Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στις προσλήψεις

Αναστάτωση στους χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους προκάλεσαν οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων.
Από την πλευρά της, πάντως, η Αννα Διαμαντοπούλου διευκρινίζει ότι δεν καταργείται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών ούτε και οι υπάρχοντες πίνακες (θα πάψουν να τροφοδοτούνται) και μελλοντικά οι κατάλογοι θα συντάσσονται από τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται ότι τα μέτρα που σχετίζονται με τους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων θα ανατρέψουν συθέμελα την επαγγελματική τους ζωή, την οποία είχαν προγραμματίσει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Κατηγορούν μάλιστα την πολιτική ηγεσία, η οποία, όπως λένε, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με σκληρότητα μια κατηγορία εργαζομένων, που μοχθεί για λίγα ευρώ κάθε μήνα κάτω από αντίξοες συνθήκες ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα βρεθεί σε μόνιμη θέση στη δημόσια εκπαίδευση. 


«Οι Ελληνες εκπαιδευτικοί έχουν σχεδιάσει τη ζωή τους με βάση τους νόμους και τους κανόνες που η ίδια η πολιτεία έχει θεσπίσει και δεν μπορεί να είναι «θύματα» αιφνιδιαστικών αποφάσεων.Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οποτεδήποτε επιχειρήθηκαν «βίαιες» αλλαγές, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκλήθηκαν εντάσεις και συγκρούσεις, που τελικά έβλαψαν την ίδια την εκπαίδευση. Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως η θέση του κλάδου για διορισμούς σε ποσοστό 60% μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ και 40% μέσω του ενιαίου πίνακα με βάση την προϋπηρεσία, θέση που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, είναι αδιαπραγμάτευτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ δασκάλων.
 

Ο υπεύθυνος του τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ, Γρηγόρης Καλομοίρης, υπογραμμίζει ότι «δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί εδώ και αρκετά χρόνια υποχρεώθηκαν σε μια διαρκή εργασιακή περιπλάνηση, αποδέχθηκαν δυσβάστακτους εργασιακούς όρους με μοναδικό κίνητρο τη συλλογή μορίων προϋπηρεσίας.
Σήμερα αγωνιούν για το μέλλον τους, όταν πληροφορούνται ότι «οι πίνακες σταματούν να τροφοδοτούνται και ότι απλώς θα υπάρξει μεταβατική περίοδος...». Το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση με τις διακηρύξεις της υπέρ της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, μέσω ΑΣΕΠ, κρύβει ότι αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα και ότι καταργεί το δικαίωμα να αποτελεί το πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση διορισμού. 

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: