Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Επιχείρηση «σκούπα» στην Πάτρα

Μεγάλη επιχείρηση «σκούπα» και κατεδάφιση καταυλισμού στον οποίο διέμεναν αφγανοί μετανάστες, πραγματοποίησε, χθες, η αστυνομία στην Πάτρα. Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, καθώς σημειώθηκαν εμπρησμοί σε δημόσια κτίρια, τράπεζες και κρατικά οχήματα από αγνώστους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές της Πάτρας στο Εnet.gr, η επιχείρηση κατεδάφισης του καταυλισμού επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, ξεκίνησε περίπου στις 5:30 τα ξημερώματα με τη συνδρομή της περιφέρειας, της πολεοδομίας και άλλων φορέων.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σημειώθηκε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων από αγνώστους, ενώ φωτιά ξέσπασε και μέσα στον καταυλισμό. Η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς στις διπλανές πολυκατοικίες.
Από την πυρκαγιά κάηκαν δεκάδες πρόχειρα παραπήγματα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. Σχεδόν την ίδια ώρα και συγκεκριμένα μεταξύ 5:30 με 6:30 το πρωί, άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια σε κρατικό όχημα που βρίσκονταν κοντά στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές ζημιές.
Επίσης ακόμη ένα όχημα που βρισκόταν στο σημείο όπου διεξάγονταν η επιχείρηση παραδόθηκε στις φλόγες όταν άγνωστοι το πυρπόλησαν με στουπί εμποτισμένο σε βενζίνη.
Την ίδια ώρα σημειώθηκε έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Πάτρας με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρές υλικές ζημιές.
Στόχος επίθεσης έγινε και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πάτρας, όπου εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από γκαζάκια, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρής έκτασης υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, εντόπισαν 44 ανήλικους, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων, ενώ 15 μετανάστες, οι οποίοι είχαν νόμιμα έγγραφα, φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Πάτρας. Επίσης συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση 15 μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν μαζί τους νομιμοποιητικά έγγραφ
Η αστυνομική επιχείρηση επεκτάθηκε και στην νότια πλευρά του λιμανιού και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φάρου. Εκεί οι αστυνομικοί έλεγχαν μετανάστες που προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής. Όσοι δεν είχαν έγγραφα, προσάγονταν στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, αρκετοί Aφγανοί πρόσφυγες κατέφυγαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: