Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Δεν θέλουμε προσλήψεις με ΑΣΕΠ Ανάστατοι χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από τις εξαγγελίες της Α. Διαμαντοπούλου

«Πέρυσι εργάστηκα ως ωρομίσθιος καθηγητής Πληροφορικής σε 2 δημοτικά σχολεία, 2 λύκεια και 1 γυμνάσιο. Έπρεπε να οδηγώ μεταξύ Πετρούπολης, Ιλίου, Καλυβίων και Πειραιά για να συμπληραώνω ωράριο 19 ωρών την εβδομάδα».
O κ. Στάθης Κατσούλας είναι ένας από τους περίπου 25.000 εκπαιδευτικούς που συγκροτούν τα «stage» της εκπαίδευσης. «Αποδέχθηκα αυτή την τρομερή ταλαιπωρία προκειμένου να μαζέψω μόρια προϋπηρεσίας, ελπίζοντας ότι αν εργαστώ έτσι για 6-7 χρόνια, κατόπιν θα διοριζόμουν ως μόνιμος. Μάλιστα, από τα χρήματα που έπρεπε να πάρωσυνολικά 600 ευρώ τον μήνα από όλα τα σχολεία...- τα μισά μου τα χρωστάνε ακόμα! Και τώρα, με τις ανακοινώσεις για προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ, εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου αισθανόμαστε να μας πετάνε στον αέρα». 

Ο κ. Κατσούλας ανήκει στους ωρομίσθιους καθηγητές, οι οποίοι μαζί με τους αναπληρωτές αλλά και συνολικά τους περίπου 120.000 αδιόριστους εκπαιδευτικούς της χώρας είναι ανάστατοι εδώ και λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για ανατροπές στο σύστημα προσλήψεων. Παρ΄ ότι η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε προχθές ότι τα μόρια προϋπηρεσίας τους θα μετρούν και στο νέο σύστημα, εφόσον όμως έχουν προηγουμένως περάσει επιτυχώς από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οι εκπαιδευτικοί απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις και της ζητούν να ανακαλέσει τα μέτρα που εξήγγειλε.

«Βάλτε τέλος στην ομηρεία μας»
«Εμείς ζητάμε να σταματήσει αυτή η ομηρεία της ωρομισθίας που τόσα χρόνια βιώνουμε. Να την καταργήσουν, να γίνονται μόνιμες προσλήψεις για κάθε οργανικό κενό και όσοι έχουν ήδη εργαστεί ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές να απορροφηθούν χωρίς να καταργηθεί ο πίνακας. Αλλά όχι να μας λένε ξαφνικά ότι πρέπει να περάσουμε ΑΣΕΠ προκειμένου να μετρήσει η προϋπηρεσία μας, όταν επί τόσα χρόνια μας άφηναν να γυρνάμε την Ελλάδα διδάσκοντας απλήρωτοι, προκειμένου να μαζέψουμε μόρια για τον διορισμό. Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο το κράτος επέλεξε να σπάει τα κενά των μονίμων σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους και με αυτόν τον τρόπο να καλύπτει τα τεράστια κενά σε διδακτικό προσωπικό. Το ίδιο το κράτος καθιέρωσε τον μεσαιωνικό θεσμό της ωρομισθίας στην εκπαίδευση. Το ίδιο το κράτος έστελνε ωρομίσθιους από χωριό σε χωριό, από νησί σε νησί, από σχολείο σε σχολείο, σε ένα ατέλειωτο κυνηγητό μορίων...», λέει ο κ. Κατσούλας.

Σε θέσεις μάχης
Ήδη η ΟΛΜΕ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία και οι ενώσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Αύριο συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια δασκάλων και καθηγητών, ενώ ήδη σε ανακοινώσεις τους χαρακτήρισαν «αδιαπραγμάτευτο» το σημερινό σύστημα προσλήψεων και έκαναν λόγο για «στοχοποίηση» των εκπαιδευτικών από την υπουργό Παιδείας. «Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε μια επίθεση αμφισβήτησης των εκπαιδευτικών συνολικά. Όμως δεν φταίμε εμείς για τις ρουσφετολογικές αποσπάσεις, αλλά οι κυβερνήσεις που έφτιαξαν αυτό το σύστημα. Εξάλλου, η εξαγγελία για ένα νέο σύστημα διορισμών αποκλειστικά στηριγμένο στο ΑΣΕΠ δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση σε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι για πολλά χρόνια μαζεύουν προϋπηρεσία, ώρα την ώρα, εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο ανατρέπονται βίαια, για μία ακόμη φορά, οι υπάρχουσες διαδικασίες και αντιμετωπίζεται ο εκπαιδευτικός ως αναλώσιμο προϊόν», τονίζει το μέλος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης. «Ειδικά για τους δασκάλους, η πρόβλεψη για πρόσληψη μόνο μέσω ΑΣΕΠ είναι ανεφάρμοστη. Του χρόνου δεν θα υπάρχουν επιτυχόντες ΑΣΕΠ για να διοριστούν, καθώς το επάγγελμα αντιμετωπίζει ελλείψεις. Σήμερα οι αναπληρωτές δάσκαλοι προσλαμβάνονται με το που παίρνουν το πτυχίο τους», εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημ. Μπράτης.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν επίσης και στην ενεργοποίηση του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού (για 2 χρόνια πριν μονιμοποιηθεί) θεωρώντας ότι η αξιολόγηση θα εξελιχθεί σε «κερκόπορτα» για την αμφισβήτηση της μονιμότητας.

«ΜΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ...»

«Τόσα χρόνια γυρνάμε την Ελλάδα απλήρωτοι, για να μαζέψουμε μόρια και τώρα θέλουν να τα αλλάξουν»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: