Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Γενικές Συνελεύσεις

Συνεδέλφισσες - Συνάδελφοι
Οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων πραγματοποιούνται σε μια περίοδο πολιτικών αλλαγών και ανατροπών που σηματοδοτήθηκαν με τη νίκη των δυνάμεων της προόδου, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στις εθνικές εκλογές στις 4 του Οκτώβρη 2009.

Η συντριπτική ήττα της Νεοδεξιάς παράταξης και της Νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς, της παράταξης που εκτίναξε τα ελλείμματα σε πρωτοφανή ύψη, που υπερχρέωσε τα νοικοκυριά και τη χώρα, που ακύρωσε τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο του κράτους, που απαξίωσε τις δημόσιες υπηρεσίες και εμπορευματοποίησε τα κοινωνικά αγαθά, που άφησε ασύδοτη την αγορά, δικαίωσε τους αγώνες του κλάδου και γενικότερα του δημοσιοϋπαλληλικού και εργατικού κινήματος.

Η καταψήφιση της Νεοδεξιάς διακυβέρνησης, της πολιτικής της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας , της βίαιης αναδιανομής του πλούτου υπέρ των εχόντων και κατεχόντων, του παγώματος των αποδοχών εργαζομένων και των συνταξιούχων και της πλήρους αθέτησης όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων και υποσχέσεων, κατέδειξε ότι ο λαός μπορεί καμιά φορά να αργεί, αλλά δεν ξεχνά και τιμωρεί αυτούς που τον παραπλάνησαν και του υφάρπαξαν την ψήφο του.

Η ΠΑΣΚ εκπ/κών Π.Ε. η Παράταξη των μεγάλων αγώνων και των ιστορικών κατακτήσεων, που αναβάθμισαν τον κλάδο, με συλλογική αυτοπεποίθηση και ενισχυμένη αξιοπιστία, με τη διαχρονική συνέπεια που τη διακρίνει στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπ/κών και γενικότερα του κόσμου της εργασίας, θα συνεχίσει και στη νέα πολιτικο-συνδικαλιστική περίοδο να αναδεικνύει τα προβλήματα της δημόσιας εκπ/σης και των εκπ/κών και με τη συνεχή αγωνιστική παρουσία της, τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, θα προωθεί τα δίκαια αιτήματα του κλάδου και θα διεκδικεί την ικανοποίησή τους.

Αυτός είναι ο ρόλος μας και θα τον υπηρετήσουμε στο ακέραιο. Η ιστορική μας διαδρομή εγγυάται τη μελλοντική μας πορεία και δράση, γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως το σ. κ. είναι αναντικατάστατος θεσμός προστασίας και προώθησης των συμφερόντων των εργαζομένων.

Η θέση μας για το ρόλο και τη δράση του σ. κ. είναι υπέρ της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, της διαλεκτικής λειτουργίας, της ενότητας στη δράση και των θετικών απαντήσεων στα αιτήματα των μελών του.

Με βάση αυτές τις αρχές και αξίες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ του κόσμου της εργασίας, για δικαιότερο φορολογικό σύστημα, για μια ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Θα πρωτοστατήσουμε για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για την εξασφάλιση των δημόσιων αγαθών της παιδείας της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς διακρίσεις.

Θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν εκπ/σης, για τη βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου, του σχολείου των ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά του λαού μας.

Η ΠΑΣΚ εκπ/κών θα προασπίσει την αξιοπρέπεια των εκπ/κών, θα διεκδικήσει την αποκατάσταση της αξιοκρατίας, της ισονομίας και ισοπολιτείας, αρχές και αξίες του κράτους δικαίου που καταπατήθηκαν από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, με ολοκληρωμένες προτάσεις και επιχειρήματα, εκφράζοντας τη συλλογική συνείδηση του κλάδου, θα απαιτήσει από τη νέα κυβέρνηση την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου.

Θεωρούμε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις και δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, για άμεση χρηματοδότηση της δημόσιας εκπ/σης με 1 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 και 5% του Α.Ε.Π. για την Παιδεία συν 2% για την έρευνα, για κατάργηση της ωρομισθίας και καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, αποτελούν θετική απάντηση στο κυρίαρχο αίτημα του κλάδου για αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και των λειτουργών της.

 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π.
 • Γενναία αύξηση των αποδοχών μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο (1400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο και αποκατάσταση της σχέσης 1 προς 2).
 • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, κατάργηση της ωρομισθίας.
 • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
 • Δίκαιο σύστημα αμοιβών στο δημόσιο (Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο).
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
 • Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού συστήματος. Άμεση χρηματοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας και του Ο.Π.Α.Δ.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων (καμία αύξηση των ορίων ηλικίας).
 • Πλήρη σύνταξη των εκπαιδευτικών στα 30 έτη, με 30/30.
 • Αποδέσμευση της 35ετίας από όρια ηλικία.
 • Κατοχύρωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών – Ενιαία αντιμετώπιση του διδακτικού ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης.
 • Μείωση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα στο 1:20.
 • Στήριξη και ενίσχυση του Ολοήμερου Σχολείου.
 • Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη γνώση.
 • Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση.
Προσδοκούμε πως οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος του αγώνα θα είναι μονόδρομος για μας. Το 2006 με το μεγαλειώδη αγώνα των 6 εβδομάδων αποδείξαμε ότι μπορούμε. Το ίδιο και με μεγαλύτερη ακόμη ένταση θα κάνουμε και στο μέλλον εάν και όποτε χρειαστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: