Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η μεγάλη αντεπίθεση του Μουαμάρ Καντάφι

Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν ακάθεκτες την προέλασή τους κατά μήκους της παραλιακής ζώνης, απωθώντας τους αντικαθεστωτικούς με συνεχείς βομβαρδισμούς από αέρος και με όλμους και πυραύλους, παρά τις εντεινόμενες διεθνείς αντιδράσεις. Ο στρατός έχει καταλάβει την κοινότητα αλ Μπίσερ, ανάμεσα στις πόλεις Αλ Ουκάιλα και Μπρέγκα και προελαύνει πλέον προς την πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Ατζνταμπίγια, τονίζουν οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.
Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις:
 
12:00 Oι συγκρούσεις συνεχίζονται στα ανατολικά της Λιβύης. Στη Ρας Λανούφ συνεχίζονται οι μάχες μία ημέρα αφού οι δυνάμεις του Καντάφι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης. Το ίδιο συμβαίνει και περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη αλ Μπουράικα, στην ανατολική Λιβύη, την οποία έχουν επίσης πλέον υπό τον έλεγχό τους οι κυβερνητικές δυνάμεις. 
11:50 Η στρατηγικής σημασίας πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, έχει "καθαρίσει" από τους αντάρτες, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της χώρας. "Η πόλη Μπρέγκα έχει καθαρίσει από τις ένοπλες συμμορίες", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτική πηγή.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου δεκάδες αντικαθεστωτικοί υποχωρούσαν σήμερα από την Μπρέγκα μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
11:10 Όλες οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα διακόπηκαν σήμερα στη Βεγγάζη, προπύργιο της λαϊκής εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, την ώρα που οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν κατά της πόλης.Οι υπηρεσίες των εταιρειών Libyana και Al Madar δεν λειτουργούν πλέον, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η διακοπή αυτή.
11:00 Δεκάδες λίβυοι αντικαθεστωτικοί υποχωρούν σήμερα από τη Μπρέγκα έπειτα από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος στα περίχωρα της πόλης στα ανατολικά της χώρας, μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι. Οι πιστές δυνάμεις στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι έχουν καταλάβει την κοινότητα αλ Μπίσερ, ανάμεσα στις πόλεις Αλ Ουκάιλα και Μπρέγκα και προελαύνουν πλέον προς την πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Ατζνταμπίγια, τονίζουν οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.
10:30 Οι δυνάμεις τους που φρουρούσαν την Μπρέγκα εγκατέλειψαν την πόλη με οχήματα που κατευθύνονται στην Ατζνταμπίγια, ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο. Χθες οι αντικαθεστωτικοί είχαν εγκαταλείψει την Αλ Ουκάιλα, η οποία έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι.
10:10 Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Μπισάου εκφράζοντες τη συμπαράστασή τους στον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος ανθίσταται και καταπνίγει λυσσαλέα την λαϊκή εξέγερση στη χώρα του, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.
08:00 Ο Καναδάς συντάχθηκε χθες βράδυ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αντιδρώντας με ευαρέσκεια στη λήψη της απόφασης από τον Αραβικό Σύνδεσμο να ζητήσει την επιβολή μίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη.
«Δοθείσης της βαρύτητας και της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και της δεδηλωμένης περιφρόνησης του Μουαμάρ Καντάφι προς τους ίδιους τους Λίβυους, η απόφαση τούτη καταδεικνύει περίτρανα πως ο Καντάφι δεν χαίρει της παραμικρής υποστήριξης στην περιοχή. Είναι απομονωμένος και περιφρονεί τη βούληση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον.
Ο Καναδάς καλεί για μία φορά ακόμη το καθεστώς της Λιβύης «να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του λιβυκού λαού» και ζητεί από τον Καντάφι «να εγκαταλείψει πάραυτα την εξουσία».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: