Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Την οργή των Αλβανών προκαλεί εγκυκλοπαίδεια των Σκοπίων

ΣΚΟΠΙΑ Αντιδράσεις Αλβανών, εντός και εκτός Σκοπίων, έχει προκαλέσει η έκδοση της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της πΓΔΜ. Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι « οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνασε εδάφη της σημερινής Μακεδονίας εκτοπίζοντας τους ντόπιους κατοίκους». Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι « οι Αλβανοί είναι γηγενείς στην περιοχή, καταγόμενοι από τους αρχαίους Ιλλυριούς».
Επίσης στην εγκυκλοπαίδεια- η οποία προφανώς απηχεί θέσεις του σλαβομακεδονικού εθνικισμού- οι Αλβανοί αποκαλούνται «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός γι΄ αυτούς. Ακόμη, αναφέρεται ότι οι αντάρτες του UCΚ εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς, αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις και από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.
Στην ίδια εγκυκλοπαίδεια o Αλί Αχμέτι, ηγέτης των αλβανών ανταρτών του UCΚ το 2001 και νυν αρχηγός (συγκυβερνώντος...) αλβανικού κόμματος, χαρακτηρίζεται «προσωπικότηταπου διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».
Διαφωνίες ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλαβομακεδόνες υπάρχουν και για το όνομα του εθνικού ήρωα των Αλβανών Σκεντέρμπεη Μαυρομιχάλη, για την καταγωγή της Μητέρας Τερέζας, τον ρόλο των κοσοβάρων οπλαρχηγών στους Βαλκανικούς Πολέμους κ.ά.
Η αλβανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ξύπνα» πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ακαδημία (ΜΑΝU) στα Σκόπια. Παρευρέθησαν και αρκετοί αλβανοί βουλευτές της πΓΔΜ. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας. Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη» (DUΙ) του κ. Αχμέτι ανήγγειλε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά της ΜΑΝU, ενώ εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών» του Μέντουχ Θάτσι ζήτησε « να παραιτηθούν οι Αλβανοί-μέλη του ιδρύματος που εξέδωσε ένα τέτοιο φασιστικό έργο».
Στην Αλβανία η έκδοση προκάλεσε την αντίδραση ακαδημαϊκών και ιστορικών, ορισμένοι εκ των οποίων διέγνωσαν ότι πίσω από την έκδοση κρύβεται « η κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Σκόπια». Σχολιάζοντας την άποψη ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βίαια στην περιοχή της σημερινής πΓΔΜ τον 16ο αιώνα ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας Μισαφέρ Κερκούτι δήλωσε: «Κανένας ακαδημαϊκός που γνωρίζει έστω και λίγο ιστορία και αρχαιολογία δεν θα έπαιρνε το θάρρος να υπογράψει τέτοιες απόψεις».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: