Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Πότε θα κλείνουν πλέον τα σχολεία

Eπανακαθορισμό των κριτηρίων για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της νέας γρίπης μελετά η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου . Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα κριτήρια αναμένεται να καθοριστούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Και αυτό διότι η εξάπλωση του ιού στα σχολεία δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Μάλιστα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο του Παστέρ σε μαθητές με γριπώδη συνδρομή βρέθηκε ότι οι μισοί είχαν κοινό κρυολόγημα. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά είχαν ζητήσει να ενημερωθούν από το Εθνικό Συμβούλιο για την Πανδημία για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα. Μετά την ενημέρωση η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι η προετοιμασία για την έναρξη του εμβολιασμού προχωρεί με γοργούς ρυθμούς.

Ωστόσο όσον αφορά την ιεράρχηση των ομάδων που θα λάβουν το εμβόλιο (με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παραμένουν πρώτες στη λίστα), οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την τελική γνωμάτευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων. Η υπουργός δήλωσε ότι έχει ήδη ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών όλων των επιτροπών του υπουργείου, αλλά όχι εκείνων που εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης της πανδημίας. Για το ζήτημα της αντικατάστασης διοικητών νοσοκομείων, οργανισμών και άλλων μετακλητών υπαλλήλων, φορέων που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες μέσω της προκήρυξης ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Χθες άλλα δύο κρούσματα της νέας γρίπης διαπιστώθηκαν σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες φοβούνται μετάλλαξη του ιού Η1Ν1, μετά την εμφάνιση περιστατικού στην Ιαπωνία που αφορούσε ένα έφηβο κορίτσι το οποίο παρουσίασε ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο Τamiflu. Στην κοπέλα χορηγήθηκε τελικά το σκεύασμα Relenza και ανένηψε μία ημέρα αργότερα. Πάντως η μετάλλαξη, ακόμη κι αν έχει συμβεί, δεν δείχνει να κάνει τον ιό επιθετικότερο.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: