Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Σκληρές μάχες στο προπύργιο της Αλ Κάιντα

ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ επιχείρηση του πακιστανικού στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο στο Νότιο Βαζιριστάν, περιοχή η οποία θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν. Η επιχείρηση συνοδεύθηκε από σφοδρές συγκρούσεις χθες ανάμεσα στους περίπου 30.000 Πακιστανούς στρατιώτες και τους 10.000 Ταλιμπάν, στους οποίους περιλαμβάνονται περίπου 1.000 Ουζμπέκοι, αλλά και Άραβες της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, οι πακιστανικές δυνάμεις κατέλαβαν το οχυρό των Ταλιμπάν στο Σπινκάι Ραγκζάι και οι αντάρτες κατέφυγαν στα γύρω βουνά.

Οι άμαχοι
Την ίδια ώρα, περίπου 100.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Νότιο Βαζιριστάν, ενώ υπολογίζεται ότι την περιοχή εγκαταλείπουν καθημερινά περίπου 500 άνθρωποι. Η αναμενόμενη εδώ και ημέρες επιχείρηση είναι η απάντηση του Ισλαμαμπάντ στις επιθέσεις που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα οι Ταλιμπάν στο πακιστανικό έδαφος. Το αποτέλεσμά της, ωστόσο, είναι αμφίβολο.
Όπως σημειώνει η «Washington Ρost», το Νότιο Βαζιριστάν είναι ουσιαστικά μια ακυβέρνητη, ορεινή περιοχή, την οποία γνωρίζουν μόνο οι φυλές που ζουν εκεί. Οι Πακιστανοί αξιωματικοί εκτιμούν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει έξι με οκτώ εβδομάδες.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: