Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Μακελειό με καμικάζι στο Ιράν

Μείζον πλήγμα αποτελεί για το Ιράν η αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν από την οποία έχασαν τη ζωή τους ηγετικά στελέχη των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης. Η Τεχεράνη απέδωσε την επίθεση σε «ξένα στοιχεία» και απειλεί με εκδίκηση τον «Μεγάλο Σατανά, την Αμερική» κι ενώ σήμερα εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συζητήσουν στη Βιέννη τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί κοντά στην πόλη Πισίν από έναν άνδρα που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 49 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου σαράντα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο στρατηγός Νουρ Αλί Σουσταρί, υπαρχηγός των δυνάμεων ξηράς των Φρουρών της Επανάστασης, και ο στρατηγός Μοχαμαντζαντέχ, διοικητής των Φρουρών στην επαρχία. Η νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν θέατρο τρομοκρατικών επιθέσεων και γι΄ αυτό τον λόγο το ιρανικό καθεστώς ανέθεσε από τον περασμένο Απρίλιο τον έλεγχο της επαρχίας στην ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης.

Η συνάντηση
Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι ανώτατοι διοικητές των Φρουρών προΐσταντο μιας συνάντησης ανάμεσα στους ηγέτες της σιιτικής και της σουνιτικής κοινότητας της επαρχίας. Στο Ιράν των 70 εκατομμυρίων, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους είναι Πέρσες, ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται σε πολλές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες. «Οι κάτοικοι του Μπαλουχιστάν είναι εναντίον των Περσών και οι σουνίτες εναντίον του σιιτών», δηλώνει στους «Νew Υork Τimes» ο Αιγύπτιος αναλυτής Μουσταφά Ελ Λαμπάντ. Αν και την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να ανέλαβε η Τζουντολάχ (Στρατιώτες του Θεού), μια οργάνωση που υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα της σουνιτικής μειονότητας και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Μπαλουχιστάν και στο παρελθόν, το ιρανικό καθεστώς κατηγόρησε ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για εμπλοκή στην υπόθεση. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, οι ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση σε «τρομοκράτες» που υποστηρίζονται «από τον μεγάλο σατανά, την Αμερική, και τη σύμμαχό της Βρετανία», ενώ υπόσχονται ότι θα πάρουν εκδίκηση «στο όχι μακρινό μέλλον». Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις ανώτερο Πακιστανό διπλωμάτη, υποστηρίζοντας ότι έχει αποδείξεις πως η επίθεση οργανώθηκε στο έδαφος του Πακιστάν.
Με μια λακωνική ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση και αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση πυροδότησε νέα ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, κι ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Βιέννη με Δυτικούς αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν τη συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: