Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αδύναμο το ανοσοποιητικό στα παιδιά




Ανοίγουν από αύριο οι πόρτες των εμβολιαστικών κέντρων για τη νέα γρίπη και για τους υγιείς ενηλίκους, τα παιδιά και τα μωρά από έξι μηνών και πάνω. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο για να αναχαιτιστεί το πανδημικό κύμα, δεδομένου πως μέρα με την ημέρα αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) και των ασθενών που νοσούν βαριά. Ειδικά για τα μωρά και τα παιδιά, οι παιδίατροι επισημαίνουν πως η απόφαση να ενταχτούν και αυτά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα. «Αρχικά, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό φράγμα που θα λειτουργήσει προστατευτικά στον ευαίσθητο πληθυσμό. Συνεπώς, εάν εμβολιαστούν τα παιδιά, τότε περιορίζονται οι πιθανότητες να μεταφερθεί ο νέος ιός στην οικογένεια και να κολλήσουν ο παππούς και η γιαγιά», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο παιδίατρος- νεογνολόγος και ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Νίκος Βουδούρης.  Εξάλλου, όπως ο ίδιος επισημαίνει, τα παιδιά σπάνια ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και ακόμη δυσκολότερο είναι να επιβάλουν οι γονείς στα μικρά τους να μπουν σε ένα αυστηρό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, για παράδειγμα, θα πλένουν τακτικά τα χέρια τους.  Το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη, συνεπώς είναι εκτεθειμένα στον νέο ιό Α (Η1Ν1 «Το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών είναι ανώριμο και αναπτύσσεται σταδιακά. Αυτός είναι και ο λόγος που εγκρίθηκε ο εμβολιασμών εκείνων των μωρών που έχουν κλείσει τον έκτο μήνα, δεδομένου πως σε αυτή την ηλικία μπορεί να δημιουργηθεί ανοσία», υπογραμμίζει ο κ. Βουδούρης.
Διατηρούν αμφιβολίες
Ο ίδιος παραδέχεται ότι οι μητέρες που επισκέπτονται το ιατρείο του στην πλειονότητά τους αναζητούν τη συμβουλή του, δεδομένου πως ακόμη διατηρούν αμφιβολίες. «Θεωρώ ωστόσο πως, δεδομένου των περιστάσεων, δεν χωρούν οι προσωπικές απόψεις των γιατρών. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις συστάσεις των επιστημονικών φορέων και αυτή είναι η γραμμή την οποία ακολουθώ και ο ίδιος», προσθέτει. Πάντως, οι πολίτες φαίνεται να πείθονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου- έως την Παρασκευή είχαν χρησιμοποιηθεί 57.000 δόσεις- γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, και στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που τους έχει θορυβήσει. Ειδικότερα, κάθε ημέρα την τελευταία εβδομάδα επισκέπτονται τα εμβολιαστικά κέντρα περίπου 10.000 άνθρωποι.  Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε διάστημα πέντε ημερών καταγράφηκαν στη χώρα μας έξι θάνατοι. Χθες απεβίωσε ένας άνδρας ηλικίας 64 ετών και έγινε το 18ο θύμα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο άτυχος άνδρας έπασχε από καρκίνο των πνευμόνων και νοσηλευόταν στην Εντατική σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον, το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι μία 74χρονη παχύσαρκη γυναίκα, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, υπέκυψε στη νόσο.  Χτες το βράδυ, ακόμη ένας άνδρας 57 ετών που πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα και μία 47χρονη γυναίκα με ιστορικό υποκείμενης νόσου και παχυσαρκίας εισήχθησαν στην Εντατική, λόγω επιπλοκών.  

Τρεις ακόμη έγκυοι
Στο μεταξύ, τρεις ακόμη έγκυοι νόσησαν βαριά έπειτα από μόλυνση με τον νέο ιό. Πρόκειται για μία 33χρονη και μία 47χρονη, οι οποίες εισήχθησαν εσπευσμένα στην Εντατική την Παρασκευή το βράδυ, η κατάσταση της υγείας τους ωστόσο παρουσιάζει βελτίωση. Μία ακόμη έγκυος, 22 ετών, που βρίσκεται στο 3ο τρίμηνο κύησης διασωληνώθηκε χθες το βράδυ, καθώς παρουσίασε επιδείνωση.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι  
ΤΟ 80% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ που νόσησαν με τη νέα γρίπη και απεβίωσαν άνηκαν στον ευάλωτο πληθυσμό, υπογραμμίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου.  Παρόλα αυτά, επισημαίνει πως οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν και επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας. Με βάση τα ελληνικά δεδομένα που «συμφωνούν» με τα διεθνή, οι παχύσαρκοι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη νέα γρίπη.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: