Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Σφαγή μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο

Αρχίζει μετά το Πάσχα και θα ισχύει αναδρομικά η περικοπή αποδοχών σε 600.000 δημοσίους υπαλλήλους

ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ: ΤΟ ΒΗΜΑ Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Μετά το Πάσχα έρχεται ο λογαριασμός των περικοπών στους μισθούς των 600.000 δημοσίων υπαλλήλων. Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, μόλις έκλεισαν οι δημόσιες υπηρεσίες, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε την εγκύκλιο για τις περικοπές των επιδομάτων από 7% ως 12% στους δημοσίους υπαλλήλους, στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς και την παρακράτηση επιπλέον 150 ευρώ κάθε μήνα για να καλυφθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι περικοπές.
Οπως υπολογίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, σε πολλές περιπτώσεις οι αποδοχές της επόμενης μισθοδοσίας θα είναι μειωμένες σε ποσοστό υψηλότερο του 10% και αυτό θα συνεχίζεται κάθε μήνα ως το τέλος του χρόνου. Και αυτό γιατί όλες οι αποφάσεις ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα.
Οπως έχει γράψει «Το Βήμα», κατά τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα θα παρακρατηθεί από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και το ποσό που αναλογεί στις περικοπές επιδομάτων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου.
Εφόσον η μείωση είναι ως 150 ευρώ, το ποσό θα κρατηθεί εφάπαξ, αν είναι ως 300 ευρώ θα κρατηθεί σε δύο δόσεις, αν είναι ως 450 ευρώ σε τρεις δόσεις και αν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα κρατηθεί σε έξι δόσεις.
Ακόμη με τη σύνταξη που θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου θα φανούν και οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στους συνταξιούχους.
Ολες οι μειώσεις υπολογίζονται επί των ακαθάριστων αποδοχών και στη μισθοδοτική κατάσταση θα εμφανίζονται τα νέα ποσά όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τη σχετική μείωση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε και απέστειλε χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, τίθεται πλαφόν 5.981 ευρώ, που είναι ο νέος μισθός των γενικών γραμματέων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από τους δικαστικούς, για τους οποίους ισχύει ειδικό μισθολόγιο. Το ανώτατο ύψος των αμοιβών ισχύει πλέον για όλους. Οσοι παίρνουν περισσότερα ή έχουν αμοιβές από δύο δουλειές του Δημοσίου θα χάσουν τα επιπλέον χρήματα. Από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαστικοί λειτουργοί, για τους οποίους όμως οι περικοπές επιδομάτων είναι κατά πολύ υψηλότερες. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι μειώσεις επιδομάτων έχουν εφαρμογή και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους και αντιπροέδρους των ΝΠΔΔ, τους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και τους προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εκτελεστικά μέλη διοικητικού συμβουλίου των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, σε ΝΠΔΔ και σε ΟΤΑ ή επιχορηγούνται, σύμφωνα με τον οργανισμό τους, τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού τους.
Για τις υπερωρίες ετέθη επίσης πλαφόν στις 60 ώρες τον μήνα για τους εργαζομένους στα γραφεία των υπουργών και 40 ώρες τον μήνα για τους υπολοίπους.
Τα έξοδα κίνησης αποσπασμένων σε βουλευτικά γραφεία και πολιτικά κόμματα μειώνονται κατά 12% και περιορίζονται στο ποσό των 374,08 ευρώ.
Το μηνιαίο επίδομα επιφυλακής (των γιατρών δημόσιας υγείας ΕΣΥ και λοιπών) μειώνεται κατά 12% και διαμορφώνεται ως εξής:
* Επιμελητής Β΄ 516,74 ευρώ. * Επιμελητής Α΄ 619,17 ευρώ. * Διευθυντής 723,01 ευρώ.
Για τις επιτροπές ορίστηκε ανώτατη αμοιβή για τον πρόεδρο 400 ευρώ και για τα μέλη 300 ευρώ. Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική του 2010 στο Δημόσιο στο www.tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: