Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Κρυάδα για τον πρωθυπουργό

Οι εκτιμήσεις ότι θα χαθούν δύο από τις έξι έδρες στην Α Θεσσαλονίκης και οι ανατροπές σε άλλες περιφέρειες δημιουργούν δυστοκία για τα ψηφοδέλτια.

Παρενέργειες στην κομματική βάση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη προκαλεί το «φλερτ» του Π. Ψωμιάδη με τον Γ. Καρατζαφέρη

Ο τελευταίος τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη που είχε πετύχει η ΝΔ το 2007, με τα αυτογκόλ του και τον αδιέξοδο εγκλωβισμό του στα σκάνδαλα, δημιουργούσε τις συνθήκες ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία για το κυβερνητικό κόμμα αλλά και τον ίδιο.
Τα συνδικάτα διεκδικούν την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης
Και όπως όλα δείχνουν, η φετινή εβδομάδα της ΔΕΘ, που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό σε ένα πολιτικό ρέκβιεμ.
Ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη κάτω από τις χειρότερες συνθήκες αφ ότου έγινε πρωθυπουργός, μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ τοπίο και με την ηττοπάθεια να κυριαρχεί στις τάξεις της ΝΔ.
Με τη βάση της και πολλά στελέχη της σε αναστάτωση και αναταραχή, τους χειρισμούς του πρωθυπουργού να αμφισβητούνται ευρέως και ένα μεγάλο μέρος να προεξοφλεί μια μεγάλη ήττα του κόμματος, ελπίζοντας μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατορθώσει τελικά να πάρει την αυτοδυναμία. Και όλα αυτά δεν μπορούν να τα κρύψουν ούτε ο κομματικός πατριωτισμός ούτε το κομματικό ντοπάρισμα που επιχειρεί απεγνωσμένα η ηγεσία της ΝΔ.
Η αντίθεση
Οι δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες που παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους στη Βόρεια Ελλάδα είναι αποκαλυπτικές. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων, ενώ αντίθετα στη ΝΔ υπάρχει δυστοκία στη συγκρότηση ελκυστικών ψηφοδελτίων. Πολύ περισσότερο αφού οι ανατροπές αναμένεται να είναι μεγάλες σε πολλές περιφέρειες Εκεί όπου σήμερα η ΝΔ έχει 2 ή 3 βουλευτές το πιο πιθανό είναι να εκλέξει μόνο έναν.
Ετσι ένας σημαντικός αριθμός πολιτευτών της επιλέγει να αποσυρθεί, αφού εκτιμούν ότι η έκθεσή τους στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν έχει καμία τύχη.
Οι λανθασμένοι χειρισμοί της ηγεσίας μόνο διχασμό και ηττοπάθεια έχουν δημιουργήσει και βέβαια δεν μπορούν να εμπνεύσουν γνωστά στελέχη από τον κοινωνικό και πολιτικό χώρο της ΝΔ, ώστε να στρατευτούν ως υποψήφιοι και να βοηθήσουν, με δεδομένο ότι δεν θα εκλεγούν.
Το σκηνικό που στήθηκε το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ από τα στελέχη της με το θέμα των εκλογών και ήρθε να προστεθεί στις αδιέξοδες επιλογές του πρωθυπουργού, στον οποίο καταλογίζουν ότι δεν πήρε τελικά το μήνυμα των ευρωεκλογών -η διαχείριση του αποτελέσματος ήταν η ΝΔ να εμφανίζεται περίπου ως... νικητής λόγω της αποχής- έχει προκαλέσει βαθιά τραύματα στη ΝΔ.
Στη Θεσσαλονίκη, που είναι η εκλογική περιφέρεια του Κ. Καραμανλή και επί χρόνια θεωρούνταν ως το προπύργιο της ΝΔ και του καραμανλισμού μαζί και με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το κυβερνητικό κόμμα είναι πλέον σε δύσκολη θέση.
Ηδη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η ΝΔ έχασε την πρωτοκαθεδρία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 28,6% έναντι 30,6% του ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη άρχισαν να πλευροκοπούν από παντού τη ΝΔ.
Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης στις ευρωεκλογές αρνήθηκε να στρατευτεί στην αντιμετώπιση του Γ. Καρατζαφέρη. Αντίθετα τον υποδεχόταν ο ίδιος στη νομαρχία και δήλωνε με νόημα ότι «από κοινού αγωνίζονται για μια μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά παράταξη», δηλώνοντας δημόσια στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «πως όταν χρειάζεται κι ο Π. Ψωμιάδης είναι χέρι-χέρι δίπλα του».
Ο Π. Ψωμιάδης, όμως, ήταν αυτός που τορπίλισε και το θετικό κλίμα που επιχείρησαν να φτιάξουν τα τοπικά στελέχη και οι παράγοντες της ΝΔ εν όψει της άφιξης του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ, ενώ έβαλε στο κάδρο και τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή.
Οι αναφορές του ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να βγει και να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό και ότι μόνο ένα 2%-3% των όσων έχουν εξαγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη έχουν υλοποιηθεί έκαναν έξαλλους τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι το Μαξίμου.
«Είναι προφανές ότι ο Ψωμιάδης δίνει εξετάσεις στον Καρατζαφέρη», έλεγε βουλευτής της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης. Η διαχείριση του θέματος Ψωμιάδη στο επίπεδο ότι «πρόκειται για μια γραφική πολιτική φιγούρα που λέει και ξελέει», όπως κάνουν κάποια τοπικά στελέχη της ΝΔ, βρίσκει αντίθετους βουλευτές, οι οποίοι λένε ότι «επιτέλους πρέπει να τελειώνει αυτό το παραμύθι με τον Ψωμιάδη».
Ομως οι ίδιοι αυτοί βουλευτές της ΝΔ ήταν που έστρεφαν και τα βέλη τους στον ίδιο τον πρωθυπουργό ακόμη και στις δημόσιες εκδηλώσεις, κατηγορώντας τον για απραξία που οδηγεί το κόμμα στην πολιτική αυτοκτονία και τάσσονταν κατά των εκλογών.
Οι δημόσιες δηλώσεις κομματικού πατριωτισμού και η προσπάθεια να δώσουν μια άλλη εικόνα για τη ΝΔ, μετά την προκήρυξη των εκλογών, μάλλον μικρή αξία έχουν, αφού έχουν ήδη εκθέσει τις πραγματικές τους σκέψεις σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ανθρώπων.
Και πολύ περισσότερο η ομολογία τους ότι οι ίδιοι πλέον δίνουν μόνο την προσωπική τους μάχη, ώστε να επανεκλεγούν μέσα σε ένα πολύ δυσμενές πολιτικό περιβάλλον.
Χάσμα
Κι αν οι καραμανλικοί στη Θεσσαλονίκη κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να εμφανιστούν αυτές τις δύσκολες στιγμές συσπειρωμένοι, το χάσμα με το στρατόπεδο των «ντορικών» μάλλον διευρύνεται. Κάποιες τοποθετήσεις από γνωστά στελέχη του χώρου θεωρούνται ήδη ανοικτή πρόκληση.
Στην Α Θεσσαλονίκης από τους έξι βουλευτές που έχει σήμερα η ΝΔ -επτά μαζί με τον Κ. Καραμανλή- υπολογίζεται ότι η ΝΔ θα εκλέξει στη νέα Βουλή μόνο τέσσερις.
Το γεγονός αυτό έχει κάνει ήδη γνωστά στελέχη της ΝΔ, που είχαν πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2007, να δηλώνουν ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιοι.
Ετσι δεν θα είναι υποψήφιοι ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλος της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Δημητρίου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ματθαίος Τσούγκας και Χάρης Αηδονόπουλος, καθώς κι ο πρώην πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοσμάς Τολίδης.
Επίσης στη Β Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια η Μάγδα Καρακόλη, ένα από τα δυναμικά στελέχη της ΝΔ, ούτε και η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή, που επικαλείται κώλυμα.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε μια σημαντική εφεδρεία της ΝΔ, θεωρείται ήδη «καμένο χαρτί» μαζί και ο δήμαρχός της Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, λόγω του... χορού των οικονομικών σκανδάλων, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί.
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «16»
Την περασμένη Δευτέρα οι 16 «γαλάζιοι» της Λάρισας -όλοι γνωστά στελέχη της ΝΔ, και μάλιστα δύο από αυτούς μέλη της ΚΕ της ΝΔ- συναντήθηκαν για να συντάξουν το νέο μανιφέστο τους που θα έστελναν στον πρωθυπουργό και στην ηγεσία της ΝΔ. Τους πρόλαβαν όμως οι εξελίξεις με την ανακοίνωση των εκλογών. Την έντονη όμως αγωνία τους για τις εξελίξεις εξέφρασε από μέρους τους αντιπροσωπευτικά ο Θανάσης Κοκκινούλης.
Η εκτίμησή του είναι ότι η ΝΔ, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν πρόκειται να ξανακερδίσει εκλογές, καταλογίζοντας στον Κ. Καραμανλή ότι δεν αποκεφαλίστηκαν από τον ίδιο όσοι τραυμάτισαν όχι μόνο τους φίλους της ΝΔ αλλά και τους Ελληνες. Και ο κατάλογος όσων περιέγραψε ή εννόησε ήταν αρκετά μεγάλος: «Και εννοώ Βουλγαράκη, Παυλίδη, κλέφτες, λωποδύτες, ομόλογα, απατεώνες, Βιστωνίδηδες, Ρουσόπουλο κ.ά.», όπως είπε χαρακτηριστικά.
ΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Οργή, πικρία, πανικός και ηττοπάθεια στη γαλάζια ΚΟ
«Τουλάχιστον τα πρόβατα δεν καταλαβαίνουν ότι τα πάνε για σφαγή...».
Η φράση αυτή που προέρχεται από πρώην υπουργό της κυβέρνησης ανταποκρίνεται απολύτως στα αισθήματα που διακατέχουν τους βουλευτές τού έως προχθές κυβερνώντος κόμματος, όσον αφορά το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Ταυτόχρονα, τα αισθήματά τους απέναντι στον Κ. Καραμανλή, που πήρε την απόφαση να στηθούν κάλπες σε έναν μήνα, θα τα ζήλευε ακόμη κι ένας αγριεμένος λύκος:
«Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε τέτοιο κλίμα στην παράταξη. Ούτε το 81 που υπεστήκαμε τη μεγάλη ήττα», μας είπε βετεράνος του κόμματος, ο οποίος δεν έκρυβε την αγωνία του για το μέλλον της «ιστορικής παράταξης» (δική του η φράση).
Ο Κ. Καραμανλής με την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές κατάφερε το ακατόρθωτο. Να στρέψει εναντίον του ακόμη και εκείνους τους βουλευτές που έπιναν νερό στ όνομά του, ακόμη και εκείνους που θεωρούν βεβαία την επανεκλογή τους.
«Αν δεν είχαμε να κυνηγήσουμε τον σταυρό θα είχαμε βάλει φωτιά στη Ρηγίλλης», μας έλεγε υπουργός, προχθές το μεσημέρι, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος και μας προϊδέασε για όσα θα ακολουθήσουν:
«Από την 5η Οκτωβρίου τα στόματα ανοίγουν. Απελευθερώνονται δυνάμεις. Ο Κ. Καραμανλής, αν δεν έχει ήδη αποφασίσει να φύγει, θα αναγκαστεί να το πράξει...».
Οργή, πικρία, πανικός και ηττοπάθεια επικρατεί στην ΚΟ της ΝΔ.
Οργή γιατί ο Κ. Καραμανλής περιφρόνησε τις εκκλήσεις της πλειονότητας των στελεχών να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές: «Βγήκαμε ακόμη και δημόσια και αντιταχθήκαμε. Τώρα τι θα πούμε στους ψηφοφόρους μας;», ρωτούσε γαλάζιος βουλευτής έναν από τους υπουργούς που είχαν αντιταχθεί στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο.
Πικρία, διότι πίστευαν ότι η ΝΔ μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ακόμη και μετά το 2011, εάν ο πρωθυπουργός είχε αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα φαινόμενα διαφθοράς και αλαζονείας.
Πανικός, καθώς γνωρίζουν ότι με την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών άρχισε και η συρρίκνωση του κόμματος. Περίπου οι μισοί βουλευτές, αν όχι και παραπάνω, θα μείνουν εκτός της νέας Βουλής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα, ενώ ήδη άρχισαν οι διαρροές προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.
Και ηττοπάθεια για την τελική έκβαση (για το ποσοστό χασούρας δηλαδή), την οποία επέτεινε η απόφαση του Μ. Λιάπη να παραιτηθεί: «Για να παραιτείται ο ξάδελφος του Καραμανλή σημαίνει ότι πάμε για Βατερλό» παρατηρούσε βουλευτής, μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση Λιάπη.
Κατηγορούν τον Κ. Καραμανλή για σωρεία παραλείψεων, για αδράνεια, αλαζονεία, περιφρόνηση στη βάση και -εν τέλει- ανικανότητα.
Τι του καταλογίζουν:
Αδυναμία να απομακρύνει έγκαιρα από την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους Βατοπεδινούς και όσους προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους την κοινή γνώμη: «Αφού, όπως φαίνεται, είναι αναγκασμένος να πάει στις εκλογές με καθαρά ψηφοδέλτια, γιατί δεν το έπραττε έγκαιρα, ώστε να αισθανθεί και η βάση του κόμματος ότι δεν είμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ;» αναρωτιόταν υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.
Ελλειψη στοιχειώδους διορατικότητας. Θα μπορούσε, όπως έλεγαν, να προκαλέσει τις εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, οπότε η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερέβαινε τις τρεις μονάδες και στη συνέχεια να προβεί σε θεαματικές κινήσεις που θα έκλειναν την ψαλίδα.
Περιφρόνηση των οργάνων. Σε κανένα όργανο - Πολιτικό Συμβούλιο ή ΚΟ- δεν συζητήθηκαν τα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές.
Περιφρόνηση των πολιτών. Ελαβε το μήνυμα αλλά δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία που θα έδειχνε ότι το... διάβασε κιόλας: «Το μόνο που έκανε ήταν να πάει στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΔ», μας θύμισε γαλάζιος βουλευτής.
Από προχθές και μέχρι την Κυριακή των εκλογών υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ είναι αναγκασμένοι να υποκρίνονται. Να δηλώνουν δημόσια τα αντίθετα από αυτά που λένε κεκλεισμένων των μικροφώνων. Τη... γραμμή τη δίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος -κι ο ίδιος είχε διαφωνήσει δημόσια- ο οποίος δήλωσε στο «Εθνος»: «Γυρίζουμε σελίδα και είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ΝΔ στη δύσκολη Β Αθηνών, που θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα».
Εκτός όμως από τις δηλώσεις, υπάρχει και ο δρόμος της προσευχής!
«Κατ αρχήν θα προσευχηθώ» μας είπε ο Ηλίας Φωτιάδης, ο οποίος ευελπιστεί ότι «με τη βοήθεια του Θεού και την αγάπη του κόσμου της Ημαθίας θα ξανανταμώσουμε»! Ιδωμεν...
ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - Θερμή υποδοχή σε Καραμανλή
Σε κλοιό διαμαρτυριών των κοινωνικών τάξεων θα βρεθεί σήμερα ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του το βράδυ στην 74η ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την έξοδο από την κρίση.
Ανεργία, λιτότητα, φοροεπιδρομή, «λουκέτα», μαύρη εργασία, ανασφάλεια και ακρίβεια, που έχουν περάσει «θηλιά» στον λαιμό χιλιάδων νοικοκυριών, αποτελούν την αιχμή των διαμαρτυριών των συνδικάτων, τα οποία εν όψει και της εκλογικής αναμέτρησης έχουν στόχο να καταστήσουν το φετινό συλλαλητήριο ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, απολυμένων, νέων, φοιτητών, αγροτών.
Και αυτή τη φορά θα διοργανωθούν τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες, με κατάληξη την πλατεία της ΧΑΝΘ, λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός -τύποις- στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, αφού πρόκειται ουσιαστικά για μια κομματική συγκέντρωση της ΝΔ.
Με κεντρικό σύνθημα «Δεν πάει άλλο - Ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών», οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ καλούν τους εργαζομένους στην κεντρική εκδήλωση, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Οπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δεν θα είναι μια «περιπατητική» διαδικασία, αλλά ένα συλλαλητήριο καταγγελίας και ανατροπής των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, ενώ αυτή τη φορά το διεκδικητικό πλαίσιο έχει αποδέκτες, όπως είπε, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού.
Την ίδια ώρα το δικό τους ραντεβού δίνουν στην πλατεία Συντριβανίου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, ενώ η τρίτη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Καμάρα, από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και κινήσεις αντιεξουσιαστών.
Γύρω από το αποκλεισμένο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τη ΔΕΘ και σε καίρια σημεία σε όλο το κέντρο της πόλης, θα αναπτυχθούν 3.000 αστυνομικοί, ενώ την εφαρμογή των μέτρων τάξης θα εποπτεύουν τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: