ξεκίνησαν τα μαθήματα. Ωστόσο, όπως λέει, οι γονείς αντιδρούν κάπως υπερβολικά και συνιστά να μην τους καταλαμβάνει πανικός.
Με σούπερ ήρωες
Στον πόλεμο κατά της νέας γρίπης μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών έχουν βάλει στην... πρώτη γραμμή τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών. Έχουν κυκλοφορήσει δηλαδή υγρά μαντιλάκια και τζελ πάνω στα οποία φιγουράρουν χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων με στόχο να προσελκύσουν τα παιδιά και τους γονείς τους. Ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει είναι ότι στα σούπερ μάρκετ έχουν δημιουργηθεί ειδικές γωνιές όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα και τα μαντιλάκια καθαρισμού.
Αύξηση τιμών
Η νέα γρίπη όμως φαίνεται ότι μαζί με τα καινούργια προϊόντα έφερε και ακόμη έναν ιό: αυτόν της αισχροκέρδειας. Φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις τιμών σε μαντιλάκια, τζελ και μάσκες. Για παράδειγμα, μαντιλάκια μιας εταιρείας πωλούνταν προς 3,40 ευρώ και πλέον κοστίζουν 4 ευρώ. Όσο για τις μάσκες, «ενώ πωλούνταν προς 1,05 ευρώ (το πακέτο), την περίοδο που παρατηρήθηκε μεγάλη ζήτηση η τιμή τους ανέβηκε στα 1,30 ευρώ», αναφέρει η κ. Βλάχου.
ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ
Φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις τιμών σε μαντιλάκια, τζελ και μάσκες
Και 8 ημέρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού μεταδίδεται η γρίπη
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού μπορεί να μεταδίδουν ορισμένα άτομα τον ιό Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη- δηλαδή για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ΄ όσο πίστευαν οι ειδικοί. Μέχρι τώρα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συμβούλευαν όσους έχουν προσβληθεί να περιμένουν 24 ώρες αφού πέσει ο πυρετός πριν επιστρέψουν στην εργασία τους ή στο σχολείο. Όμως δύο νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν χθες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι 19% με 30% των προσώπων που έχουν προσβληθεί μπορούν να μεταδίδον τον ιό ακόμη και οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού. Στο μεταξύ, η ιαπωνική εταιρεία Daikin Ιndustries Ltd, δεύτερη στον κόσμο στα συστήματα κλιματισμού, ανακοίνωσε χθες ότι ο καθαριστής αέρα που κατασκευάζει μπορεί να σταματήσει τη διάδοση του ιού Η1Ν1. Σύμφωνα με την Daikin και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Βιετνάμ, που πραγματοποίησαν από κοινού την έρευνα, ο ιός της νέας γρίπης παύει να είναι μεταδοτικός αν εκτεθεί για τέσσερις ώρες στον καθαριστή αέρα που κατασκευάζει η εταιρεία.
Συναγερμός για τον 29χρονο που πέθανε από τη γρίπη
ΤΗ ΜΑΧΗ για να κρατηθεί στη ζωή έχασε χτες τα ξημερώματα ένας 29χρονος Γάλλος τουρίστας, έπειτα από σοβαρές επιπλοκές που του προκάλεσε η νέα γρίπη Α (Η1Ν1). Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από γρίπη ασθενούς που δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας, στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ωστόσο υπογραμμίζουν πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, δεδομένου πως ο νέος ιός φαίνεται να απειλεί περισσότερο τους νέους και υγιείς ανθρώπους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο ασθενής που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Σισμανόγλειο με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (βαριάς μορφής πνευμονοπάθεια που οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια) «παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία και κατέληξε στις 4.25 τα ξημερώματα». Ο νεαρός τουρίστας εμφάνισε ήπια συμπτώματα γρίπης στην Πάρο. Όμως, λίγες ημέρες αργότερα και ενώ επισκεπτόταν την Αθήνα, παρουσίασε επιδείνωση, γι΄ αυτό και απευθύνθηκε στο Σισμανόγλειο. Αρχικά νοσηλεύτηκε σε κοινό θάλαμο, καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε ανησυχία. Η κλινική του εικόνα επιδεινώθηκε ραγδαία όταν εμφάνισε σοβαρή πνευμονοπάθεια και στις αρχές του μήνα μεταφέρθηκε στην Εντατική. Οι γιατροί έκαναν αγώνα για να τον κρατήσουν στη ζωή και μάλιστα παρήγγειλαν από τις ΗΠΑ ένα νέο φάρμακο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο (αντιιικό σε ενδοφλέβια μορφή), το οποίο του χορηγούσαν επί δέκα ημέρες. Οι προσπάθειές τους φάνηκε να αποδίδουν αρχικά, καθώς τα πρώτα 24ωρα εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης, την περασμένη εβδομάδα όμως η υγεία του χειροτέρεψε πολύ. Τα ποσοστά μόλυνσης από τον πανδημικό ιό φαίνεται να είναι πιο υψηλά όσον αφορά τους νέους και υγιείς, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 40% όσων νόσησαν βαριά ή πέθαναν από τη νέα γρίπη, είχε καλή, σε γενικές γραμμές, υγεία. Στο ερώτημα, γιατί κάποιοι παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές ενώ άλλοι περνούν τη γρίπη ήπια, οι λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν ακόμη να δώσουν απάντηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ιός έχει την ιδιότητα να προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. «Ίσως ο λόγος να είναι γενετικός ή πάλι να οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στη μόλυνση, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και τα υγιή κύτταρα του οργανισμού» λέει ο ο λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: