Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Σπάει ο «πάγος» για προσλήψεις εκπαιδευτικών

«Ξεκλειδώνει» τη δυνατότητα προσλήψεων εκπαιδευτικών η γνωμοδότηση του ΣτΕ για άρση της απαγόρευσης διορισμών στα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης που είχε επιβληθεί λόγω των εκλογών και κρατούσε σε αναμμένα κάρβουνα το Υπουργείο Παιδείας και μαζί του εκατοντάδες σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης καθώς και χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς.. Μέσα στις επόμενες μέρες το ΥΠΕΠΘ θα ανακοινώσει την πρόσληψη εκατοντάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε μια προσπάθεια να καλύψει ένα μέρος των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα σχολεία όλης της χώρας.
Η κατάθεση της Αίτησης άρσης της απαγόρευσης προσλήψεων από το ΥΠΕΠΘ την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου συνοδεύτηκε από την δήλωση της Γ.Γ του ΥΠΕΠΘ κ. Νίκης Γκοτσοπούλου στην κρατική τηλεόραση στις 10 Σεπτεμβρίου ότι «εντός της ημέρας το Υπ.Ε.Π.Θ θα λάβει από τη δικαιοσύνη εγγράφως την άδεια να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από την απαγόρευση προσλήψεων λόγω των εκλογών και θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων».
Ωστόσο καθώς είχε περάσει περισσότερο από μία εβδομάδα από την κατάθεση της αίτησης του ΥΠΕΠΘ χωρίς να υπάρξει γνωμοδότηση, εκατοντάδες σχολεία έδιναν στους μαθητές τους προγράμματα με μειωμένες ώρες καθώς υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία η φετινή έκταση των κενών θέσεων στα σχολεία δεν συνδέεται αποκλειστικά με την προκήρυξη εκλογών αλλά με το μειωμένο αριθμό μονίμων διορισμών και προσλήψεων που έγιναν φέτος πριν το άνοιγμα των σχολείων.
ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ
Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ κ. Ντίνα Ρέππα «πάνω από 40.000 μαθητές δημοτικών σχολείων (μια και λείπουν πάνω από 2.000 δάσκαλοι) και 20.000 παιδιά νηπιαγωγείων (μια και λείπουν πάνω από 1.000 νηπιαγωγοί) δε έχουν γνωρίσει ακόμη το δάσκαλο ή το νηπιαγωγό τους. Στο 2ο γραφ. Ανατολικής Αττικής από σύνολο 42 σχολείων υπάρχουν 75 κενά δασκάλων(!!!) και από 49 νηπιαγωγεία υπάρχουν 31 κενά νηπιαγωγών(!!!). Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το 3ο δημοτικό σχολείο Μαρκοπούλου που ενώ είναι 7θέσιο έκανε αγιασμό με την παρουσία ενός δασκάλου και του γυμναστή!!!»

ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ)

Δάσκαλοι - Νηπιαγωγοί - Εκπαιδευτικοί ειδικότητας
Ανατολική Αττική: 165 - 80 - 120
Ηράκλειο: 150 - 30 - 15 έως 18
Χανιά: 75 - 20 - 25
Ειδικά Σχολεία σε όλη τη χώρα: Πάνω από 1000
ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ σε όλη τη χώρα: Πάνω από 250 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΣτΕ
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2/2009 γνωμοδότηση της Επιτροπής του Συμβουλίου Επικρατείας, η απόφαση εξαίρεσης περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:
1. Διορισμός διακοσίων (200) μονίμων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (80 του Κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών, 70 του Κλάδου ΠΕ 09 Οικονομολόγων και 50 του Κλάδου ΠΕ 10 Κοινωνιολόγων).
2. Προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών των σχολείων.
4. Πλήρωση κενούμενων θέσεων διευθυντών σχολικών μονάδων.
6. Αναπλήρωση υποδιευθυντών σχολικών μονάδων
7. Τοποθέτηση 2055 υποδιευθυντών-υπευθύνων για το πρόγραμμα του ολοήμερου δημοτικού σχολείου.

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Κι αυτό γιατί το ΥΠΕΠΘ φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, καθυστέρησε τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων. Αυτή τη στιγμή και ενώ το σχολικό έτος προχωρά υπάρχουν πάνω από 1000 κενά εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να μην μπορούν καν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρία Καψαλάκη, αιρετό ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης «για άλλη μια φορά η δέσμευση του Υπουργείου για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες παρέμεινε ανεκπλήρωτη ευχή, αφού τα Ειδικά Σχολεία όλης της Κρήτης, καθώς και τα τμήματα ένταξης, βρίσκονται αντιμέτωπα με τη χειρότερή τους σχολική χρονιά καθώς ξεκινούν με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη αναπληρωτή δάσκαλου, νηπιαγωγού, ψυχολόγου, εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή και όλων των άλλων ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους».
Δεν είναι τυχαίο που μόλις χθες 15 Σεπτεμβρίου κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής με γνώση της γραφής Μπράιγ (Braille) ή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας να υποβάλλουν ένσταση στους πίνακες κατάταξής τους γεγονός που σημαίνει ότι οι πρώτοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα φτάσουν στα σχολεία τουλάχιστον ένα δεκαήμερο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΛΠ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σύμφωνα με την Αγγελική Φατούρου,μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, στη Β/βάθμια εκπαίδευση εκτός των άλλων ελλείψεων θα καθυστερήσουν φέτος να προσληφθούν καθηγητές για τα μαθήματα οικονομίας, κοινωνιολογίας και καλλιτεχνικών ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους διορισμούς καθηγητών τεχνικών μαθημάτων στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, καθώς και των καθηγητών Πληροφορικής κλπ καθώς το ΑΣΕΠ δεν έχει ολοκληρώσει τις βαθμολογήσεις διαφόρων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών γεγονός που ανάγκασε τον Υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο να δηλώσει ότι φέτος «το ΑΣΕΠ, δυστυχώς, καθυστέρησε αρκετά και αντιστοίχως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τοποθετήσεις χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ». Πρόσφατα μάλιστα το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης σταματά τη διαδικασία των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα τα σχολεία να μείνουν χωρίς τις παραπάνω ειδικότητες για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους!
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο το ΥΠΕΠΘ προσλαμβάνει στη διάρκεια του σχολικού έτους περίπου 10.000 αναπληρωτές και άλλους τόσους περίπου ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Το μεγαλύτερο τμήμα προσλήψεων γίνονταν την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου καθώς την περίοδο αυτή υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά. Φέτος τα μηνύματα απελπισίας που φθάνουν καθημερινά από τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με βάση όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια περίμεναν την πρόσληψή τους στην σχολική εκπαίδευση, αναδεικνύουν την έκταση του προβλήματος. Κι αυτό καθώς αφενός μεν το ΥΠΕΠΘ, λίγο πριν την ανακήρυξη των εκλογών έκανε το μικρότερο αριθμό προσλήψεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρόλο που τα κενά ήταν αυξημένα, αφετέρου προέκυψε αυτή η καθυστέρηση λόγω των εκλογών.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: