Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η ΠΑΣΚ εκπ/κων Π.Ε. Ν. Μαγνησίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία για την έλλειψη εκπ/κων στο νομό μας. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε λίγες ημέρες μας βρίσκει με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, που ξεπερνούν τους 120 εκπαιδευτικούς.
Τα παραπάνω κενά δείχνουν ανάγλυφα την εικόνα που θα παρουσιάζουν τα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σίγουρα οι ελλείψεις εκπαιδευτικών θα είναι και περισσότερες γιατί δεν έχουν υπολογιστεί σ΄αυτές τα υπεράριθμα τμήματα που θα προκύψουν με το άνοιγμα των σχολείων και οι άδειες των εκπαιδευτικών (εγκυμοσύνης, ανατροφής τέκνων, υγείας κτλ).
Όλα αυτά βέβαια είναι αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών για την Παιδεία, στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 50 χρόνων (3,09%) του ΑΕΠ, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα και τη μείωση των μόνιμων διορισμών -δασκάλων και νηπιαγωγών- στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση-(1.781 δασκάλων και 710 νηπιαγωγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τη φετινή χρονιά, όταν πέρυσι είχαν διοριστεί αντίστοιχα 2.226 δάσκαλοι και 889 νηπιαγωγοί..
Η μείωση αυτή θα οδηγήσει
· σε νέες συμπτύξεις τμημάτων και υποβαθμίσεις σχολείων,
· σε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα,
· σε πλήρη υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου από τα κενά που θα δημιουργηθούν,
· σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
· να μη λειτουργήσουν οι θεσμοί αντισταθμιστικής αγωγής, όπως τάξεις υποδοχής για αλλοδαπούς μαθητές, τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη
· στην πλήρη υποβάθμιση για μια άλλη σχολική χρονιά της λειτουργίας του Ολοήμερου Σχολείου
· σε χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες
· να μην μπορέσουν να απορροφηθούν όλα τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία -μετά και τη θέσπιση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής-
Να υπογραμμίσουμε, ότι με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, μεγάλος αριθμός εκπ/κων δεν θα γνωρίζει σε ποιο σχολείο θα υπηρετεί.
Από την άλλη οικογένειες εκπ/κων, που επί σειρά ετών αποσπώνται στο νομό μας, ταλαιπωρούνται, περιμένοντας πότε και αν θα γίνει το συμβούλιο αποσπάσεων.
Από την πλευρά μας καταγγέλλουμε για όλη αυτή την κατάσταση το Υπουργείο Παιδείας, γιατί το θεωρούμε αποκλειστικά υπεύθυνο, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας.Kαλούμε άμεσα να αποσπάσει εκπ/κους στο νομό μας .
Λυπούμαστε όμως για την συνεχή υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου, υποβάθμιση που συνειδητά φαίνεται κάποιοι να την επιδιώκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: