Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Κωδικός διαφάνεια στα σχολεία

Τέλος στις ρουσφετολογικές προσλήψεις που εδώ και χρόνια ταλαιπώρησαν τον θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (τα λεγόμενα «κρατικά φροντιστήρια») βάζει η νέα υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες η κ. Διαμαντοπούλου, ορίζεται ότι τα μαθήματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και οι προσλήψεις των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών θα γίνουν με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους και σε περίπτωση σύμπτωσης της ημερομηνίας αυτής, με βάση τον βαθμό του πτυχίου τους. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις προσλήψεις αυτές (υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 10.000) προβλέπεται ότι οι σχετικοί πίνακες των προσλαμβανομένων ανά ειδικότητα θα αναρτηθούν σε εμφανές σημείο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε σχολείου που εφαρμόζει την ΠΔΣ, θα αναρτηθεί κατάσταση με τα λειτουργούντα τμήματα ΠΔΣ στη σχολική μονάδα, το ωράριο λειτουργίας τους, το ονοματεπώνυμο των συμμετεχόντων μαθητών σε κάθε ένα από αυτά, καθώς και το ονοματεπώνυμο των διδασκόντων καθηγητών. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου για τη λειτουργία της ΠΔΣ. Τέλος, η ανάθεση των ωρών διδασκαλίας θα γίνεται μέχρι εξαντλήσεως του 10ώρου για αποκλειστική απασχόληση ωρομισθίου ή του 11ώρου συνολικά, ενώ θα υπάρχει κεντρική εποπτεία για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη είναι μία εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα, γι΄ αυτό και δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει ως ένας ρουσφετολογικός μηχανισμός. Οι προσλήψεις θα γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο κέντρο του οποίου είναι η ποιότητα εκπαίδευσης και ο μαθητής. Δεσμευόμαστε ότι θα γίνει με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Μέχρι το 2004 οι προσλήψεις γίνονταν με αντικειμενικό τρόπο, (Επιτροπή Παρακολούθησης με διευθυντή, συντονιστή, εκπρόσωπο γονέων και εκπρόσωπο μαθητών) και από το πρόγραμμα εξασφαλίζονταν η σίτιση των μαθητών, διάφορα αναλώσιμα υλικά, βοηθητικά βιβλία και άλλα. Μετά το 2004 όμως, τα κονδύλια μειώθηκαν, καταργήθηκαν τα διαφανή κριτήρια πρόσληψης και η επιλογή των καθηγητών γινόταν πλέον από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κατά το δοκούν.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
βάσει της ημερομηνίας κτήσης του πτυχίου και σε περίπτωση σύμπτωσης, με βάση τον βαθμό του


Από μηδενική βάση οι άδειες κολεγίων


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ θα εξεταστούν όλες οι αιτήσεις των κολεγίων για χορήγηση αδειών λειτουργίας, ξεκαθάρισε χθες η νέα υπουργός Παιδείας. «Οι άδειες λειτουργίας στα λεγόμενα κολέγια δόθηκαν τρεις μέρες πριν από τις εκλογές χωρίς κανέναν έλεγχο των φακέλων. Ως εκ τούτου προχωράμε αμέσως σε επανεξέταση όλων των φακέλων και των αδειών λειτουργίας, και σε κάθε περίπτωση επισημαίνω την προτεραιότητά μας για μία συνολική πολιτική που αφορά και στην Ευρώπη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, για κριτήρια, για διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης στο σύνολο της μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην οποία ανήκουν τα κολέγια», εξήγησε. Επίσης η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι εγκαταλείπεται η προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον τρόπο που έγινε, για το θέμα της συγχώνευσης διαφόρων ερευνητικών κέντρων: «Δεν θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Σταμάτησαν όλες αυτές οι διαδικασίες. Είχαμε διαδηλώσει την απόλυτη αντίρρησή μας ως αντιπολίτευση, γι΄ αυτό ξεκινούμε απ΄ την αρχή με βάση τις δικές μας δεσμεύσεις και το πρόγραμμά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: