Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Το παιχνίδι του Ταγίπ Ερντογάν με τους μουλάδες του Ιράν

Με «αέρα» (νεο-)οθωμανού σουλτάνου έφτασε στο Ιράν για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι φανερό πως η Αγκυρα παίρνει όλο και πιο πολύ στα σοβαρά τον ρόλο του άτυπου ηγέτη και υπερασπιστή ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου.
«Σπάζοντας» τη διπλωματική απομόνωση της Τεχεράνης, που έχει ενταθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει στόχο όχι μόνον την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, αλλά και τη στήριξη του Ιράν στη διαμάχη του με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι φρόντισε από τη Δευτέρα να κατηγορήσει τη Δύση ότι φέρεται «άδικα» στο Ιράν την κρίσιμη ώρα που οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της ισλαμικής χώρας.
Οι Ιρανοί τον δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες- εμφανώς χαρούμενοι για τη συνεχιζόμενη «ψύχρανση» των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η συμμαχία των οποίων (από το 1996) είχε στο παρελθόν εξοργίσει την αντισημιτική ηγεσία της Τεχεράνης. Δεν είναι και λίγο πράγμα άλλωστε ο ηγέτης μιας χώρας του ΝΑΤΟ να επισκέπτεται το Ιράν στη συγκεκριμένη ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία. Ετσι χθες ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε διαδοχικά με όλες τις κεφαλές της περσικής ιεραρχίας, περιλαμβανομένου του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , ο οποίος σπανίως συναντιέται με ξένους ηγέτες.
Η «ακρόαση» που παραχώρησε ουσιαστικά στον σουνίτη τούρκο πολιτικό είναι ένα ακόμη δείγμα των υψηλών προσδοκιών του ιρανικού καθεστώτος από το ανανεωμένο «φλερτ» με την Τουρκία. Είναι προφανής άλλωστε ο σκοπός του κ. Ερντογάν να παίξει τον ρόλο του (μουσουλμάνου) «αρχιμεσολαβητή» με τη Δύση: η επίσκεψή του στην Τεχεράνη αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός πως, αμέσως μετά το Ιράν, ο τούρκος πρωθυπουργός θα μπει στο αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αμερικανική διπλωματία απέφυγε προσεκτικά κάθε σχόλιο γύρω από την - αναμφισβήτητα ενοχλητική για τους σχεδιασμούς της- επίσκεψη.
Και η οικονομική σημασία της επίσκεψης δεν είναι διόλου αμελητέα: ο τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από μεγάλη εμπορική και οικονομική αντιπροσωπεία 200 και πλέον ατόμων, που περιλαμβάνει τρεις υπουργούς (Εξωτερικών, Εμπορίου και Ενέργειας), 18 βουλευτές του κυβερνώντος ΑΚΡ και δεκάδες μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έχουν φτάσει ήδη τα 12 δισ. δολάρια τον χρόνο, και τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν επιθυμούν να τις αυξήσουν πάνω από τα 20 δισ. δολάρια ετησίως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ιδίως στους κλάδους των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και των τροφίμων.
Και στην ενέργεια, αυτόν τον τόσο κρίσιμο για τον νέο «αυτοκρατορικό» ρόλο της Τουρκίας κλάδο, οι τουρκοϊρανικές σχέσεις πηγαίνουν όλο και καλύτερα. Ηδη τουρκικές επιχειρήσεις αντλούν φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο πεδίο του νοτίου Παρς, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν πέρσι προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταφορά στην Ευρώπη, μέσω τουρκικών αγωγών, περσικού αερίου αξίας 3,5 δισ. δολαρίων ετησίως.
Πηγή: Ε΅φημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: