Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

«Πράσινο φως» από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες, κατά την παρουσίασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Την αντίθεσή τους προς το νομοσχέδιο εξέφρασαν η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντάς το "ψευδεπίγραφο". Από την πλευρά του το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.
"Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο", τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, ζήτησε την απόσυρση του ν/σ, χαρακτηρίζοντάς το "ψευδεπίγραφο" και υποστήριξε ότι θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τη λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος, σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου παρέχει αποσπασματικές λύσεις και ότι το διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει και δεν λύνει προβλήματα. Τόνισε δε, ότι η απόκτηση της ιθαγένειας θα έπρεπε να είναι προαιρετική.
"Με δύο χέρια και δύο πόδια και ότι άλλο έχουμε, το καταψηφίζουμε", δήλωσε ο ο Άδωνις Γεωργιάδης από το ΛΑΟΣ. Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα του ΛΑΟΣ για δημοψήφισμα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές. "Δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα", απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης. "Όποια κοινωνία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επέλεξε τη λογική του κλειστού φρουρίου και της απομόνωσης, κατέρρευσε", τόνισε.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τις αιτιάσεις της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί "να αλλοιώσει το αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», διευκρινίζοντας ότι η δυνατότητα του "εκλέγειν" και "εκλέγεσθαι" αφορά μόνον 65.000 μετανάστες διασκορπισμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: