Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δύο υποτροφίες σε παιδιά μετανάστες από το υπουργείο Μεταφορών και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Δύο υποτροφίες σπουδών -ύψους 5.000 ευρώ η κάθε μία- σε παιδιά μετανάστες που φοιτούν στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Πηλέας προσφέρει το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου αιώνα. «Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν χωρίς απαραίτητα να αφομοιωθούν» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βούγιας.
Οι υποτροφίες είναι διετείς και θα αφορούν στην φοίτηση δύο μαθητών του Διαπολιτισμικού Σχολείου σε ΙΕΚ στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των οπτικοακουστικών μέσων.
Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που το Φεστιβάλ αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία -αυτή τη φορά, όμως, δίνοντας ως συγκεκριμένο πεδίο σπουδών τα οπτικοακουστικά μέσα.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, τόνισε ότι η πρωτοβουλία ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και προχωρά ένα βήμα παραπέρα.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας τόνισε ότι «τα παιδιά αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν, χωρίς απαραίτητα να αφομοιωθούν».
Είπε ότι πολλοί μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. «Μια χώρα, μόνη της, όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα» επισήμανε.
«Άλλωστε τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται για την Ευρώπη και όχι για την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις υποτροφίες, είπε ότι το υπουργείο σε συνδυασμό με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ευελπιστούν να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των δύο παιδιών-μεταναστών.
«Ακόμα και αν φύγουν, ζητούμενο είναι να πάρουν μαζί τους καλές μνήμες από μία χώρα που τους στήριξε» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ελπίζει στο μέλλον τα παιδιά που θα λάβουν τις υποτροφίες να έχουν «παρουσία» και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
Ο διευθυντής του Διαπολιτισμικού Σχολείου εξήγησε ότι οι δύο μαθητές θα επιλέγονται από τις μαθητικές τους επιδόσεις, τη διαγωγή τους και το ενδιαφέρον τους για το αντικείμενο.
Αγγελική Στελλάκη, Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: