Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κατάργηση των σεμιναρίων των 400 ωρών στην Ειδική Αγωγή


Αρ. Πρωτ:463
Αθήνα  18/12/2009
Προς
1.Την Υπουργό  Παιδείας
κ. Άννα Διαμαντοπούλου
2.Την Υφυπουργό Παιδείας
κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου                            3.Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ.  Γιάννη Πανάρετο
4. Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
ΚΟΙΝ:
1.Πρυτάνεις ΑΕΙ
2. Διοικούσες Επιτροπές & Πρυτανικά Συμβούλια
3.Γεν. Συνελεύσεις Π.Τ.Δ.Ε., τμημάτων νηπιαγωγών, ΤΕΑΠΥ, Κοιν&Εκπ. Πολιτικής
4. Δ/νση Ειδικής Αγωγής
.
Θέμα: Κατάργηση των σεμιναρίων των 400 ωρών στην Ειδική Αγωγή
      Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τοποθετηθεί με την υπ. αριθμ.1678/17-12-2008 απόφασή του, για τα σεμινάρια των 400 ωρών της Ειδικής Αγωγής με την οποία ζητούσε την κατάργησή τους. Στην απόφασή μας εκείνη αναφέραμε τα εξής:
«...Μετά την ψήφιση του νόμου για την Ειδική Αγωγή,  γίνεται αγώνας δρόμου μιας σειράς κέντρων και φορέων για να καταρτίσουν προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης 400 ωρών στην Ειδική Αγωγή. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου Ελληνικού Κράτους δίνεται η δυνατότητα, μέσω αυτών των προγραμμάτων, να χορηγούνται ακαδημαϊκοί τίτλοι και επαγγελματικές πιστοποιήσεις σε φορείς που βρίσκονται εκτός Δημόσιου Πανεπιστημίου, με υψηλότατο κόστος (που ξεκινάει από 1700 € έως και 3.300 € το άτομο) για τους συμμετέχοντες ανέργους εκπαιδευτικούς. Είναι φανερό ότι δε μιλάμε πια για εμπορευματοποίηση της γνώσης, αλλά για μια καθαρή ιδιωτικοποίηση, μέσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν ούτε κανονισμούς που να τα κατοχυρώνουν στο δημόσιο χαρακτήρα τους, ούτε Π.Δ. που να διασφαλίζουν τη δημόσια λειτουργία τους. Έχουν ευμετάβλητο αριθμό των φοιτούντων, και δεν προβλέπουν, ούτε καν, πρακτική άσκηση στα ανεπίσημα, έτσι και αλλιώς, προγράμματά τους. Τα ερωτήματα είναι μεγάλα, αφού οι φορείς που υποτίθεται ότι έχουν κρατική αναγνώριση, μπορεί στην πορεία να είναι οποιοδήποτε πρόσωπο κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και βέβαια τίθεται το ερώτημα κατά πόσον τέτοιοι φορείς, όχι μόνο αν έχουν το δικαίωμα, αλλά και τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διοργάνωση κύκλων σπουδών, οι οποίοι θα έχουν τη δημόσια νομιμοποίηση και την απαραίτητη ακαδημαϊκή ποιότητα που, μόνο, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να εγγυηθεί.
...Με βάση τα παραπάνω σας δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη διοργάνωση των σεμιναρίων των 400 ωρών. Σας δηλώνουμε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα μέσα στο σχολείο, και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των ΑμΕα και των οικογενειών τους, δε θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί ο χώρος της Ειδικής Αγωγής σε επιχείρηση κερδοσκοπικών συμφερόντων και πρόχειρης, χαμηλής και προσωπικής εκμετάλλευσης.
Ύστερα από τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά:
  • Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των 400ωρων Προγραμμάτων Εξειδίκευσης.
  • Να ανοίξει ο δρόμος για τη μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων στα Διδασκαλεία της χώρας, με αυξημένο αριθμό εκπαιδευόμενων για να καλυφτούν οι ανάγκες στην ειδική αγωγή....»
Κατά τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στις 16/12/2009, η Υφυπουργός χαρακτήρισε τα σεμινάρια των 400 ωρών: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ και δεσμεύθηκε πως θα καταργηθούν και ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ προσόν διορισμού.
            Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί:
  • Τα Δ.Σ. των Συλλόγων να ενημερώσουν, άμεσα, όλους τους συναδέλφους των σχολείων για το θέμα.
  • Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να ζητήσει από τους φορείς που διοργανώνουν σεμινάρια 400 ωρών να τα αναστείλουν άμεσα.
 

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια: