Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ανακλήθηκαν οι άδειες όλων των κολεγίων


Άννα Διαμαντοπούλου.   «Οι άδειες δόθηκαν με  παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε ένα νόμο που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο!», τόνισε η  υπουργός Παιδείας
Νέος κύκλος αναταραχής άνοιξε χθες στην υπόθεση των κολεγίων. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες σε μια τελευταία προσπάθεια διαπραγμάτευσης του καυτού ζητήματος πριν αρχίσουν να επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα στη χώρα μας, αποφάσισε να κινήσει από την αρχή τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων αυτών.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η έκδοση αδειών από τον τέως υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο για 40 κολέγια δύο μέρες πριν από τις εκλογές ήταν παράνομη. Επίσης ο νόμος που είχε συντάξει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για τη λειτουργία των κολεγίων θεσπίζοντας διάφορους ελέγχους φαίνεται πως πρέπει να αλλάξει ριζικά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς απειλεί τώρα με νέα παραπομπή σε δίκη κρίνοντας ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες!
Η χώρα μας αντιμετωπίζει επιπλέον άμεσο ζήτημα επιβολής υψηλότατων προστίμων από την Ε.Ε. και για το θέμα της μη ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων. Στις 19 Νοεμβρίου η Ε.Ε. κίνησε την έναρξη διαδικασίας επιβολής προστίμου για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου. Αλλά και τα κολέγια με τη σειρά τους απειλούν πλέον με δικαστικές προσφυγές εναντίον του κράτους, διεκδικώντας υψηλές αποζημιώσεις, καθώς υποστηρίζουν ότι βασιζόμενα στον νόμο Στυλιανίδη προέβησαν σε μεγάλες επενδύσεις προκειμένου να λάβουν άδειες λειτουργίας.
Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της είχε παγώσει όπως είναι γνωστό τις άδειες που είχε χορηγήσει παραμονές εκλογών ο προκάτοχός της σε 40 επιχειρήσεις και ταυτοχρόνως είχε υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την εσπευσμένη έκδοση αδειών λειτουργίας.
Χθες η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας. Κατόπιν αυτού η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ουδέποτε εξετάστηκαν από τον τέως υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί από τον προκάτοχό του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Δηλαδή δεν έγιναν ποτέ οι προβλεπόμενοι κτιριολογικοί και άλλοι έλεγχοι, αλλά οι άδειες χορηγήθηκαν σε όσους τις ζήτησαν.
Σοβαρό θέμα έχει ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου απέστειλε στην Ελλάδα νέα «αιτιολογημένη γνώμη» (σ.σ.: έτσι ονομάζεται η προειδοποίηση για την έναρξη της διαδικασίας επιβολής προστίμων) για τη μη συμμόρφωση της χώρας στις δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων. Παράλληλα η Επιτροπή προειδοποίησε για την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του νόμου για τη λειτουργία των κολεγίων (Ν. 3696/2008) που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η απόφαση για ανάκληση των αδειών πυροδοτεί φυσικά νέες αντιδράσεις και στον χώρο των κολεγίων. «Πρόκειται για σχιζοφρένεια. Εμείς ακολουθήσαμε τους νόμους του κράτους και ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι μπορεί να ήταν... παράνομοι! Κάναμε επενδύσεις για να ανταποκριθούμε. Και δεν ευθυνόμαστε σε τίποτα για όσα συμβαίνουν», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κολεγίων κ. Κ. Καρκανιάς.
«Πρωτοφανές χάος»
Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι όπως με εμμονή προειδοποιούσε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση στη Βουλή, η χαοτική κατάσταση των τότε κυβερνητικών ρυθμίσεων έχει ως συνέπεια την παραπλάνηση χιλιάδων νέων, των οικογενειών τους, αλλά και των διδασκόντων, εργαζομένων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε ένα νόμο που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο! Καλείται εκ των πραγμάτων η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση από ένα καθεστώς ανευθυνότητας, άγνοιας και παρανομίας, το οποίο ταυτόχρονα επιτείνει την αναξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη».


ΠΑΡΑΝΟΜΗ
η υπουργική απόφαση του Ά. Σπηλιωτόπουλου δύο μέρες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: