Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Μαρτύριο δίψας για τους Παλαιστινίους

Στην απόλυτη απελπισία έχουν βυθιστεί οι Παλαιστίνιοι, καθώς το Ισραήλ περιορίζει δραστικά ακόμη και την πρόσβασή τους σε επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού, μέσω ενός « καθολικού » και « μεροληπτικού » ελέγχου ο οποίος επιτρέπει στους Ισραηλινούς να καταναλώνουν τις τετραπλάσιες ποσότητες νερού, αποκαλύπτει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στις 112 σελίδες της έκθεσης για την ανθρωπιστική κρίση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση τονίζει ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης νερού για τους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης φθάνει τα 70 λίτρα ημερησίως, για ορισμένους μάλιστα μόλις τα 20 λίτρα ημερησίως, που είναι το ελάχιστο απαραίτητο για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Στον αντίποδα, οι Ισραηλινοί που ζουν στους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς έχουν στη διάθεσή τους κατά μέσον όρο 300 λίτρα νερό την ημέρα ο καθένας. Δεν καλύπτουν απλώς τις προσωπικές και αρδευτικές τους ανάγκες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις διατηρούν πολυτελείς κήπους και πισίνες.
« Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την πολιτική διακρίσεων, αίροντας άμεσα κάθε περιορισμό που έχει επιβάλει στους Παλαιστινίους ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο νερό » δηλώνει η η Ντονατέλα Ρομέρα της Διεθνούς Αμνηστίας. Στο 60% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, τουλάχιστον 200.000 Παλαιστίνιοι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει τις στέρνες συλλογής βρόχινου νερού ή κατάσχει ντεπόζιτα νερού, ενώ οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να χορηγήσουν άδειες για την κατασκευή πηγαδιών ή την άρση του εμπάργκο για οικοδομικά υλικά απαραίτητα για την επισκευή των φρεατίων και των αγωγών ύδρευσης. Επισήμως οι Ισραηλινοί αρνούνται τις κατηγορίες και κάνουν λόγο για κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων. Η κατάσταση είναι το ίδιο ή και περισσότερο απελπιστική στη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα μήνες μετά την ισραηλινή εισβολή χιλιάδες σπίτια παραμένουν κατεστραμμένα και το 80% του πληθυσμού ζει χάρη στη διεθνή βοήθεια. Εξαιτίας του εμπάργκο που το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν επιβάλει στη Χαμάς, όλα τα εργοστάσια παραμένουν κλειστά και οι προμήθειες φτάνουν με το σταγονόμετρο στην περιοχή.
Χ θες ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς φέρεται να ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι ενδεχομένως να μην είναι υποψήφιος στις παλαιστινιακές εκλογές, στις 24 Ιανουαρίου, αν το Ισραήλ δεν «παγώσει» τους παράνομους εποικισμούς.
Παρ΄ όλα αυτά, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο κ. Αμπάς, ο οποίος στηρίζεται από τη Δύση λόγω της μετριοπαθούς στάσης του, δεν πρόκειται να υλοποιήσει την «απειλή» του, αλλά απλώς τη χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης προς την Ουάσιγκτον.
Ο Σαέμπ Ερεκάτ, παλαιστίνιος διαπραγματευτής για την ειρήνη, δήλωσε απαισιόδοξος για σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ. « Το Ισραήλ δεν παρέχει καμία ένδειξη ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ορίζει ο Οδικός Χάρτης για την ειρήνη. Αν η κυβέρνησητου προέδρου Ομπάμα δεν μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, οφείλει να διακηρύξει ότι το Ισραήλ είναι αυτό που παρακωλύει την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων » δήλωσε.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: