Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Στα τυφλά οι γονείς

Αμήχανοι και απληροφόρητοι στη πλειονότητά τους είναι οι γονείς για τη νέα γρίπη και κυρίως για το τι θα γίνει, αν απαιτηθεί να λείψουν από την εργασία τους.
Βασ. Τόγιας, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ: «Η Πολιτεία να διασφαλίσει το μεροκάματο και την απουσία των γονιών από την εργασία τους αν απαιτηθεί να μείνουν μαζί με τα παιδιά τους»
Οι ίδιοι πάντως λένε ότι ψάχνουν στο Internet και παρακολουθούν τα ΜΜΕ στην προσπάθειά τους να ενημερωθούν. Οσο για τα εργασιακά τους δικαιώματα, στην περίπτωση που νοσήσει το παιδί τους... ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.
«Ενημέρωση έχω από τα ΜΜΕ, το Internet και την οικογενειακή παιδίατρο», μας είπε η κ. Σταυρούλα Καρρά, κάτοικος των δυτικών προαστίων. Εχει δυο παιδιά στο Δημοτικό. «Ο διευθυντής κάλεσε όλους τους γονείς και μας ενημέρωσε. Χαρακτήρισε "χειρότερο σύμβουλο" τον πανικό. Δεσμεύτηκε πως η καθαριότητα στο σχολείο θα είναι σχολαστική. Μας παρακάλεσε να μάθουμε στα παιδιά να τηρούν τους κανόνες της υγιεινής. Ανέφερε ότι καθημερινά υποχρεώνεται από το υπουργείο να στέλνει αναφορά για τα πιθανά κρούσματα στο σχολείο. Μας ξεκαθάρισε πως αν κάποιο παιδί νοσήσει, υποχρεωτικά θα μείνει 7 ημέρες στο σπίτι. Επισήμανε τις οργανικές ελλείψεις. Εγώ είμαι αυτοαπασχολούμενη και δεν αντιμετωπίζω προβλήματα με την τυχόν απουσία μου από την εργασία μου», δήλωσε.
Αντίθετα η κ. Γιωργία Σ. εργάζεται σε μεγάλη αλυσίδα τροφίμων. Δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ανοιχτή ενημέρωση του διευθυντή του σχολείου της κόρης της. «Εχω ενημέρωση από τα ΜΜΕ. Η εταιρεία μας διαθέτει γιατρό εργασίας, ο οποίος πρόσφατα ενημέρωσε τους οδηγούς των φορτηγών για τα ζητήματα της «νέας γρίπης». Θεωρώ πως αν απαιτηθεί να παραμείνω στο σπίτι κάποιες ημέρες μαζί με το παιδί μου, δεν θα έχω προβλήματα στην εργασία μου. Εκτιμώ όμως ότι οι επιχειρήσεις θα δείξουν κατανόηση για το θέμα, αλλά και οι εργαζόμενες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την παραμονή στο σπίτι ως πρόσχημα. Ευελπιστώ ότι ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στην εταιρεία που εργάζομαι θα μας ενημερώσει».
«Ενημέρωση με εγκυκλίους έχουμε οι δάσκαλοι. Δεν παρακολουθήσαμε κάποιο εξειδικευμένο σεμινάριο», μας αποκάλυψε η Ελένη-Μαρία Κ., δασκάλα. Υπηρετεί σε σχολείο της πρωτεύουσας.
Σταυρούλα Καρρά, μαμά του Προκόπη, της Ιωάννας και του μικρού Μαρίνου. Ενημερώθηκα για τη γρίπη από την παιδίατρο, τα ΜΜΕ και το Internet
Στο σχολείο που διδάσκει δεν κάλεσαν τους γονείς για ενημέρωση, αλλά από τις εγκυκλίους του υπουργείου συνέθεσαν μια δική τους εγκύκλιο την οποία μοίρασαν στους μαθητές. «Το σχολείο -αποκάλυψε- διαθέτει αίθουσα με ιατρικό κρεβάτι, θερμόμετρα, μάσκες κ.λπ. Και σε αυτό το σχολείο, το βάρος θα δοθεί την καθαριότητα και ήδη οι δάσκαλοι ξεκίνησαν από εκεί διδάσκοντας στα παιδιά κανόνες υγιεινής». Μας ανέφερε ότι «ο κάθε διευθυντής υποχρεούται να στέλνει το δελτίο αναφοράς στο υπουργείο, ενώ ήδη στο σχολείο της έχει συστηθεί 3μερή επιτροπή, που θα ενημερώνει καθημερινά το υπ. Παιδείας».
Πιόνια οι γονείς
«Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας παίζουν το παιχνίδι του ποντικού με τη γάτα, έχοντας ως πιόνια γονείς και μαθητές». Ετσι αποτυπώνει ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), την κατάσταση και συνεχίζει: «Αυτά που ζητούν με εγκυκλίους οι κκ. Αβραμόπουλος και Σπηλιωτόπουλος είναι ανέφικτα και ανεφάρμοστα και εισάγουν τους χορηγούς στα σχολεία».
«Ζητώ η Πολιτεία να διασφαλίσει άδεια με αποδοχές για έναν από τους δύο γονείς, σε περίπτωση που ασθενήσουν τα παιδιά τους και απαιτηθεί να μείνουν σπίτι. Βεβαίωσε ότι οι δάσκαλοι, μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις τους, επιφορτίζονται με έναν ακόμα ρόλο, εκείνο του "επιμελητή φροντίδας". Δηλαδή καθημερινά θα στέλνουν την αναφορά τους στο υπουργείο, ενώ σε περίπτωση προσβολής των μαθητών από τη γρίπη, θα απαιτούν από τους γονείς να προσκομίζουν πιστοποιητικό ίασης από τον ασφαλιστικό φορέα των γονέων ή τον ιδιώτη οικογενειακό γιατρό».
Η «Ε» ζήτησε τη θέση του υπ. Απασχόλησης. «Δεν έχει γίνει καμία ρύθμιση με τέτοια προοπτική», ήταν η απάντηση.
Τα νομικά εργαλεία
«Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας η εργαζόμενη μητέρα προστατεύεται», σημειώνει η νομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
Ο νόμος 1484/84 προβλέπει ότι σε περίπτωση ασθενείας των παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας, της χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 6 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο και με αποδοχές για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης παιδιών μέχρι 4 ημέρες τον χρόνο.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 193/88 επεκτάθηκαν οι διατάξεις του νόμου 1483/84, στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2008-2009 προβλέπει άδειες για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης του παιδιού, μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Οι γονείς δικαιούνται να απουσιάσουν χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και, μετά από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη ημέρα από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση 4 εργάσιμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος συνολικά και για τους δύο γονείς.
Τέλος, από 1.1.2008 αυξήθηκε κατά 2 ημέρες η άδεια χωρίς αποδοχές, για 14 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακού έτους, εφόσον ο εργαζόμενες γονέας προστατεύει άνω των 3 παιδιών. Σε ορισμένους οργανισμούς (ΔΕΗ, ΕΡΓΟΤΕ, ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.) οι άδειες αυτές είναι με αποδοχές.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: