Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Επιβλήθηκε στο Δημόσιο το πρώτο πρόστιμο για τα κολέγια

Ελληνικό δικαστήριο επιδίκασε 50.000 ευρώ υπέρ των εκπροσώπων κολεγίου που προσέφυγαν στη ΔικαιοσύνηΤο πρώτο «πρόστιμο» καλείται να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την άρνησή του να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων. Η σχετική απόφαση μάλιστα δεν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά από ελληνικό δικαστήριο. Το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε χθες τους ιδιοκτήτες κολεγίου που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση επειδή το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα αποφοίτων τους, κωλυσιεργεί στην ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας και τους δημιουργεί οικονομική και ηθική βλάβη.
Το δικαστήριο επιδίκασε 50.000 ευρώ στους εκπροσώπους του κολεγίου που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, τις οποίες και θα λάβουν ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα όμως με την ίδια απόφαση ανοίγει και θέμα ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), καθώς ο αρμόδιος για την αναγνώριση των πτυχίων οργανισμός της Ελλάδας δεν εξέταζε καν ως σήμερα τις περιπτώσεις αποφοίτων κολεγίων αλλά τις απέρριπτε τυπικά. Οπως προκύπτει από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο ΔΟΑΤΑΠ στο εξής θα πρέπει να εξετάζει τις αιτήσεις για αναγνώριση αποφοίτων κολεγίων που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε ομοταγές πανεπιστημιακό Ιδρυμα άλλης χώρας της ΕΕ, χωρίς βέβαια να είναι υποχρεωτική η αποδοχή τους. Από την πλευρά του ΔΟΑΤΑΠ τονίζεται ότι εκ του νόμου δεν μπορεί να εξετάζει υποθέσεις αποφοίτων κολεγίων, ενώ θα ζητηθούν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής οδηγίας έχει ξεκινήσει ήδη από τη χώρα μας, η οποία έχει θέσει απαράβατο όρο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων το να έχουν λάβει την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους από τη χώρα όπου πήραν το πτυχίο τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το ελληνικό κράτος δικαιούται μέσω των επιστημονικών ενώσεων και των επιμελητηρίων του να ζητήσει εξετάσεις ή δοκιμασίες επάρκειας.
Η απόφαση που εκδόθηκε χθες αναγκάζει το ελληνικό κράτος σε αναδρομική αναγνώριση αποφοίτων κολεγίων, καθώς αφορά υποθέσεις από το 2000 ως το 2005. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, το σκεπτικό του Ελληνικού Δημοσίου απορρίπτεται «επειδή, η, κατά παράλειψη, μη πλήρης συμμόρφωσή του προς τις ρυθμίσεις της ως άνω οδηγίας 89/48/ΕΟΚ αποβλεπούσης και στην προστασία ιδιωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, η εν γένει εμμένουσα τακτική συμπεριφοράς και η κωλυσιεργία αυτού στο να μην αναγνωρίζει την επαγγελματική ισοτιμία τίτλων απονεμομένων από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν προηγουμένως δεν εξετάσει αν το σύνολο των σπουδών έχει διανυθεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαιδεύσεως εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική πίστη, το κύρος, τη φήμη, τη βιωσιμότητα, την οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και επέκταση της επαγγελματικής δραστηριότητας». 

Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: