Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Οποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει...

ΑΛΜΠΟΥΜ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ «ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»
«Εθνικό κεφάλαιο είναι ένας πολιτικός που θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του έθνους. Πολιτικός είναι ένα εθνικό κεφάλαιο που θέτει το έθνος στην υπηρεσία του».
Επίκαιρα τα λόγια του Γάλλου πολιτικού George Pompindou, ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος ζήτησε πρόωρες εκλογές «ως πράξη ευθύνης, προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία πιο δυνατή». Πώς εξηγεί το αιτιολογικό τους ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για τις εκλογές» ο επίσης πολιτικός, Καναδός Martin Brian Mulroney; «Στην πολιτική χρειάζεσαι φίλους, αλλα πάνω απ' όλα χρειάζεσαι έναν εχθρό».
Τώρα, εάν τολμήσουμε να αναζητήσουμε -από τα όσα έχουν κατά καιρούς πει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα στελέχη της Ν.Δ.- ποιοι διάκεινται φιλικά και ποιοι όχι προς τον πρωθυπουργό- άκρη δεν θα βγάλουμε. Αξίζει λοιπόν να θυμηθούμε την ακατάσχετη γαλάζια παρα-φιλολογία, τις ατελείωτες περισπούδαστες αναλύσεις των κυβερνητικών στελεχών, τις αφόρητες εκτιμήσεις μέσα και έξω από τη Ρηγίλλης, καθώς διατείνονταν πως δεν ήθελαν εκλογές το φθινόπωρο.
«Δεν είναι αναγκαστικό να συμφωνώ με ό,τι λέω», είχε πει κάποτε ο Μάρσαλ Μακλουάν. Ειδικά στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας... Ας πάρουμε από την αρχή τις στιχομυθίες που συνθέτουν το γαλάζιο αλαλούμ, από τις «φαντασιοπληξίες» του Αντώναρου αρχές Αυγούστου, ίσαμε αυτές που διημείφθησαν τις προηγούμενες μέρες, εκτός από αυτές του Μιχάλη Λιάπη που αποχώρησε:
* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, υπουργός Υγείας: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειαζόμαστε όμως τολμηρές πολιτικές, ριζοσπαστικές αλλαγές. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τις πραγματοποιήσει». Χθες το γύρισε ο υπουργός: «Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, πρώτιστο καθήκον και χρέος όλων μας είναι η νίκη στις εκλογές, με γνώμονα το καλό της χώρας μας και η προοπτική της μεγάλης παράταξής μας».
* ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, υπουργός Παιδείας: «Πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το θέμα των πρόωρων εκλογών. Η εκλογολογία βλάπτει τη χώρα». «Η εκλογολογία του ΠΑΣΟΚ βλάπτει σοβαρά την πολιτική σταθερότητα και υπονομεύει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σε μια περίοδο που χρειάζεται συνένωση δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Αλλωστε, ξέρετε ότι είμαι υπέρμαχος των σταθερών κανόνων. Και, βέβαια, της θεσμικής κατοχύρωσης της τετραετίας».
* ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, υπουργός Πολιτισμού: «Θέλω να ακούσω έστω και μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό ή στον τόπο ή στην κυβέρνηση ή στον Καραμανλή».
* ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, ευρωβουλευτής: «Οι πρόωρες εκλογές σχετίζονται με προσωπικές στρατηγικές».
* ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, υπουργός Τουρισμού: «Δεν βλέπω εκλογές».
* ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, υπουργός Μεταφορών: «Εκτιμώ ότι όλοι αυτοί που τα τελευταία δύο χρόνια επενδύουν στην ανασφάλεια των πολιτών και εκπέμπουν μιζέρια, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο».
* ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ, υφυπουργός Παιδείας: «Οποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές πρέπει να καταθέσει και τον λόγο, ο οποίος να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα».
* ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, υφυπουργός Εξωτερικών: «Εγώ είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη ώστε η Ν.Δ. να ολοκληρώσει την τετραετία και ότι αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος εκλογών».
* ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Εγώ τονίζω πλέον ότι αφ' ης στιγμής οριοθετήθηκε ότι πάμε οπωσδήποτε σε ούτως ή άλλως πρόωρες εκλογές, δεν έχει αξία κατ' εμέ το να συζητώ για έναν μήνα, δύο ή για τρεις ή για πέντε. Ειλικρινώς, δηλαδή, νομίζω ότι ήδη η ζημία που ήταν να γίνει έγινε. Είτε ηθελημένα είτε προπάντων από την ασυλλόγιστη αυτή ενέργεια να προκαθορίσει στάση έναν χρόνο πιο μπροστά περίπου».
* ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ, γραμματέας Ν.Δ.: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, έχει ανάγκη από σοβαρότητα και υπευθυνότητα, την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει».
* ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.: « Η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές». «Στις προθέσεις μας δεν είναι να πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο».
* ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ, πρώην υπουργός Απασχόλησης: «Ο τόπος δεν πρέπει να πάει σε εκλογές».«Εάν υπάρχουν κάποιοι που εισηγούνται πρόωρες εκλογές τώρα -εάν υπάρχουν-, θέλουν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με τον Καραμανλή. Δεν θέλουν το καλό ούτε του πρωθυπουργού ούτε της Ν.Δ. Αν υπάρχουν τέτοιοι υπουργοί, να φροντίσουν να βελτιώσουν το έργο τους στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό».
* ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, πρώην υφυπουργός Υγείας: «Δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ας πάμε στις εκλογές τις οποίες θέλει να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο». «Να μη δίνουν τέτοιες κακές συμβουλές στον Καραμανλή και να κοιτάξουν πώς θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους», δήλωσε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν («Φλας»).
* ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, βουλευτής: «Οι πρόωρες εκλογές οδηγούν τον πρωθυπουργό να γίνει ο ιδανικός αυτόχειρας».
* ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ, βουλευτής: «Γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές; Εχουμε δύο χρόνια ακόμη να κυβερνήσουμε και τη δυνατότητα να αλλάξουμε το κλίμα».
* ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, βουλευτής: «Δεν δέχομαι τη λογική να πάμε να χάσουμε τώρα με μικρότερη διαφορά από ό,τι θα χάναμε αν πηγαίναμε σε εκλογές τον Μάρτιο».
* ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, βουλευτής: «Να μας εξηγήσουν τον λόγο αυτοί που εισηγούνται εκλογές τον Οκτώβριο».
* ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ, πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.: «Οι εκλογές είναι θέμα χρόνου, παρά το γεγονός ότι εγώ διαφωνώ».
* ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ, βουλευτής: «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια. Δεν παρεκκλίνει του ρόλου της».
* ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ, βουλευτής: «Δεν μπορεί μια χώρα, μια κοινωνία, κάθε 2-3 χρόνια να προσφεύγει στις κάλπες, δεν είναι σοβαρό».
* ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, βουλευτής: «Θα είναι σαν να λέμε στον κόσμο "μη μας αφήσετε εμάς ώς τον Μάρτιο για να τα κάνουμε χειρότερα, δηλαδή αλλάξτε μας τώρα"».
Από τον Ιούλιο οι διαψεύσεις
Στο ίδιο τροπάριο μέσα στον Ιούλιο είχαν κινηθεί και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη. Η ΦΑΝΝΗ-ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ είχε δηλώσει στα «Νέα» «Εκλογές δεν βλέπω. Να σας υπενθυμίσω ότι ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ούτε μισός χρόνος από τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας». Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, όταν ρωτήθηκε για το εάν είναι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός δεν θα αιφνιδιάσει τελικά με εκλογές το φθινόπωρο, είχε απαντήσει: «Ο πρωθυπουργός δεν παίζει με τους θεσμούς. Εχουμε εκλεγεί για μία τετραετία, έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αν το ΠΑΣΟΚ, τον Μάρτιο του 2010, οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές λόγω εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα φέρει στο ακέραιο την ευθύνη του ευτελισμού των θεσμών, όπως ήδη τόνισα». Τέλος στις 10 Ιουλίου βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ είχε πει: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2011 και θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του Καρ. Παπούλια». Αλλο κορυφαίο στέλεχος είχε τονίζει μετ' επιτάσεως: «Θα συγκρουστούμε πολιτικά, θα ανοίξουμε μέτωπα σε όλα τα καυτά θέματα, θα ματώσουμε και μετά θα πάμε σε εκλογές τον Μάρτιο, τις οποίες θα χρεωθεί απολύτως το ΠΑΣΟΚ».
Κοντός ψαλμός αλληλούια. Το ποιος θα χρεωθεί τι η κάλπη θα το δείξει.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: