Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Κατέρρευσαν οι... γαλάζιες κατηγορίες για τη δυναμική δασκάλα

Η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού, Στέλλα Πρωτονοταρίου, κατηγορήθηκε γιατί δίδασκε -εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου- αλλοδαπούς μαθητές τη μητρική τους γλώσσα.
Η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού, Στέλλα Πρωτονοταρίου, κατηγορήθηκε γιατί δίδασκε -εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου- αλλοδαπούς μαθητές τη μητρική τους γλώσσα.




Κάθισε στο εδώλιο της κατηγορουμένης γιατί θέλησε να βοηθήσει τους αλλοδαπούς μαθητές του σχολείου της να ενταχθούν καλύτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατηγορήθηκε ότι παραχώρησε χωρίς άδεια αίθουσες και υλικό του σχολείου σε... ξένες δυνάμεις. Τελικά, η εκδίκαση της υπόθεσης σε βάρος της πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Γκράβας εξελίχθηκε σε διθύραμβο των πρωτοβουλιών της, αλλά και στην αποκάλυψη του... πόσο «βαθύ» ήταν το γαλάζιο κράτος.
Η δυναμική διευθύντρια βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» όταν κατηγορήθηκε από τον διευθυντή που τη διαδέχθηκε ότι παραχώρησε αίθουσες του σχολείου για να διδάσκονται αλλοδαποί μαθητές τη μητρική τους γλώσσα -συγκεκριμένα την αλβανική και την αραβική- κατά την περίοδο 2005-2007. Ολόκληρη παραφιλολογία αναπτύχθηκε τότε, ακόμη και ότι προχώρησε στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επειδή διατηρούσε σχέσεις με τις αλβανικές Αρχές...
Η κατηγορία
Στο κλητήριο θέσπισμα σε βάρος της κ. Πρωτονοταρίου αναφερόταν πως «παραχώρησε τη χρήση των εγκαταστάσεων του σχολείου σε εκπαιδευτικό της Αλβανίας, προκειμένου η τελευταία να διδάξει σε δύο τμήματα από 22 μαθητές του παραπάνω σχολείου που το επιθυμούσαν, για 2 έως 4 ώρες εβδομαδιαίως, εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, την αλβανική γλώσσα χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες Προϊστάμενες Αρχές». Οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στην Αλβανίδα δασκάλα - απόφοιτη εκπαιδευτικός του Πανεπιστημίου του Ελμπασάν.

Οι αποκαλύψεις ωστόσο προέκυψαν από τα χείλη του καταγγέλλοντα Εμ. Γιουτλάκη, του διευθυντή που διαδέχθηκε τη Στέλλα Πρωτονοταρίου στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, είναι εντυπωσιακές. Παραδέχθηκε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τον πίεσε να διακόψει όλες τις πρωτοβουλίες των δασκάλων στο 132ο Σχολείο της Γκράβας.
Οπως δήλωσε στο δικαστήριο, ο ίδιος είχε εκφράσει την αντίθεσή του, αλλά ο τότε γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας (σ.σ.: Δ. Πλατής) του έδωσε προφορική εντολή ότι, εάν δεν είναι σε θέση να διακόψει τα μαθήματα, να παραιτηθεί, για να στείλει στη θέση του άλλον διευθυντή.
Τελικά είχε δίκιο στο δημοσίευμά του το «Εθνος της Κυριακής» ότι... «Δεξιάς... παρούσης πάσα πρωτοτυπία παυσάτω στο ελληνικό σχολείο».
«Μαζί με εμένα δικαιώθηκαν όλοι οι δάσκαλοι που παλεύουν για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο», μας δήλωσε η Στέλλα Πρωτονοταρίου.
Οι δύο δασκάλες όχι μόνο αθωώθηκαν πανηγυρικά, αλλά ακόμη και ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους. «Δυστυχώς, καλούμαι να υποστηρίξω ένα κατηγορητήριο που δεν υποστηρίζεται από πραγματικά περιστατικά. Οποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε Ελληνόπουλα και Αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα, γιατί όλα τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και συνεργασία», είπε κατά την αγόρευσή του.
Η ΔΗΛΩΣΗ
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε για το αποτέλεσμα της δίκης: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για ένα σημαντικό θέμα για το οποίο εξαρχής είχα εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή μου. Η δικαίωση της Στέλλας Πρωτονοτάριου, μιας δασκάλας με κεφαλαίο Δ, είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ, μια και η συζήτηση για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτικός και η πολιτεία σήμερα είναι κοντά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: