Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

«Αιώνιος» ένας στους 4 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι περισσότεροι φοιτητές που έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους καταγράφονται στα τμήματα Αρχιτεκτόνων, Ιστορίας, Ιατρικής, Βιοχημείας και Μηχανικών Η/Υ αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία (2/2/2010).
Συνολικά 1.808 φοιτητές στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα έχουν ξεπεράσει τα χρόνια σπουδών και κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τον διπλάσιο από τον κανονικό χρόνο για την απόκτηση πτυχίου, οπότε, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, θα πρέπει να διαγραφούν. Βέβαια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχει προχωρήσει σε διαγραφές φοιτητών, χωρίς τη θέλησή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς 2008-2009, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε κανονικά έτη σπουδών για τα 16 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέρχονταν στους 6.014. Παράλληλα, όμως, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν εγγεγραμμένοι άλλοι 1.808 φοιτητές, οι οποίοι είχαν υπερβεί τον κανονικό χρόνο σπουδών, χωρίς όμως να ξεπεράσουν και τον διπλάσιο για την απόκτηση του πτυχίου. Συνεπώς, από τους 7.822 προπτυχιακούς φοιτητές της περσινής χρονιάς, περίπου το 25% αυτών φοιτούν έχοντας ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών.
Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο λειτουργίας των ΑΕΙ, όποιος φοιτητής ξεπεράσει τον διπλάσιο από τον κανονικό χρόνο σπουδών, τότε θα πρέπει να διαγραφεί από το τμήμα. Ωστόσο, τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν εφαρμόζουν τον νόμο κάνοντας λόγο για ασάφειες.
Ο αντιπρύτανης για τα φοιτητικά θέματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Θεοδωράκης είπε πως ο νόμος που θεσπίστηκε από την πρώην υπουργό κ. Γιαννάκου κάνει λόγο για διαγραφή ενός φοιτητή σε περίπτωση που δεν πάρει το πτυχίο του στον διπλάσιο από τον κανονικό χρόνο σπουδών. Μέχρι στιγμής, τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο και τα άλλα ΑΕΙ δεν έχουν προχωρήσει σε διαγραφές, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας περισσότερες διευκρινίσεις. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσπάθησε να κάνει ένα μικρό ξεκαθάρισμα και γι' αυτό το λόγο απέστειλε επιστολές σε όλους τους «αιώνιους» φοιτητές, αν επιθυμούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όσοι απάντησαν αρνητικά, διαγράφηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: