Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αραβικό ντόµινο: Η εξέγερση εξαπλώνεται σαν άνεµος


Η πολυτελείς κατοικία  του κυβερνήτη της  Ντεραά τυλίγεται  στις φλόγες έπειτα  από επίθεση των  διαδηλωτών.
Σε τίποτα δεν βοήθησε το καθεστώς η απελευθέρωση 250 πολιτικών κρατουµένων και οι αόριστες υποσχέσεις για άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Συρία από το µακρινό 1963, οι φήµες ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ θα παραχωρήσει κάποιες πολιτικές ελευθερίες. Την Παρασκευή των Μαρτύρων και της Αξιοπρέπειας, οι διαµαρτυρίες ξέφυγαν από τα στενά γεωγραφικά όρια της Νταραά, κοντά στα σύνορα µε την Ιορδανία, κι έφτασαν σε πολλές πόλεις. Την ηµέρα εκείνη µπήκε στο κάδρο της διαµαρτυρίας και η ∆αµασκός, όταν τουλάχιστον 200 άτοµα διαδήλωσαν στους δρόµους της πρωτεύουσας κατά του καθεστώτος. Στην Νταραά, όπου εδώ και εννέα ηµέρες οι σφαίρες της µυστικής αστυνοµίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 55 ατόµων, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις κηδείες των θυµάτων φωνάζοντας το σύνθηµα «Ελευθερία». Οι διαδηλωτές ανέτρεψαν ένα άγαλµα του Χαφέζ αλ Ασαντ πριν δεχθούν πυρά από ακροβολισµένους στα γύρω κτίρια σκοπευτές. Το ίδιο σύνθηµα ακούστηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές και στην πόλη Χαµά, όπου το 1982 χιλιάδες µέλη των Αδελφών Μουσουλµάνων είχαν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τις δυνάµεις ασφαλείας του καθεστώτος. Το Σάββατο στη Λατάκια ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάµεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και τις δυνάµεις ασφαλείας µε απολογισµό δώδεκα νεκρούς. Χθες το καθεστώς έκανε µία ακόµη κίνηση καλής θέλησης, αφήνοντας ελεύθερο τον δικηγόρο Ντιανά Τζαουαµπρά και άλλα 15 άτοµα που είχαν συµµετάσχει σε σιωπηλή διαµαρτυρία για τη σύλληψη των µαθητών, επειδή είχαν γράψει µε σπρέι αντικαθεστωτικά συνθήµατα σε τοίχους κτιρίων της πρωτεύουσας. Συγχρόνως, όµως, στους δρόµους της Λατάκια εµφανίστηκε για πρώτη φορά ο στρατός. Οι κινήσεις αυτές παραµένουν µέχρι στιγµής αµφιβόλου αποτελεσµατικότητας. Στο facebook κυκλοφόρησε αίτηµα για «λαϊκή εξέγερση». Σε µια προσπάθεια να συγκρατήσει το πλήθος, το καθεστώς κάλεσε τους πολίτες να αγνοούν µηνύµατα που διακινούνται από κινητό σε κινητό τηλέφωνο και καλούν σε διαδηλώσεις.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. Εν αναµονή του διαγγέλµατος που, σύµφωνα µε αξιωµατούχους, επρόκειτο να απευθύνει ο Μπασάρ αλ Ασαντ «σύντοµα», η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί µε ανησυχία τις εξελίξεις στη Συρία. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωµατίας Κάθριν Αστον κάλεσε το καθεστώς να προχωρήσει σε πολιτικές και κοινωνικοοικονοµικές µεταρρυθµίσεις. Η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απέκλεισε πάντως οποιαδήποτε επέµβαση αντίστοιχη µε αυτή της Λιβύης. Οπως επισηµαίνουν αναλυτές, κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ο Ασαντ δεν έχει µόνο τη στήριξη του Ιράν, αλλά και του Κατάρ, όπου εδρεύει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ή της Τουρκίας, που ανησυχεί για µια ενδεχόµενη αποσταθεροποίηση στα νότια σύνορά της.

Με SMS και µηνύµατα στο facebook οργανώνουν τη δράση τους οι διαδηλωτές «υπάρχει µόνο ο Θεός, η Συρία και η ελευθερία», είναι ένα από τα συνθήµατα των διαδηλωτών
Η περιπέτεια του Λόρενς της Αραβίας στην Νταραά

«Στα µάτια µου, το κέντρο της προσοχής ήταν η Νταραά, αφαλός των τουρκικών δυνάµεων στη Συρία». Η εκτίµηση αυτή ανήκει στον τόµας Εντουαρντ λόρενς.

ο βρετανός στρατιωτικός και αρχαιολόγος, ο οποίος ενέπνευσε την αραβική εξέγερση κατά της οθωµανικής αυτοκρατορίας, πλησίαζε στο οχυρό της πόλης τον Νοέµβριο του 1917 εκτελώντας µια αποστολή αναγνώρισης, σκοπός της οποίας ήταν η αξιολόγηση της δύναµης των αντιπάλων.

Συλλαµβάνεται όµως και οδηγείται στον τούρκο κυβερνήτη Χατζίµ Μπέη, ο οποίος µε τη βοήθεια τεσσάρων ανδρών του επιχειρεί να τον βιάσει. ο λόρενς αντιστέκεται και, όπως διηγείται στο έργο του «οι επτά πυλώνες της σοφίας», ο Μπέης διατάζει να τον µαστιγώσουν. «Είπε να µε οδηγήσουν έξω και να µου δώσουν ένα µάθηµα (...). Ενας φρουρός µε χτύπησε στη βουβωνική χώρα, διπλώθηκα στα δύο προσπαθώντας να ουρλιάξω χωρίς να βγαίνει η φωνή µου. Ηρθε ακόµη µια καµτσικιά, η όρασή µου χάθηκε και η ζωή φαινόταν να βγαίνει από το σώµα από αυτό το απερίγραπτο κύµα πόνου», έγραφε. ο λόρενς κατάφερε να το σκάσει από την Νταραά λίγες ηµέρες αργότερα.


Η αντιπολίτευση ζητεί εκλογές


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κήδεψε χθες η Ιορδανία. Πρόκειται για τον 55χρονο Χαΐρι Σαάντ, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή στο Αµάν. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως ήταν υποστηρικτής της και πέθανε από καρδιακή προσβολή. Η οικογένειά του ωστόσο το διέψευσε, ο Σαάντ «ήταν υποστηρικτής της Μουσουλµανικής Αδελφότητας», δήλωσε ο αδελφός του (η πολιτική πτέρυγα της Μουσουλµανικής Αδελφότητας, το Μέτωπο Ισλαµικής ∆ράσης, είναι το µεγαλύτερο αντιπολιτευόµενο κίνηµα στην Ιορδανία), από την Πέµπτη είχε κατασκηνώσει σε µια πλατεία του Αµάν µαζί µε εκατοντάδες ακόµα αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και πέθανε την Παρασκευή έπειτα από τον «άγριο ξυλοδαρµό που υπέστη από την αστυνοµία». «Ο πρωθυπουργός είναι ο εχθρός του Θεού», φώναζαν χθες περίπου 200 άνθρωποιπου παρέστησαν στην κηδεία του 55χρονου. Η αντιπολίτευση στην Ιορδανία ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, τη διάλυση τουΚοινοβουλίου και τη διενέργειανέων εκλογών ώστε να επιλεγεί πρωθυπουργός απευθείαςαπό τον λαό αντί να διορίζεται από τον βασιλιά. Εκκληση για εθνική ενότητα απηύθυνε ο βασιλιάς Αµπντάλα Β’ από την Πέτρα, όπου έτυχε χθες θερµής υποδοχής από δεκάδες χιλιάδες πολίτες. «Προωθούµε πολιτικές µεταρρυθµίσεις και δεν έχουµε τίποτα να φοβηθούµε», δήλωσε.

Κατέρρευσαν οι συνοµιλίες

ΣΤΟ ΧΑΟΣ βυθίζεται η Υεµένη, η χώρα όπου εδρεύει η διαβόητη όσο και δραστήρια Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στονεπί 32χρόνια πρόεδροΑλί ΑµπντάλαΣάλεχ και στην αντιπολίτευση για τη µεταβίβαση τηςεξουσίας κατέρρευσαν πριν καλά καλά αρχίσουν και χθες οι ισλαµιστές εκµεταλλεύθηκαν τηνκατάσταση προκειµένου να αποκτήσουν τον έλεγχο ακόµα µιας πόλης στα νότια της χώρας, της δεύτερης µέσα σε δύο ηµέρες.

Ο Σάλεχ απέσυρε και επισήµως την πρόταση που είχε καταθέσει προ εβδοµάδος να εγκαταλείψει το αξίωµά του έως τα τέλη του έτους – πρόταση που ούτως ήάλλως είχε απορριφθεί από την αντιπολίτευση, η οποία αξιώνει την άµεση αποχώρησή του. Οι διαπραγµατεύσεις γιατη µεταβίβαση της εξουσίας σταµάτησαν και δεν αναµένεται να επαναληφθούν δήλωσε αργά χθες συνεργάτης του στρατηγού Αλί Μοχσέν, ενός από τους ανώτερους στρατιωτικούς που έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ηµέρες τον πρόεδρο Σάλεχ και έχουν συνταχθεί µε τους διαδηλωτές.«Ο πρόεδρος Αλί Αµπντάλα Σάλεχ πρέπει να παραµείνει στη θέση του µέχρις ότου ολοκληρώσει τη συνταγµατική θητεία του, το2013», ανακοίνωσε από την πλευράτου το κόµµα του Σάλεχ έπειτα απόέκτακτο συνέδριο της ηγετικήςεπιτροπής του. Η Ουάσιγκτονπαρακολουθείχωρίς νακρύβει την ανησυχία της. «Συνεργαζόµαστε στενά σε θέµατα αντιτροµοκρατίας µε τον πρόεδρο Σάλεχ και τιςυπηρεσίες ασφαλείας της Υεµένης», δήλωσε ο αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς. «Αν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση καταρρεύσει ή αντικατασταθεί από µια άλλη δραστικά πιο αδύναµη, τότε πιστεύω η Υεµένη θα γίνει πηγή επιπλέον προβληµάτων».
Ο αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόµενο ανατροπής της κυβέρνησης Σάλεχ
 Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ύστερα από έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών στη νότια Υεμένη, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των θυμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα τοπικός αξιωματούχος.
Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Τζααρ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, προκλήθηκε όταν κάτοικοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο εργοστάσιο για να κλέψουν πυρομαχικά, μια μέρα μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και του στρατού.
Το εργοστάσιο κατασκεύαζε πυρομαχικά και όπλα Καλάσνικοφ.


Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: