Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

«Ο Ομπάμα δεν είναι καλύτερος από τον Μπους» Μαλαλάι Τζόια, η Αφγανή που αψήφησε τους Ταλιμπάν

Η Μαλαλάι Τζόια σε μια εκδήλωση συμπαράστασης στο πρόσωπό της για την αποβολή της από το αφγανικό Κοινοβούλιο
Γλίτωσε από πέντε απόπειρες δολοφονίας. Σωματοφύλακες με ΑΚ-47 είναι η μόνη της συντροφιά και τα τελευταία τρία χρόνια κρύβει το πρόσωπό της με μια μπούρκα, το «σάβανο των ζωντανών», όπως την αποκαλεί. Η Αφγανή Μαλαλάι Τζόια φλερτάρει κάθε μέρα με τον θάνατο γιατί τόλμησε να μιλήσει.
Την αποκάλεσαν «άπιστη» και «κομμουνίστρια». Την απείλησαν, της πέταξαν πλαστικά μπουκάλια νερού στο πρόσωπο και απαίτησαν να ζητήσει συγγνώμη. Η Μαλαλάι Τζόια όμως, πολιτικός στο Αφγανιστάν και εκπρόσωπος της επαρχίας Φαρά, δεν σιώπησε. Ούτε απολογήθηκε. Συνέχισε σε εκείνη τη συνεδρίαση του αφγανικού Κοινοβουλίου το 2006 να κατηγορεί τους συναδέλφους της. Είπε ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν εγκληματίες πολέμου και έμποροι ναρκωτικών. Βιαστές και μισογύνηδες που έπρεπε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Για εκείνα τα λόγια της την έδιωξαν από το Κοινοβούλιο. Της στέρησαν το διπλωματικό της διαβατήριο και απείλησαν τη ζωή της, με λόγια και με έργα. Πέντε φορές γλίτωσε η Τζόια από απόπειρες δολοφονίας.
Για τους Δυτικούς όμως έγινε σύμβολο θάρρους και αυταπάρνησης. «Η πιο γενναία γυναίκα του Αφγανιστάν», την αποκάλεσαν αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ. Τα τελευταία χρόνια η Τζόια γυρίζει τον κόσμο και μιλάει για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος στην πατρίδα της. Για δύο εβδομάδες βρέθηκε και στην Αμερική. Μίλησε σε κατάμεστες αίθουσες πανεπιστημίων στην Ουάσιγκτον, στο Λος Άντζελες και στη Βοστώνη. Στη διάρκεια αυτής της περιοδείας μίλησε και στα «ΝΕΑ» για το πώς αισθάνεται να ζει κυνηγημένη.


Οι πολέμαρχοι
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι μήπως μια μέρα από την πίεση των όπλων λυγίσω και προδώσω τους συμπολίτες μου», λέει η Τζόια στα «ΝΕΑ». «Φοβάμαι μήπως σταματήσω τον αγώνα μου για δικαιοσύνη, δημοκρατία και για τα δικαιώματα των γυναικών».
Το Αφγανιστάν είναι μια επίγεια κόλαση για τις γυναίκες του, σύμφωνα με την Τζόια. «Βιασμοί, απαγωγές, φόνοι, βία και υποχρεωτικοί γάμοι παρατηρούνται όλο και πιο συχνά στη χώρα», λέει η 31χρονη πολιτικός. «Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η κυβέρνηση ελέγχεται από μισογύνηδες φονταμενταλιστές που έχουν διαρκή στήριξη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Πρόκειται για εκείνους που έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος από τις χρηματοδοτήσεις της CΙΑ στα χρόνια του πολέμου με τους Σοβιετικούς. Έγιναν εκατομμυριούχοι και καθιερώθηκαν ως αρχηγοί των Μουτζαχεντίν από τη CΙΑ», λέει η Τζόια. «Σήμερα έχουν πολιτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Επηρεάζουν τη Δικαιοσύνη, το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. Ελέγχουν ακόμα και τα ΜΜΕ. Απειλούν δημοσιογράφους αν γράψουν κάτι εναντίον τους. Και κλέβουν τον λαό. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ξένης οικονομικής βοήθειας καταλήγει στις τσέπες τους».
Ο Μάικλ Σεμπλ, πρώην εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν, έχει μιλήσει με πάνω από 200 πολέμαρχους. Η Τζόια επιμένει ότι είναι εγκληματίες που πρέπει να βρεθούν στη φυλακή. Ο Σεμπλ όμως δίνει μια πιο πολύπλοκη- και κυνική- ερμηνεία για τον ρόλο τους. «Σίγουρα είναι άνθρωποι που απέκτησαν φήμη για την ικανότητά τους να σκοτώνουν και να πείθουν άλλους να σκοτώσουν. Για ένα κομμάτι της Αμερικής είναι εγκληματίες που πρέπει να λογοδοτήσουν. Για άλλους είναι ενδεχομένως πολιτικοί σύμμαχοι εναντίον των Ταλιμπάν, που μπορούν να βοηθήσουν στη σταθερότητα της περιοχής».


ΕΙΠΕ
Βιασμοί, απαγωγές, φόνοι, βία και υποχρεωτικοί γάμοι παρατηρούνται όλο και πιο συχνά. Η κυβέρνηση ελέγχεται από μισογύνηδες φονταμενταλιστές που έχουν διαρκή στήριξη από τις ΗΠΑ


Μια κυβέρνηση από μαριονέτες
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΟΪΑ οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας της. «Ο Ομπάμα δεν είναι καλύτερος από τον Μπους», λέει. «Ο πιο καταστροφικός βομβαρδισμός στην επαρχία Φαρά συνέβη τώρα που είναι πρόεδρος ο Ομπάμα.
Πάνω από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Κυρίως γυναίκες και παιδιά. Στη θητεία του Ομπάμα έχουν σκοτωθεί περίπου 400 πολίτες. Αν αυξήσει τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα έχουμε περισσότερους νεκρούς».


Η Τζόια δεν κρύβει τα λόγια της.
Ούτε είναι φειδωλή στο μοίρασμα των ευθυνών. Και εδώ βρίσκεται το παράδοξο στην περίπτωσή της. Ενώ η Δύση την αγκαλιάζει και τη θεωρεί «φωνή της αλήθειας» στο Αφγανιστάν, η ίδια όπου κι αν βρεθεί καταδικάζει τη Δύση για τη στάση της και τις πολιτικές επιλογές της.
Για την ώρα ο δικηγόρος της προσπαθεί να την επαναφέρει στο αφγανικό Κοινοβούλιο. Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο και πολιτικοί από τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία έχουν ζητήσει την επαναφορά της Τζόια στην πολιτική ζωή της χώρας της. Τη ρωτάμε ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα ήθελε να αλλάξει στο Αφγανιστάν. «Θα έριχνα στη φυλακή όλους τους εγκληματίες που απαρτίζουν μια κυβέρνηση από μαριονέτες. Και θα τους δίκαζα για τα εγκλήματά τους», λέει.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: