Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Από το νήπιο στα δύσκολα τα παιδιά του Χονγκ Κονγκ


Τα παιδιά που είναι γραμμένα σε δυο νηπιαγωγεία ξεκινούν τα "μαθήματα τους" στις 8 το πρωί και τελειώνουν το νωρίτερο στις 6 το απόγευμα. Συχνά μάλιστα έχουν και εργασία που πρέπει να ολοκληρώσουν στο σπίτι, όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post.

Πολλοί γονείς στο Χονγκ Κονγκ αναγκάζουν τα νήπια ηλικίας 3 χρόνων να παρακολουθούν ταυτόχρονα δυο νηπιαγωγεία, δηλαδή να περνούν τουλάχιστον 10 ώρες της ημέρας σε σχολικές αίθουσες.
Η τάση αυτή μεταξύ των μεσοαστικών και μεγαλοαστικών εργασιομανών οικογενειών του Χονγκ Κονγκ, με πληθυσμό 7 εκατ., προκλήθηκε μετά το 2007 όταν η κυβέρνηση αναγνώρισε τα πιστοποιητικά δαπάνης από σινόφωνα νηπιαγωγεία. Έτσι οι γονείς γράφουν το παιδί τους σε ένα σινόφωνο νηπιαγωγείο δωρεάν και ταυτόχρονα σε ένα ιδιωτικό αγγλόφωνο.
Πολλά νηπιαγωγεία, λόγω της κατάστασης, έχουν αλλάξει το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να συνάδει με τις ανάγκες των αποκαλούμενων " διπλογραμμένων" νηπίων τα οποία τρέχουν από το ένα νηπιαγωγείο στο άλλο, μόλις ολοκληρώσουν τα πρωινά μαθήματα για να συνεχίσουν με τα απογευματινά.
Η διευθύντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα παιδιά δήλωσε ότι ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα δεν είναι καλό για παιδιά ηλικίας 3 έως 6 χρόνων. "Τα παιδιά αυτής της ηλικίας πρέπει να έχουν το δικαίωμα και το χρόνο να παίζουν και να χαλαρώνουν", τόνισε η διευθύντρια. 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: