Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

«Παγώνουν» οι άδειες που πήραν τα 33 κολέγια

«Παγώνουν» οι άδειες που πήραν οι ιδιοκτήτες 33 κολεγίων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η νέα υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε να «παγώσει» τις άδειες που δόθηκαν προεκλογικά από τον προκάτοχό της κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, αλλά και να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο της υπόθεσης. Επανεξετάζεται όμως συνολικά τόσο η λειτουργία της επιτροπής που ανέλαβε τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας όσο και ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά των ιδιοκτητών κολεγίων βέβαια τονίζεται ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. «Δεν μπορούν να “παγώσουν” τις άδειες» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κολεγίων κ. Κ.Καρκανιάς. «Εκείνο που μπορούν να κάνουν όμωςείναι να ελέγξουν αν πληρούνται οι όροι που τέθηκαν για να ισχύσουν οι άδειες αυτές, καθώς δόθηκαν υπό προϋποθέσεις» .

Πάντως η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διεπίστωσε προβλήματα και τεράστια κενά στη λειτουργία του περίφημου Γραφείου Κολεγίων που είχε συσταθεί στο υπουργείο Παιδείας. Σύντομα μάλιστα θα οριστεί επικεφαλής της έρευνας που θα γίνει στον τρόπο λειτουργίας του.

Στο θέμα παρενέβη χθες και η ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) χαρακτηρίζοντας ως «πολιτικό πραξικόπημα» και ως «δυσεξήγητη» την κίνηση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλου να δώσει άδειες σε 33 κολέγια τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές. «Η πράξη αυτή ελέγχεται ως πολιτικά ανήθικη και εγείρει εύλογα ερωτηματικά για αδιαφανείς και περίεργες διασυνδέσεις με τους “κολεγιάρχες” επιχειρηματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ. «Πρόκειται για ωμή, απροκάλυπτη και εκτός του όποιου σχεδιασμού παρέμβαση στη βασική δομή της ανώτατηςεκπαίδευσης στη χώρα μας πέραν συνταγματικών και άλλων νομικών κανόνων και δεσμεύσεων. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση συνιστά ένα κείμενοτο οποίο είναι πολλαπλά και κατάφωρα παράνομο και συνιστά ένα πολιτικό πραξικόπημα, το οποίο- αν επιτραπεί η επικράτησή του- θα έχει συνέπειες τεραστίων κοινωνικών και εθνικών διαστάσεων» καταλήγει η ομοσπονδία.

Η ομοσπονδία, όπως είναι γνωστό, έχει προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη κατά της αδειοδότησης των κολεγίων. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ομοσπονδία διδασκόντων στα ΤΕΙ αποφάσισαν να καταθέσουν νέα αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να αποστείλουν αίτημα ανάκλησης των αδειών λειτουργίας των κολεγίων στη νέα υπουργό κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ζητώντας να απαγορευθεί η χρήση του όρου «πανεπιστήμια» από τα κολέγια.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: