Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Η νέα γρίπη έβαλε λουκέτο σε δύο λύκεια

Κλειστά λόγω της νέας γρίπης είναι από σήμερα δύο λύκεια της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο λουκέτο που μπαίνει σε σχολικές αίθουσες, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ραγδαίας εξάπλωσης της νέας γρίπης στους μαθητές.

«Η απόφαση δείχνει τον βαθμό ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου. «Είναι προληπτικό μέτρο για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση και να αποκλείσουμε στο μέτρο του δυνατού, τον κίνδυνο διασποράς του ιού της νέας γρίπης».
Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά χθες βράδυ, αναφέρεται ότι ζητήθηκε από τον νομάρχη της Αθήνας κ. Γιάννη Σγουρό να κλείσουν δύο τάξεις λυκείου στα Μελίσσια και ένα τμήμα της Α΄ Λυκείου στο Χαϊδάρι, από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, καθώς συμπτώματα της νέας γρίπης παρουσίασαν 9 μαθητές στο Χαϊδάρι και 13 στα Μελίσσια.

Τέσσερα κρούσματα
Συγκεκριμένα, μεταξύ των μαθητών του τρίτου τμήματος της Α΄ τάξης του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου, επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή τέσσερα κρούσματα νέας γρίπης από τον ιό Α(Η1Ν1). Οι 4 μαθητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, που φοιτά στο ίδιο τμήμα (Α3) του Λυκείου Χαϊδαρίου. Γι΄ αυτό τον λόγο, λοιπόν, όλοι οι μαθητές της Α΄ Λυκείου και του παραπάνω τμήματος δεν θα παρακολουθήσουν από σήμερα και για πέντε ημέρες τα μαθήματά τους, ενώ ειδικά κλιμάκια του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκονται από νωρίς στο σχολείο για να ενημερώσουν περισσότερο τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την επαύξηση των μέτρων υγιεινής.
Συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν συνολικά σε αυτό το τμήμα 9 μαθητές, ενώ στο Λύκειο Μελισσίων η γρίπη δεν περιορίστηκε σε ένα τμήμα αλλά μεταδόθηκε και σε άλλες τάξεις και τμήματα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να κλείσουν και οι δύο τάξεις, τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Ειδικότερα, μεταξύ των μαθητών της Β΄ Λυκείου Μελισσίων επιβεβαιώθηκαν χθες τρία κρούσματα νέας γρίπης από τον ιό Α(Η1Ν1), τα οποία ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, που φοιτούν στην ίδια τάξη. Συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν συνολικά 13 μαθητές στο Λύκειο Μελισσίων, στο οποίο βρίσκονται επίσης σήμερα γιατροί και ειδικά κλιμάκια του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να ενημερώσουν μαθητές, γονείς και καθηγητές, όπως άλλωστε ορίζει το Πρωτόκολλο, που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο έχει συνταχθεί με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι ειδικοί είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο πανδημίας της νέας γρίπης στην Ελλάδα, προσδιορίζοντάς το με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, στα μέσα Οκτωβρίου.

Θα νοσήσει το 40% των παιδιών
Όπως προκύπτει από αυτά, κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια Έλληνες εκτιμάται πως θα προσβληθούν από τον ιό Α(Η1Ν1). Από αυτούς, περίπου οι μισοί θα απευθυνθούν για καθοδήγηση και συνταγογράφηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ το 15%- δηλαδή 22.540 ασθενείς- θα χρειασθεί νοσηλεία. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των ειδικών προέβλεπαν πως από τη νέα γρίπη θα νοσήσει περίπου το 40% των παιδιών.
Σε ημερίδα που διοργανώσε την περασμένη Τετάρτη ο Δήμος Αμαρουσίου για τη νέα γρίπη είχε ανακοινωθεί ότι ο νέος ιός Α(Η1Ν1) φαίνεται να είναι πιο απειλητικός για τους παχύσαρκους και τους καπνιστές. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου είχε τονίσει τότε ότι «ένας ασθενής που δεν παραμένει στο σπίτι του και δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας για τους συγγενείς και φίλους, μπορεί να κολλήσει ακόμη και 2.500 άτομα του περιβάλλοντός του». Τηρουμένων των αναλογιών τα σημερινά σχολικά λουκέτα είναι λογικό να ανησυχούν πλέον σφόδρα γονείς και καθηγητές.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: