Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Μάθημα στην ύπαιθρο και ξυπόλυτοι!

Πριν από λίγες μέρες, αρχές Σεπτεμβρίου, ξέσπασε φωτιά στις δασικές περιοχές του Εβρου, μεταξύ Αετοχωρίου και Μελίας. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων που πήρε η φωτιά, κινδύνευσαν να καούν χωριά, όπως η Νίψα.

Το υπαίθριο μονοθέσιο σχολείο στη Νίψα του Εβρου. Η φωτογραφία είχε τότε προφανή σκοπό την αποθέωση του σχεδίου Μάρσαλ

Στον χάρτη το χωριό βρίσκεται βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, ανάμεσα σε Πυλαία, Λουτρά, Αβας και Ανθεια. Η Νίψα τα τελευταία χρόνια είχε ακουστεί για τη γιορτή χειροποίητης παραδοσιακής πίτας το 2004 και για ένα ματς παλαιμάχων που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Ο αγώνας έγινε με πρωτοβουλία του παλαιού ποδοσφαιριστή της Δόξας Δράμας και του Ιωνικού Νίκαιας Νίκου Ουσταμπασίδη και συμμετείχε ο καταγόμενος από την περιοχή άσος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης.
Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε -επ' ευκαιρία και του ανοίγματος των σχολείων- μάς πηγαίνει εξήντα χρόνια πίσω. Φέρει ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 1950 και αποστελλόταν από την «Υπηρεσία Πληροφοριών» της «Αμερικανικής Αποστολής». Φωτογράφιζε το Δημοτικό Σχολείο της Νίψας που λειτουργούσε «εις το ύπαιθρον». Η φωτογραφία μοιραζόταν στις εφημερίδες των Αθηνών με τη σύσταση «Προς άμεσον δημοσίευσιν» και συνοδευόταν από ενημερωτικό κείμενο, που θα έπρεπε να την πλαισιώνει κατά την εκτύπωση. Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο:
6 Δεκ. 1950
Υπηρεσία Πληροφοριών
Αμερικανική Αποστολή
Προς άμεσον δημοσίευσιν
Δ.Ο.Σ. 253/9-6 Δεκεμβρίου 1950
Σχετική ανακοίνωσις 890
Η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΣΤΕΓΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΣΤΕΓΑΣΕΩΣ
ΑΘΗΝΑΙ - Ολόκληρα χωρία ανοικοδομούνται βάσει προγράμματος αυτοστεγάσεως εφαρμοζομένου διά πρώτην φοράν και χρηματοδοτουμένου διά πιστώσεων του Σχεδίου Μάρσαλλ. Το αναγκαίον οικοδομήσιμον υλικόν ως και τα σχετικά κονδύλια, συμποσούμενα εις 320 δισεκατομμύρια δραχμών, διετέθησαν υπό της εν Ελλάδι αποστολής της Δ.Ο.Σ. Μερικά των χωρίων ως το παρά τα βουλγαρικά σύνορα χωρίον Νύψα εις την Δ. Θράκην, το οποίον κατεστράφη σχεδόν καθ' ολοκληρίαν υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών, ανεγείρονται εξ ολοκλήρου επί νέων, περισσότερον κατάλληλων τοποθεσιών. Περισσότερα των 900 χωρίων μετέχουν του προγράμματος διά του οποίου προβλέπεται η στέγασις χιλιάδων οικογενειών.
Ο Γεώργιος Παπαχρισοστομίδης, 62 ετών, δημοδιδάσκαλος, διδάσει εις το ύπαιθρον, ενώ αναμένει την κατασκευήν στεγάστρου τύπου Νίσσεν, το οποίον θα χρησιμεύση προσωρινώς ως σχολείον.
Το εικονιζόμενο, μονοθέσιο υπαίθριο σχολείο έχει μόνο μαθήτριες ηλικίας από έξι μέχρι περίπου είκοσι χρόνων. Ο στοργικός δάσκαλος φοράει βαρύ παλτό και κασκόλ, ενώ τα δέκα κορίτσια εμφανίζονται ντυμένα φτωχικά και ελαφρά, για μήνα Δεκέμβριο στον Εβρο. Η φωτογραφία είχε τότε -έναν χρόνο μετά τη λήξη του Εμφυλίου- προφανή σκοπό την αποθέωση του σχεδίου Μάρσαλ. Στις σημερινές συνθήκες παίρνει τη μορφή ιστορικού τεκμηρίου και έχει διαφορετική ανάγνωση, εν πολλοίς συγκινητική. Τι να 'γιναν άραγε τα ξυπόλητα κορίτσια της Νίψας; *
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: