Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Στους δρόμους της Αυστρίας βγήκαν χιλιάδες φοιτητές

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στη Βιέννη και άλλες πόλεις της Αυστρίας χθες, Τετάρτη, απαιτώντας δωρεάν παιδεία και καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια. Οι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης δημοσίευσαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, καλώντας την να διατηρήσει τον ελεύθερο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας στη χώρα και να διαθέσει περισσότερα κονδύλια γι' αυτήν.
Οι κινητοποιήσεις αποτέλεσαν αντίδραση στους σχεδιασμούς του υπουργείου Επιστημών για την επανεισαγωγή διδάκτρων και την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Πέρα από τους αρκετές χιλιάδες νέους που συμμετείχαν στη διαδήλωση στην Βιέννη, κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης στο Ζάλτσμπουργκ, το Γκρατς, το Κλάγκενφουρτ και το Λιντς. Οι φοιτητές που έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου της Βιέννης τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσαν ότι περιμένουν να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Επιστημών, Γιοχάνες Χαν. «Το πρόγραμμά μας είναι ευέλικτο, διότι δε θα φύγουμε» ανέφερε η επιστολή τους. Ο Χαν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες των φοιτητών αργότερα σήμερα, Πέμπτη. Μετά την κατάργηση των διδάκτρων την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των Αυστριακών και των Γερμανών φοιτητών που ενεγράφησαν στις σχολές της χώρας σημείωσε αλματώδη αύξηση. Με εξαίρεση μερικά εκπαιδευτικά πεδία, όπως αυτό της Ιατρικής, δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια της Αυστρίας. Την Τρίτη, ο κυβέρνηση ονόμασε το Γιοχάνες Χαν υποψήφιο για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: