Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Θάβουν με μπουλντόζες τους νεκρούς στην Αϊτή



Διασώστες προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει δραματική και πολλοί τραυματίες πεθαίνουν αβοήθητοι 
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ Χρησιμοποιώντας μπουλντόζες, εκσκαφείς, γερανούς και άλλα βαριά μηχανήματα αϊτινοί εργάτες δημιουργούν ομαδικούς τάφους στην πλαγιά ενός λόφου, βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς, στους οποίους ήδη έθαψαν μέσα σε μία ημέρα περίπου 10.000 θύματα του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου. Η κατάσταση παραμένει δραματική και εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι εξακολουθούν να πεθαίνουν αβοήθητοι πολλοί τραυματίες, ενώ οι πρόχειροι καταυλισμοί στους οποίους έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι επιζώντες μπορεί να μετατραπούν σε εστίες επιδημιών λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής.
Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων όσο περνούν οι ημέρες σβήνουν και η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι θα μετακινήσει περίπου 400.000 αστέγους σε νέες πόλεις και χωριά που θα κτιστούν γύρω από το Πορτ-ο-Πρενς. Το λιμάνι της αϊτινής πρωτεύουσας άνοιξε και πάλι χθες- μία από τις ελάχιστες καλές ειδήσεις μέσα στην καταστροφή- καθώς θα είναι πλέον πιο εύκολη η διά θαλάσσης άφιξη φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια. Ηδη ένα ολλανδικό πλοίο ξεφόρτωσε χθες κιβώτια με νερά, χυμούς και γάλατα μακράς διαρκείας στην πρόχειρα αποκατεστημένη προβλήτα του λιμανιού.
Η βοήθεια όμως αυτή δεν είναι αρκετή. Εκτός των 200.000 νεκρών που υπολογίζεται (χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία) ότι άφησε ο σεισμός, άλλοι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι και 250.000 χρήζουν άμεσης βοήθειας. «Είναι άθλια εδώ, είναι πολύ βρώμικα» είπε ο ηλικίας 12 ετών Ζιλντέν Πιερ-Ρόουζ , ο οποίος έχει κατασκηνώσει σε ένα πάρκο κοντά στο γκρεμισμένο προεδρικό μέγαρο. «Ο κόσμος πάει στην τουαλέτα όπου βρει και φοβάμαι μήπως αρρωστήσω» είπε.
Ορισμένα από τα συνεργεία διάσωσης- ένα από τη Φλόριδα των ΗΠΑ και άλλα από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Βρετανία- έχουν ήδη αναχωρήσει από την Αϊτή. Αλλα όμως από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Χιλή συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά κάτω από τα ερείπια του ξενοδοχείου Μοντάνα που κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού. Δέκα άνθρωποι έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί από εκεί, αν και είκοσι άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Στα αϊτινά ύδατα εισήλθε και το αμερικανικό «USΝS Comfort», το οποίο διαθέτει νοσοκομείο και σύγχρονες χειρουργικές μονάδες. Περίπου 12.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Αϊτή και στα πλοία γύρω από τις ακτές της. Από σήμερα εξάλλου ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία των τραπεζών της χώρας, οι οποίες μάλιστα θα παραμείνουν ανοιχτές και την Κυριακή.
Ενα αεροπλάνο το οποίο μετέφερε 106 παιδιά από την Αϊτή για υιοθεσία από οικογένειες στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο προσγειώθηκε χθες το απόγευμα στην Ολλανδία. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας άφιξης των αϊτινών παιδιών, τα οποία έχουν εγκριθεί για υιοθεσία, δεσμεύθηκε και η Γερμανία.
Μια δική του «συνωμοσιολογική» εξήγηση για τον φοβερό σεισμό που ισοπέδωσε την Αϊτή έδωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσαν άθελά τους οι Αμερικανοί «παίζοντας τον Θεό, δοκιμάζοντας ένα ανεξέλεγκτο μυστικό όπλο». Είπε ότι δοκίμαζαν στην Καραϊβική ένα σύστημα διέγερσης ρηγμάτων με στόχο την πρόκληση σεισμών στο έδαφος του εχθρού.
Ελληνική αποστολή βοήθειας
Α ναχώρησε χθες το πρωί από την Αθήνα η δεύτερη αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα γιατρών της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», αποτελούμενη από τη βιοπαθολόγο Ηρώ Βαρσαμή, τον πνευμονολόγο Μηνά Βουλγαρίδη και την αναισθησιολόγο Νίκη Βουλγαρίδη, που θα πλαισιώσει τον χειρουργό Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, τον πλαστικό χειρουργό Μιλτιάδη Σερηγιαννίδη, την αναισθησιολόγο Σταυρούλα Πούλου και το διοικητικό μέλος Ανδρέα Θωμόπουλο, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην περιοχή Πτι Γκοάβ, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο τοπικό νοσοκομείο.
Ο κύριος όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από την προσφορά του ελληνικού λαού αναμένεται να αποσταλεί στην Αϊτή με αεροσκάφος την πτήση του οποίου δρομολογεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Χθες το μεσημέρι αναχώρησε επίσης για την Αϊτή και ένα ακόμη ιατρικό κλιμάκιο των «Γιατρών της Ειρήνης», αποτελούμενο από τους γιατρούς κκ. ΘανάσηΠαπαχριστόπουλο, Νίκο Δούση και Δημήτρη Μονιέ.
Ερευνες για μελλοντικό σεισμό
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ Α μερικανοί γεωλόγοι ετοιμάζονται να μεταβούν την επόμενη εβδομάδα στην Αϊτή για να συλλέξουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να καθορίσουν ποιες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κινδυνεύουν περισσότερο από έναν μελλοντικό μεγάλο σεισμό.
Απ΄ ό,τι φαίνεται, μια «κόκκινη γραμμή» διατρέχει την περιοχή από Νότο προς Βορρά, ξεκινώντας από τη Χιλή και τις ακτές του Ν. Ειρηνικού και φθάνοντας ως το Αρχιπέλαγος της Καραϊβικής. Στη γραμμή μιας εν δυνάμει καταστροφής βρίσκονται το Σαντιάγκο, η Λα Πας, η Λίμα, το Κίτο, η Μπογκοτά, το Καράκας και το σύνολο των χωρών της Κεντρικής Αμερικής.
Το 2008 μια ομάδα με επικεφαλής τον αμερικανό καθηγητή Γεωφυσικής Ερικ Κάλες ανέφερε σε ένα συνέδριο για την γεωλογία της Καραϊβικής ότι μια επικίνδυνη διάταση γύρω από το ρήγμα Ενρικίγιο της Αϊτής θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει «τα επόμενα χρόνια» σεισμό έντασης 7,2 ρίχτερ. Η «πρόβλεψη» επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο την περασμένη εβδομάδα.
Ο κ. Κάλες θα μεταβεί στο νησί μαζί με τον Πολ Μαν, γεωλόγο από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος είχε περιγράψει το ρήγμα του Ενρικίγιο. Ο κ. Μαν θα αναζητήσει σημάδια του ρήγματος στην επιφάνεια του εδάφους που λέγονται «ίχνη του τυφλοπόντικα» επειδή μοιάζουν με τις τρύπες που σχηματίζουν οι τυφλοπόντικες σκάβοντας τη γη.  

Ροκ εναντίον Εγκέλαδου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η θεομηνία στην Αϊτή οδηγεί ξανά σε συνεργασία το διάσημο συγκρότημα U2 με τον πιο επιτυχημένο ράπερ των ημερών μας, τον πολύ Jay-Ζ. Το ιρλανδικό ροκ γκρουπ συνεργάζεται με τον «κ. Μπιγιονσέ» και τον παραγωγό Swizz Βeatz για ένα τραγούδι του οποίου τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στους σεισμοπαθείς Αϊτινούς. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Τhe Εdge, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 2FΜ είπε πως «το συγκρότημα έγραψε ένα τραγούδι και το ηχογράφησε έπειτα από παραγγελία που του έγινε την προηγούμενη εβδομάδα». Ο Τhe Εdge, ο Μπόνο, ο Jay-Ζ και η Ριάνα άλλωστε πρόκειται να κάνουν από κοινού μια εμφάνιση ως συγκρότημα στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του τηλεμαραθωνίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τον ίδιο σκοπό, με τίτλο «Friday΄s Ηope For Ηaiti».
Το σόου όπως έχει ήδη γίνει γνωστό θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ στο ΜΤV, ενώ διασημότητες όπως το ζευγάρι ΑτζελίναΤζολί- Μπραντ Πιτ, η Μαντόνα , ο Κρις Μάρτιν, η Οπρα Γουίνφρεϊ και ο αϊτινός ράπερ και πρώην μέλος των Fugees Γουάικλεφ Τζιν έχουν ήδη κινητοποιηθεί προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Στο σόου αναμένεται να τραγουδήσουν μεταξύ άλλων ο Κιντ Ροκ, η Σέριλ Κρόου, ο Στινγκ, η Μέρι ΤζέιΜπλάιτζ, η Σακίρα και ο Μπρους Σπρίνγκστιν.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: