Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Εξαρση στα δημοτικά σχολεία

Εξαρση στα δημοτικά σχολεία εμφανίζει η πανδημία της νέας γρίπης. Σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα, είμαστε ήδη στην κορυφή του επιδημικού κύματος, που αρκετοί το τοποθετούσαν στην περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της επιδημίας, αρχίζει να σταθεροποιείται και εκφράζονται ελπίδες για πιθανή κάμψη του τις προσεχείς εβδομάδες.
Επίσης ότι τα παιδιά, παρ' ότι προσβάλλονται πολύ ευκολότερα, ανταποκρίνονται καλύτερα από τους ενήλικες.
Τα κακά νέα είναι ότι τα ποσοστά φυσικής και τεχνητής (λόγω εμβολιασμού) ανοσίας παραμένουν χαμηλά στην Ελλάδα.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, επισημαίνει στην «Κ» ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου, είχε εμβολιαστεί το 2,3% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που αναλύει στην «Κ» ο επιδημιολόγος του κέντρου καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο ιός πλήττει κυρίως παιδιά των δημοτικών σχολείων, όμως οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα μέσης ηλικίας.
Το 10% του πληθυσμού
Η εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Αγγ. Χατζάκης, Βάνα Σύψα) εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχε μολυνθεί περίπου το 10% του πληθυσμού. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι μολύνσεις με συμπτώματα και χωρίς συμπτώματα υπολογίζονται στο 32% των παιδιών έως τεσσάρων ετών, στο 26% των παιδιών από 4-17 ετών, στο 7% των ατόμων από 18 έως 64 ετών και στο 5% των άνω των 65.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα άτομα άνω των 18 ετών είναι επίνοσα και απαιτείται να εμβολιαστούν, κυρίως εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η γρίπη θα συνεχίσει να μας κτυπάει την πόρτα όσο τα ποσοστά ανοσίας είναι χαμηλά κάτω του 30% - 40%.
Ισως κατά την εκτίμηση του διοικητή του ΕΚΕΠΥ δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε έκτακτα μέτρα, όπως το σχέδιο «Περσέας» για τα νοσοκομεία, τα οποία πάντως ήδη ασφυκτιούν. Η απουσία συγκροτημένης πρωτοβάθμιας φροντίδας στέλνει όλο και περισσότερους ασθενείς με γρίπη στα εξωτερικά ιατρεία, την ίδια ώρα που οι γιατροί έχουν το επιπλέον καθήκον του εμβολιασμού.
Ελλειψη χώρων
«Στο δικό μας νοσοκομείο δεν υπάρχει καρέκλα να καθήσουμε, πού θα εμβολιάσουμε όλο αυτό τον κόσμο;», έλεγε γιατρός. «Απέναντι εξετάζονται ασθενείς με γρίπη. Πρέπει να αλλάξει αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος».
«Ενας γιατρός μπορεί να δει σε μια βάρδια εφημερίας, που διαρκεί οκτώ ώρες, 200 ασθενείς. Τι να εκτιμήσει...», ανέφερε ένας συνάδελφός της. «Η κορυφαία οδηγία έπρεπε να είναι πού να νοσηλεύονται οι ασθενείς με γρίπη. Είναι δύσκολο να βρεθούν κατάλληλοι χώροι, κολλάει ο ένας τον άλλον. Ασθενείς με σοβαρές παθήσεις προσβάλλονται μέσα στο νοσοκομείο. Πού να μεταφερθούν; Δεν υπάρχει πρόβλεψη».
Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: