Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Το “κατηγορώ” του Πατριάρχη



Δριμύ «κατηγορώ» κατά του τουρκικού κράτους που καθημερινά «σταυρώνει» το Πατριαρχείο και την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπου λέει τα πράγματα με το όνομά τους, προκαλώντας αντιδράσεις στην Άγκυρα.
O γνωστός για τη μετριοπάθειά του κ. Βαρθολομαίος, σε ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CΒS, δηλώνει μεταξύ άλλων: «Αντιμετωπιζόμαστε σαν να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Τουρκία και δεν νιώθουμε ότι απολαύουμε των πλήρων δικαιωμάτων μας ως Τούρκοι πολίτες». Ερωτηθείς από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Μπομπ Σάιμον για ποιον λόγο δεν επιστρέφει στην Ελλάδα, απαντά: «Γιατί αγαπάμε τη χώρα μας, γεννηθήκαμε εδώ και θα πεθάνουμε εδώ. Νιώθουμε ότι εδώ είναι η αποστολή μας και αναρωτιέμαι γιατί οι αρχές της χώρας μας δεν σέβονται αυτή την ιστορία». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Βαρθολομαίος λέει: «Προτιμούμε να μείνουμε εδώ ακόμη και σταυρωμένοι καμιά φορά. Διότι το Ευαγγέλιο μας παραδίδει όχι μόνο να πιστεύουμε στον Χριστό, αλλά και να υποφέρουμε γι΄ Αυτόν».

Ειρωνικό σχόλιο Νταβούτογλου
Η συνέντευξη προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία σε μάλλον ειρωνικό ύφος σχολίασε διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής. Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Α. Νταβούτογλου, ενώ πρόσθεσε: «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη. Η τουρκική δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ κάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο αν έχει παράπονα να τα διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές.

Πηγές του Φαναρίου εκτιμούν ότι η Άγκυρα έχει δυσαρεστηθεί ιδιαιτέρως με το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Πατριάρχη θα κάνουν τον γύρο του κόσμου, καθώς θα μεταδοθούν από ένα μεγάλο αμερικανικό δίκτυο (και μάλιστα στην ιδιαίτερα δημοφιλή εκπομπή «60 minutes»). Σημειώνουν δε ότι ακόμη μια αιτία της δυσφορίας είναι μία άλλη συνέντευξη του κ. Βαρθολομαίου στην τουρκική εφημερίδα «Ηaber Τurk». Ο Πατριάρχης δηλώνει αποφασισμένος να φθάσει την υπόθεση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων. «Αν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει καμία εξέλιξη για το θέμα της Θεολογικής Σχολής, τότε θα εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα στην Τουρκία για να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», δηλώνει, ενώ αποκαλύπτει και το περιεχόμενο πρόσφατης συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας την πάγια τακτική της Άγκυρας να θέτει σε λογική αμοιβαιότητας με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης οποιαδήποτε παραχώρηση από την πλευρά της στα ζητήματα του Πατριαρχείου.
 
«ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ:δεν υπάρξει καμία εξέλιξη για τη Χάλκη, τότε θα εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα στην Τουρκία για να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»

Η Τουρκία έχει χρέος απέναντι στην Ευρώπη


ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ διά του εκπροσώπου του Γρηγόρη Δελαβεκούρα. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, είναι χρέος όλων, και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές του τουρκικού κράτους απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη ενισχύουν στην Ε.Ε. τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. 

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: