Επειτα από δύο 24ωρα ορισμένης σύγχυσης, οι ρωσικές Αρχές χαμήλωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις τους για τον αριθμό των θυμάτων της έκρηξης, που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην ταχεία αμαξοστοιχία «Νιέφσκι Εξπρές» λίγο πριν αφιχθεί στην Αγία Πετρούπολη προερχόμενη από τη Μόσχα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, η τρομοκρατική ενέργεια στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 επιβάτες, ενώ 12 παραμένουν αγνοούμενοι και περίπου 90 νοσηλεύονται τραυματισμένοι, εκ των οποίων 21 σε σοβαρή κατάσταση.
Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει πλέον ότι ο εκτροχιασμός των τριών τελευταίων από τα 14 βαγόνια του συρμού οφείλεται στην έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν περίπου 7 κιλά ΤΝΤ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Το πιθανότερο κατά την άποψη πηγών στους ρωσικούς σιδηροδρόμους είναι ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα βαγόνια του συρμού, καθώς μία ώρα πριν από την έκρηξη οι γραμμές στο σημείο είχαν εξεταστεί από ειδικά τεχνικά συνεργεία, χωρίς να ανευρεθεί οτιδήποτε.
Για πρώτη φορά με τόση ταχύτητα οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν διαμορφώσει και την κυρίαρχη εκδοχή τους, βοηθούμενες και από τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, που κάνουν λόγο για έναν «βασικό ύποπτο» ή και «συντονιστή» της ομάδας, η οποία είχε αναλάβει την τοποθέτηση των εκρηκτικών. Σύμφωνα με τις ώς τώρα πληροφορίες, άνθρωπος - κλειδί για την επίθεση θεωρείται ο Πάβελ Κοσολάποφ, πρώην στρατιωτικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είχε περάσει στην πλευρά των Τσετσένων αυτονομιστών και καταζητείται για ανάλογη επίθεση στο ίδιο τρένο πριν από δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2007. Τότε είχαν τραυματιστεί περί τους 60 επιβάτες και για εκείνη την επίθεση έχουν συλληφθεί και παραπεμφθεί σε δίκη δύο τσετσενικής καταγωγής συνεργάτες του Κοσολάποφ, ο οποίος υπήρξε «δεξί χέρι» του νεκρού σήμερα Τσετσένου οπλαρχηγού Σαμίλ Μπασάεφ, που θεωρείται εμπνευστής και εκτελεστής μερικών από τις πιο «ηχηρές» τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία.
Και δεύτερη έκρηξη
Το μεσημέρι του Σαββάτου εξερράγη σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα της πρώτης έκρηξης ακόμη ένας εκρηκτικός μηχανισμός και, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των ρωσικών Αρχών, «μόνο από θαύμα δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα», τα οποία αυτή τη φορά θα μπορούσαν να είναι υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως ακόμη και ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της ρωσικής Εισαγγελίας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν.
Δεκάδες συλλυπητήρια τηλεγραφήματα καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο, με πρώτα εξ αυτών τα μηνύματα των ηγεσιών Βρετανίας, Εσθονίας, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσίας.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου