Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

«Κυβέρνηση αντιεξουσιαστών»

Με εξαιρετικά παραστατικό τρόπο ο Γ.Παπανδρέου συνόψισε την πρόθεσή του αλλάξει τα κακώς κείμενα στον κρατικό μηχανισμό. Μαχαίρι σε όλες τις επιτροπές! Πανηγυρική η άφιξη στην ορκωμοσία και τη Βουλή για τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Με εξαιρετικά παραστατικό τρόπο ο Γ.Παπανδρέου συνόψισε την πρόθεση της κυβέρνησής του να ανατρέψει τα κακώς κείμενα δεκαετιών στον κρατικό μηχανισμό, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Μιλώντας στους υπουργούς και υφυπουργός του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή ανατροπής της κατάστασης που παρέλαβε και συμβούλευσε τα στελέχη του να μην γίνουν απολογητές για τα προβλήματα των υπουργείων αλλά και να μην τα κρύψουν κάτω από το χαλί. «Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας ... ο πολίτης θα μας ήθελε αντιεξουσιαστές στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά. «δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμα. Οι πρώτες 100 ημέρες θα είναι καθοριστικές και περνάνε και γρήγορα, προειδοποίησε.

Ριζικές αλλαγές για διαφάνεια

Σαν πρώτο βήμα έδωσε εντολή να γίνει καταγραφή της κατάστασης στα υπουργεία, προκειμένου με αυτά τα δεδομένα να συγκροτηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις. Ακολούθως σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Ιω.Ραγκούσης θα ανακοινώσει τις ρυθμίσεις με τις οποίες θα δίνονται στη δημοσιότητα όλες οι υπουργικές αποφάσεις, μέχρι και το τελευταίο ευρώ του προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να δοθεί ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα πολυνομίας, που επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες της νομοθεσίας κατά το δοκούν.

Μαχαίρι στις επιτροπές

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο για κομματικούς λόγους, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να ζητήσουν με τη σειρά τους την παραίτηση όλων των επιτροπών και την παράδοση έκθεσης προόδου των μέχρι σήμερα εργασιών τους. Η απόφαση αυτή αφορά χιλιάδες επιτροπές και δεκάδες χιλιάδες άτομα που αμοίβονται από αυτές. «Τέρμα στους κολλητούς» και «αξιολόγηση παντού», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Κράτος συνδεδεμένο με τις ανεξάρτητες Αρχές

Πρέπει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο κ.Παπανδρέου ανήγγειλε την παρουσία εκεί του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου να ενημερώσει άμεσα από πρώτο χέρι για την εμπειρία της ανεξάρτητης Αρχής από τα κακώς κείμενα της τελευταίας περιόδου και τις προτεραιότητες που αυτή θέτει. Στην ίδια κατεύθυνση διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι συνεχώς σε επαφή με τους κοινωνικούς φορείας και κυρίως να έρθει σε κατάσταση διαρκούς λογοδοσίας προς τις ανεξάρτητες Αρχές, σε σχέση με τα πεπραγμένα της.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: