Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μακελειό στο κέντρο της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 132 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 712 έχουν τραυματιστεί από τη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαγδάτης, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που σημειώνεται στη Βαγδάτη τους τελευταίους δύο μήνες. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Τίγρη και είχαν στόχο το υπουργείο Δικαιοσύνης και το κτίριο που στεγάζεται η περιφερειακή κυβέρνηση.
Οι εικόνες στα κεντρικά σημεία της Βαγδάτης είναι χαοτικές. Δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από τα νερά που ρίχνουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Τα σωστικά συνεργεία και οι πυροσβέστες συνεχώς ανασύρουν απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα. "Τα εγκλήματα του Μπαάθ και της αλ Κάιντα δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την πολιτική διαδικασία και την διεξαγωγή των εκλογών. Είναι το ίδιο χέρι που βάφτηκε με αίμα από τις επιθέσεις της 19ης Αυγούστου. Θα τιμωρήσουμε τους εχθρούς του Ιράκ", επισήμανε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, που βρέθηκε στο σημείο των δύο επιθέσεων.

Καταδίκασαν τις επιθέσεις Ομπάμα-Σαρκοζί

Αποτρόπαιες χαρακτήρισε τις επιθέσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι αποτελούν μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος του Ιράκ. "Οι επιθέσεις αυτές δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο τη δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών και αποκαλύπτουν τα μισητά και καταστροφικά σχέδια αυτών που αρνούνται στον ιρακινό λαό το μέλλον που του αξίζει", τόνισε ο Ομπάμα. Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιρακινό ομόλογό του Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον ιρακινό πρωθυπουργό, δηλώνοντας τους πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό τους. Από την πλευρά του, και ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη θλίψη του για τις επιθέσεις, με τηλεγράφημά του προς τον ιρακινό ομόλογό του Νούρι αλ-Μάλικι. "Μετά τη νέα αυτή τραγωδία που έπληξε τη χώρα και τον ιρακινό λαό, σας απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Θέλω να σας εκφράσω την αγανάκτησή μου καθώς βλέπω τη βία να έρχεται ξανά στο Ιράκ, τη στιγμή που προετοιμάζονται οι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας βουλευτικές εκλογές", τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Πηγή:Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: